Iedereen verdient een stralend witte glimlach, met gezonde tanden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om tanden te bleken. De één effectiever en veiliger dan de ander. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden. We helpen je graag op weg.
Zelfs als je je tanden goed verzorgt, kunnen ze toch verkleuren. Hoe komt dat toch?
Sommige dranken en genotsmiddelen (zoals koffie, thee en sigaretten) veroorzaken verkleuringen. Dat zijn extrinsieke verkleuringen.
Genen, medicijngebruik en beschadigde tandzenuwen kunnen de tandkleur van binnenuit beïnvloeden. Dat heet intrinsieke verkleuring.
Met de jaren kunnen tanden donkerder worden. Het glazuur wordt dunner en het onderliggende tandbeen donkerder. Het tandbeen bepaalt dan steeds meer de kleur.
Op het tandglazuur van een ontwikkelend kindergebit kunnen blijvend witte vlekken ontstaan door een fluoride-overschot (bijvoorbeeld door te veel tandpasta).
Maar liefst 70% van de Nederlanders heeft wel eens een whitening tandpasta gebruikt. Is dat weggegooid geld of werken die tandpasta’s echt? En hoe veilig is een bleekstudio eigenlijk? We leggen je de verschillende bleekmethoden graag uit.
Iedereen reageert anders op tandbleken en soms is gevoeligheid een bijwerking van de behandeling. Dit is ook per behandeling verschillend. De bleekgels van Philips Zoom! bevatten kaliumnitraat. Kaliumnitraat vermindert eventuele (tijdelijke) gevoeligheid.
De meest voorkomende bijwerking is gevoeligheid van tanden en tandvlees. Dat risico is groter bij bleekbehandelingen zonder begeleiding van een tandarts. De behandeling is dan niet aangepast op jouw gebit en wensen waardoor je meer gevoeligheid kan ervaren. De tandarts zorgt ervoor dat de doseringen, de intensiteit en de duur van de behandeling precies goed is voor jou.
Ja, je tanden laten bleken bij de tandarts is veilig. Andere bleekmethoden meestal niet. Tandartsen werken met carbamideperoxide of waterstofperoxide. Uit klinische studies blijkt dat dit veilig is. In de bleekgels van Philips Zoom! zit daarnaast ACP (amorf calciumfosfaat) om het glazuur te herstellen. Natuurlijk witte tanden zonder zorgen.
Nee, niet ieder gebit is geschikt. Vullingen, facings (schildjes van porselein of composiet), kronen of bruggen bleken bijvoorbeeld niet mee. Heb je deze? Bespreek dan met je tandarts de mogelijkheden.
Tijdens het bleken bij de tandarts zorgt de waterstofperoxide in de bleekgel voor een tijdelijke demineralisatie van het glazuur. Hierbij gaan calcium en fosfaat verloren. Na de behandeling herstelt het speeksel het glazuur. De stof ACP (amorf calciumfosfaat) helpt de stevigheid en gladheid van het glazuur te verbeteren.
Nee, na een Zoom! In Office WhiteSpeed bleekbehandeling mag je 48 uur geen zure etens- en drinkenswaren of eten en drinken met kleurstof nemen. Ook bij de thuisbehandelingen moet je goed opletten met eten en drinken van zure en kleurstofrijke voedingsmiddelen.
Omdat iedereen er een andere levenswijze op na houdt, is hier geen sluitend antwoord op. Mensen die bijvoorbeeld roken of rode wijn drinken, zullen het resultaat minder lang behouden. Ook het natuurlijke aan leeftijd gebonden verkleuringsproces speelt een rol. Een goede mondverzorging is daarom belangrijk. Je kunt ook een keer een touch-up behandeling doen bij je tandarts. Dat is een soort onderhoudsbeurt voor je gebit.
Met een tint bedoelt je tandarts de kleur van je tanden op basis van een kleurenschaal. Philips Zoom! kan je tanden tot zes tinten witter maken. Op naar die natuurlijk witte tanden!
Als je een praktijkbehandeling hebt gedaan bij de tandarts, moet je de behandeling met een thuisbleekkit afmaken. Zo voorkom je terugloop in kleur. Na de bleekbehandeling bij de tandarts gebruik je nog drie dagen bleeklepels met bleekgel om het bleekresultaat te maximaliseren. De Philips Zoom! bleekgels bevatten ACP (amorf calciumfosfaat). ACP helpt terugloop in kleur te verminderen en verbetert daarnaast de stevigheid en gladheid van je glazuur.
Met een bleekbehandeling van Philips Zoom! krijg je tot zes tinten wittere tanden. Het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren (zoals de conditie van je gebit).
De waterstofperoxide of carbamideperoxide in de bleekgel bij Philips Zoom! Whitespeed In Office breekt de gele kleur van je tanden af. Bij deze behandeling gebruikt je tandarts LED-licht omdat het blauw van dit licht het geel van de tanden absorbeert. Zo is de behandeling veel effectiever waardoor je na een behandeling van 4 x 15 minuten al resultaat ziet.
Nee, Philips Zoom! is een professioneel tandenbleekproduct dat alleen door tandartsen mogen inkopen en verkopen.
Voor het effectief, gezond en veilig bleken van tanden is 6% waterstofperoxide of 10 tot 16% carbamideperoxide nodig. Volgens de wet mogen alleen tandartsen producten met deze percentages aanschaffen en gebruiken. Mondhygiënisten en tandartsassistenten mogen de behandeling alleen uitvoeren onder supervisie van de tandarts. Andere bleekmethoden kennen daarom veel lagere percentages en andere bestandsdelen. Hierdoor zijn ze helaas ook minder effectief.
Carbamideperoxide bestaat uit waterstofperoxide en ureum (koolstof en stikstof). Als carbamideperoxide in aanraking komt met water, komt er zuurstof vrij en start het oxidatieproces, net als bij waterstofperoxide. Het oxidatieproces breekt verkleuringen in de tand af. Waterstofperoxide is ongeveer drie keer zo sterk als carbamideperoxide. De werking is precies hetzelfde, maar bij carbamideperoxide duurt het wat langer voor de stof effectief is.
Wist je dat een elektrische tandenborstel je helpt je tanden witter te houden?
Ontdek hoe hoe jij er uit ziet met wittere tanden met de Philips Zoom! app.
Er zijn veel manieren om je tanden te bleken. Verdiep je goed in de mogelijkheden.
You are about to visit a Philips global content page
Continue