Nieuwscentrum
LEGO League Challenge

dec 20, 2022

Duurzaamheid gaat hand in hand met creativiteit bij de First Lego League

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Het presenteren van een innovatieproject voor een grote groep kan vaak wat spannend zijn, vooral wanneer je wordt beoordeeld door 3 heuse Philips-experts. Van die spanning was slechts bij een enkeling van de 50 deelnemers sprake tijdens de oefenfinale van de First Lego League op 15 december in het Philips Museum. “Meedoen is een prestatie op zich. Ik wil vooral de feedback van de jury hebben, zodat we onze presentatie kunnen verbeteren”, volgens Lars (13 jaar) van het Lorentz Casimir Lyceum.

LEGO league challenge

De eerste presentatie: energiezuinige leefomgeving

Philips organiseerde deze bijeenkomst samen met Tech Playgrounds, een Eindhovens initiatief om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Tijdens deze oefenfinale werden de jongeren klaargestoomd voor de regiofinale van de First Lego League die plaatsvindt op 4 februari. Het thema van dit jaar is ‘Superpowered’. De teams onderzochten waar energie vandaan komt en hoe het wordt gedistribueerd, opgeslagen en gebruikt. Zij presenteerden hun innovatieprojecten en kregen feedback van de Philips experts, zodat ze hun onderzoek, idee en presentatie nog beter kunnen maken voor de echte finale.

Ideeën en teams

De teams en ideeën waren divers te noemen. Zo kwamen de ‘Lego Reigers’ van basisschool de Reigerlaan met een energiezuinige leefomgeving, ‘Room IX’ van het Lorentz Casimir Lyceum kwam met een idee om energie uit planten te halen en ‘Sint Lego’ van het Sint Lucas College kwam met een idee om energie uit regenwater te halen. Verder kwamen team ‘1 Million Volt’ van het Sint Lucas met het plan om tegels energie op te laten wekken en team ‘Lego Casimir Lyceum’, ook van het Lorentz, had het idee om speeltoestellen te gebruiken om energie op te wekken in plaats van het te vervoeren.

LEGO league challenge

Feedback van de jury

De wereld beter maken met innovatie

Sarah van het Sint Lucas vond het ‘spannend’ om voor het publiek te staan. “Ik ben bang dat ik mijn tekst vergeet, maar vind de feedback wel belangrijk. Winnen zou leuk zijn, maar het gaat voor mij vooral om de prestatie, het uitzoeken en hopelijk de wereld een beetje beter maken.” Tom van de Lego Reigers vond het niet zo spannend. “De spanning valt wel mee eigenlijk, maar ik doe voor het tweede jaar mee. Ik hoop beter te worden dan vorig jaar, toen werden we eerste in de regiofinale.”

Vrijwilligersuren goed benut

De drie Philips collega’s in de jury zetten graag hun vrijwilligersuren in om de jongeren vanuit hun eigen expertise feedback te geven. Zo lette Katharina Meesters vanuit haar rol als marketingspecialist extra goed op hoe de ideeën gepresenteerd werden. Wilco Furster gaf feedback vanuit zijn expertise als Senior Designer. En Nico Mutsaers weet alles van duurzaamheid en energie, als energie-coördinator van de Philips campus in Best.

LEGO league challenge

De juryleden: Wilco, Katharina en Nico (v.l.n.r.)

Toekomstige stakeholders

Nico was enthousiast over wat de jongeren lieten zien tijdens hun presentaties. “Het is heel goed om te zien wat ze bedacht hebben, daar leren wij ook weer van. Dit zijn tenslotte de toekomstige stakeholders bij ons werk. Wat zij belangrijk vinden neem ik mee in de dagelijkse praktijk vanuit mijn rol als energie-coördinator.” De verschillen tussen de groepjes noemde Nico opvallend. “Maar ook de hoeveelheid meiden is goed om te zien. Een mix levert een beter product op, omdat iedereen andere aspecten naar voren haalt.”

LEGO league challenge

Het plan bespreken met Nico

Ontwikkeling van jeugd

“Het is belangrijk dat de jongeren zien dat we samenwerken met bedrijven en dat we de beschikbare kennis inzetten voor de ontwikkeling van de jeugd “, zegt Fleur Besters, organisator van de First Lego League in Eindhoven. Zij roemt de duurzame samenwerking met Philips als belangrijke partner in de Brainportregio. “Philips heeft natuurlijk veel kennis over wat er allemaal nodig is om een product in de markt te zetten én over duurzaamheid. Daar maken we graag gebruik van. Het is zo fijn dat er mensen uit verschillende vakgebieden aanwezig zijn vandaag.”

Leren en zelfvertrouwen opdoen

Evie van Schie, projectmanager Techniekstimulering binnen Philips, benadrukt waarom Philips dit initiatief een warm hart toedraagt. “Onze missie is om jongeren te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek. We vinden het heel belangrijk dat ze hun talenten kunnen ontdekken. Deze oefenfinale is daar een goed voorbeeld van. Tech Playgrounds kent de jongeren goed, en zorgt voor het contact en de begeleiding. Wij leveren vanuit Philips de vakkennis en een mooie locatie. Voor de deelnemers is dit een waardevolle ervaring waarin ze veel leren en zelfvertrouwen opdoen. Waar ze hopelijk de rest van hun leven wat aan hebben.”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.