Nieuwscentrum

apr 14, 2023

Philips vraagt vakbonden om snel tot een nieuwe cao te komen

Philips doet vandaag in een brief een beroep op de vakbonden (FNV, CNV, VHP2, De Unie) om snel tot een nieuwe cao te komen. Het bedrijf doet deze oproep in het belang van een snelle en duidelijke verbetering van de koopkracht van medewerkers, met name in de lagere vakgroepen.

Sinds november 2022 is Philips met de vakbonden in gesprek om samen tot een nieuwe cao te komen. De financiële situatie van het gezondheidstechnologiebedrijf is uitdagend, gezien de resultaten van de afgelopen twee jaar. Daardoor is er beperkte salarisruimte. 

Het bedrijf wil deze ruimte vooral inzetten voor de koopkracht van medewerkers in de lagere vakgroepen. Een spoedige cao-afspraak helpt daarnaast om alle aandacht weer te richten op het gezond krijgen van Philips.

Spijkers met koppen slaan

“We vinden dat er nu snel spijkers met koppen moet worden geslagen: onze medewerkers wachten al enige tijd op een akkoord. Hiermee krijgen ze de zekerheid om al binnenkort de kostenverhogingen die zij in hun portemonnee voelen beter op te vangen.

Vooral voor onze medewerkers in de lagere vakgroepen is het van belang dat we nu snel tot een akkoord komen. Door juist de lagere vakgroepen een hogere salarisverhoging te bieden proberen we zoveel als mogelijk daar waar de pijn van koopkrachtverlies het grootst is een oplossing te bieden.

Wij doen daarom een beroep op de vakbonden om, binnen de beperkingen die wij nu eenmaal hebben gezien onze financiële positie, snel tot een overeenkomst te komen”, aldus Sylvia van Es, President Philips Nederland.

Een medewerker van Philips aan het werk in regio Eindhoven

“We hebben vrijdag 31 maart een nieuw bod voorgelegd aan de vakbonden. Onderdeel hiervan is onder andere een hogere salarisverhoging voor lagere vakgroepen: 9% gedurende de looptijd van 20 maanden; ten opzichte van 7% voor de hogere vakgroepen, ook over 20 maanden. En voor iedereen die onder de cao valt een eenmalige uitkering van 900-1.000 euro bruto in mei.”
 
Voor medewerkers buiten de cao geldt dat er dit jaar geen structurele salarisverhoging wordt toegekend. Ook hebben de leden van het Executive Committee besloten om af te zien van hun bonussen.

Centraal Sociaal Plan verlengd met twee jaar

De vorige cao, die is afgelopen per 1 januari 2023, blijft van kracht tot het moment dat er overeenstemming met de vakbonden is bereikt over de nieuwe afspraken. De looptijd van de nieuwe, beoogde cao is 20 maanden, van 1 januari 2023 tot 1 september 2024.

Op een eerder moment is het gezondheidstechnologiebedrijf al overeengekomen om het Centraal Sociaal Plan, dat anders zou aflopen op 31 december 2023, met twee jaar te verlengen tot en met 31 december 2025.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.