1
Philips Sonicare mondverzorging

Het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging

 

Het is ongeveer de eerste regel die je in je leven leert: poets minimaal twee keer per dag je tanden. En dat is niet voor niks. Te weinig of slecht poetsen kan namelijk nare gevolgen hebben voor je gebit. Poets je je tanden niet goed genoeg en laat je tandplak langdurig zitten, dan geeft je het de kans om een aantal veel voorkomende mondproblemen, zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en tandsteen te veroorzaken. Daar komt bij dat een goede mondverzorging helpt voor een goede adem, en voor het tegengaan van verkleurde tanden of terugtrekkend tandvlees.

 

Het is dus zaak voldoende aandacht te schenken aan je gebitsverzorging. Dan kun je het beter ook maar goed en effectief aanpakken. Met één van de vele verschillende elektrische tandenborstels van Philips Sonicare bijvoorbeeld. Op naar een stralende glimlach.

 

Bekijk alle elektrische tandenborstels

De poetsroutine uitgelegd

Hoe vaak en hoe lang moet je tandenpoetsen?

 

Na iedere maaltijd blijven er etensresten en suikers achter op je gebit. Om te voorkomen dat die, samen met de bacteriën in je speeksel, in een te dikke laag schadelijke tandplak resulteren, moet je je tanden poetsen. Het liefst elektrisch, omdat het aantal poetsbewegingen bij elektrische tandenborstels vele malen hoger ligt. Minimaal twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds), maar bij voorkeur na iedere maaltijd.

Naast de frequentie van het poetsen is vooral de duur van het poetsen van belang. Aangeraden wordt om minimaal 2 minuten te poetsen en bij voorkeur 3 minuten. Dat lijkt niet lang, maar als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander minder dan 1 minuut poetst, dan mag je er dus best even wat tijd voor uittrekken.

 

Bekijk alle elektrische tandenborstels

 

*Uitgaande van kopjes met een inhoud van 100 ml en 8 filtervervangingen

Het AquaClean-filter zorgt ervoor dat kalk geen kans krijgt en ontkalken 5.000 kopjes lang niet nodig is*. Het filter kan eenvoudig in het waterreservoir worden geïnstalleerd met behulp van een ‘click&go’-systeem, en is uitgerust met een innovatieve ionenwisselaar en een geavanceerde microporeuze filter die poederdeeltjes tegenhoudt.

 

*Uitgaande van kopjes met een inhoud van 100 ml en 8 filtervervangingen

Het AquaClean-filter zorgt ervoor dat kalk geen kans krijgt en ontkalken 5.000 kopjes lang niet nodig is*. Het filter kan eenvoudig in het waterreservoir worden geïnstalleerd met behulp van een ‘click&go’-systeem, en is uitgerust met een innovatieve ionenwisselaar en een geavanceerde microporeuze filter die poederdeeltjes tegenhoudt.

 

*Uitgaande van kopjes met een inhoud van 100 ml en 8 filtervervangingen

Het belang van een goede tandpasta

 

Onderschat het belang van een goede tandpasta niet. Stoffen als fluoride zijn immers belangrijk bij het aansterken van het tandglazuur. Wacht overigens nadat je iets hebt gegeten of gedronken, minimaal een half uur met poetsen. De zuren maken het glazuur namelijk wat zachter, waardoor je het risico loopt dat het glazuur dunner wordt en je tanden gevoeliger. Naast het poetsen wordt ook aangeraden regelmatig te flossen (met de Sonicare AirFloss bijvoorbeeld), je tong te schrapen en je mond te spoelen.

Hoe belangrijk is het reinigen tussen de tanden?

 

Een goede reiniging tussen de tanden (interdentale reiniging) is minstens even belangrijk als poetsen. Met alleen poetsen bereik je namelijk niet alle vlakken van je tanden! Interdentale reiniging zorgt ervoor dat ook etensresten en eventuele andere schadelijke restjes op de moeilijk bereikbare plekken in de mond worden weggehaald. Op deze manier verklein je de kans op een snelle vorming van tandplak tussen de tanden en ga je ontstekingen, gaatjes en andere tandproblemen – die vaak worden veroorzaakt door tandplak – tegen. Bovendien geeft het een extra fris gevoel. Het wordt dan ook aanbevolen om bij iedere poetsbeurt even de tijd te nemen om tussen de tanden te reinigen. Dat kan op verschillende manieren:

 

(Nylon) flossdraad

Het bekendst is met het (nylon) flossdraad. Je pakt hierbij zo’n 45 cm flosdraad tussen beide handen en gaat alle ruimte tussen je tanden en kiezen stuk voor stuk met een heen en weergaande beweging af. Zorg ervoor dat je voor iedere tand een nieuw stukje draad (van zo’n 5 centimeter) pakt en dat je ook iets onder het tandvlees flost.

 

Philips Sonicare AirFloss

Een andere optie is het gebruik van de Philips Sonicare AirFloss Ultra. Dit handige en handzame apparaat spuit lucht en microdruppeltjes water of – naar keuze – mondwater onder hoge druk tussen je tanden. Deze technologie maakt gebruik van een unieke combinatie van de lucht en microdruppels. Op deze manier reinig je de moeilijker bereikbare plekken en geef je tandplak ook daar geen schijn van kans. Philips Sonicare AirFloss Ultra verwijdert 99,9% meer plak tussen de tanden dan poetsen met alleen een handtandenborstel, en helpt hierdoor gaatjes te verminderen. Bovendien neemt een reiniging met de Philips Sonicare Airfloss Ultra slechts 60 seconden in beslag.

 

Lees meer over Sonicare AirFloss

 

Rager

Een rager is een klein borsteltje van fijn materiaal. Hiermee dien je – net als bij een tandenstoker – met een masserende beweging de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon te maken. Ragers zijn beschikbaar in verschillende soorten, vormen en maten; van exemplaren met een handvat tot losse borsteltjes.

 

Tandenstoker

Ook het gebruik van een tandenstoker (géén cocktailprikker!) helpt bij reiniging tussen de tanden. Tandenstokers hebben een driehoekige doorsnede en lopen via twee platte kanten toe in een punt. De platte kant wordt in de richting van het tandvlees geplaatst. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar. Een tandarts of mondhygienist kan een goed advies geven over welke maat het beste bij je past.

 

Tips bij het reinigen tussen de tanden

 1. Check je tandvlees tijdens het interdentaal reinigen goed: de kleur moet roze zijn en het tandvlees moet strak om de tandrand gespannen zijn. Is het opgezwollen en rood? Dan is het ontstoken.
 2. Laat je niet afschrikken door bloed en de geur: na een paar dagen stop het bloeden (als het goed is) en wordt je tandvlees gezonder.
 3. Kies een methode die bij je past; als de manier van reinigen je tegenstaat, dan wen je er moeilijk aan. Vraag je tandarts of mondhygienist welke manier het beste bij je gebit past!
Hoe belangrijk is het schrapen en poetsen van je tong?

 

Het poetsen of schrapen van je tong zorgt ervoor dat je de kans op een slechte adem sterk vermindert. Nare geurtjes in de mond ontstaan namelijk door bacteriën op de tong. Deze zetten zwavelhoudende eiwitten uit bepaalde soorten voedsel om in vluchtige zwavelverbindingen die weer voor een stinkende geur zorgen. Om dat tegen te gaan, is het raadzaam je tong van deze bacteriën te ontdoen. Dat kan door met een tandenborstel (bij voorkeur ‘medium’) voorzichtig over het tongoppervlak te poetsen. Zorg er daarbij voor dat je tot ver achterin poetst; daar verzamelt het gros van de bacteriën zich.

Het is echter beter om een speciale tongschraper te gebruiken. Hiermee bereik je ook delen van de tong waar je met een gewone tandenborstel niet bij komt.

 

De Philips Sonicare TongueCare+ doodt 99 procent van de bacteriën op de tong die een slechte adem veroorzaken. Hiermee is de TongueCare+-opzetborstel (die op elke Sonicare-tandenborstel past met kliksysteem) in combinatie met de speciale tongspray een effectieve oplossing voor een frisse adem. De 240 rubberen puntjes (‘MicroBristles’) op de borstelkop zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van het poreuze tongoppervlak. De sonische technologie – waarbij de borstelkop 31.000 poetsbewegingen per minuut maakt – zorgt voor een diepe reiniging van de tong.

 

Bekijk de Philips Sonicare TongueCare+

Hoe belangrijk is spoelen met mondwater?

 

Spoelen met mondspoelmiddel is, net als reinigen tussen je tanden, geen overbodige luxe naast het tandenpoetsen. Er zijn verschillende soorten mondwater verkrijgbaar. Hoewel ze alle zijn gericht op de reiniging van het hele gebit, zijn er ook varianten die focussen op specifieke aandachtsgebieden. Welke je moet gebruiken hangt natuurlijk af van je situatie of van het advies dat de tandarts of mondhygiënist je heeft meegegeven.

Zo kan het zijn dat je van nature weinig speeksel aanmaakt of dat je een beugel draagt. In beide gevallen kan dat de kans op gaatjes (cariës) verhogen. Het is dan aan te raden een mondspoelmiddel of mondwater te kiezen dat fluoride bevat en dus glazuurverstevigend werkt. Hoewel het per middel verschilt – het één is sterker dan het ander – wordt aangeraden tweemaal daags, na het tandenpoetsen, te spoelen. Meestal kan de dop van het spoelmiddel als ‘maatbeker’ worden gebruikt en moet je ongeveer 30 seconden spoelen. Let wel: spoelen is geen vervanger van poetsen.

Poetsinstructies met Philips Sonicare voor dragers van een beugel

 

Het is voor beugeldragers van groot belang om goed en frequent hun tanden te poetsen, bij voorkeur elektrisch. Omdat een beugel over de tanden heen zit, zijn er heel wat plekken die moeilijk te bereiken zijn en waar etensresten gemakkelijk achter kunnen blijven zitten. Reinig je je gebit niet grondig genoeg, dan is de kans op gaatjes groot. Het wordt dan ook aangeraden om ’s ochtends, ’s avonds minimaal twee minuten te poetsen. Bekijk de poetsinstructies met Philips Sonicare voor dragers van een beugel:

 

Tandpasta aanbrengen

Breng een laagje pasta of gel ter grootte van een erwt aan. Schakel de tandenborstel pas in wanneer je deze in je mond hebt.

 

De tandenborstel plaatsen

Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Plaats de borstelkop schuin (dus niet helemaal horizontaal) boven de draden en de slotjes, op de rand van tandvlees en tand. Oefen geen of slechts lichte druk uit en maak lichte heen en weergaande poetsbewegingen over de tanden.

 

Plaats daarna de borstelkop boven de draden en slotjes, maar nu zo, dat juist in de onderdelen van de beugel worden gepoetst. Maak dezelfde poetsbeweging als hiervoor. Het is belangrijk dat de beugel vanaf de onderkant en de bovenkant van de draad goed gereinigd wordt om alle etensresten en tandplak te kunnen verwijderen Plaats daarom de borstelkop onder de draden en slotjes zo, dat vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst. Maak weer dezelfde bewegingen met de borstelkop als hiervoor.

 

Binnenkant van de tanden

Laat de borstelkop langzaam over de binnenkant van de tanden glijden. Besteed meer tijd aan de binnenkant van de onderste voortanden waar de kans op tandplak en tandsteen groter is.

 

Kauwvlakken

Reinig de kauwvlakken door langzaam met de borstelkop over oppervlakken van de kiezen te glijden.

 

Achterste tanden

De gebogen hals van de Philips Sonicare maakt het makkelijker moeilijk bereikbare plaatsen extra aandacht te geven. Indien gewenst, kun je hiervoor de mini borstelkop gebruiken.

 

Poetstijd

De Philips Sonicare-modellen beschikken over een timer die aangeeft wanneer je de aanbevolen poetstijd van 2 minuten hebt bereikt. Ook krijg je om de 30 seconden een geluidssignaal dat aangeeft van mondkwadrant te wisselen.

 

Opzetborstel

Het wordt aangeraden je opzetborstel iedere 3 maanden te vervangen. Zo blijft optimale plakverwijdering en hygiëne gegarandeerd.Voor beugeldragers is het InterCare opzetborsteltje ideaal.

 

UV-Reiniger

Gebruik regelmatig de UV-reinigingstechnologie die helpt om ziektekiemen op je opzetborstel te verwijderen.*

 

*Uitsluitend beschikbaar bij bepaalde FlexCare+-modellen

 

Tips voor mond- en gebitsreiniging

 

 • Poets minimaal twee keer per dag je tanden vaker is natuurlijk nog beter. Heb je net iets gegeten of gedronken, wacht dan even met poetsen; de zuren maken het oppervlak zachter en poetsen zorgt ervoor dat het glazuur dunner wordt en je tanden gevoeliger.

 

 • Poets minimaal 2 minuten per beurt op deze manier geef je alle kwadranten in je gebit voldoende aandacht en verwijder je de schadelijke tandplak.

 

 • Gebruik mondwater mondwater werkt bacteriedodend en het spoelen ermee is zodoende een waardevolle aanvulling op (en geen vervanging van!) het poetsen.

 

 • Reinig tussen de tanden de Sonicare AirFloss spuit (mond)water met hoge druk tussen de tanden, waardoor je ook tussen de tanden reinigt.
 • Poets elektrisch wetenschappelijk onderzoek bevestigt keer op keer dat elektrisch poetsen effectiever is dan handmatig tandenpoetsen. Elektrische borstels maken duizenden poetsbewegingen per minuut; handtandenborstels slechts tientallen. Eén poetsbeurt van twee minuten met de Philips Sonicare FlexCare- en de DiamondClean- serie staat gelijk aan een maand lang manueel poetsen.

 

 • Kijk uit met suiker tandplakbacteriën zetten suiker om in zuren die schadelijk zijn voor het tandglazuur.

 

 • Beperk het aantal dagelijkse tussendoortjes: etenswaren vormen altijd – hoe gezond ook – een aanval op je gebit. Het speeksel helpt het gebit na iedere maaltijd te herstellen, maar daar is voldoende tijd voor nodig.

 

 • Kijk uit met zure producten het zuur uit bijvoorbeeld citroenen, sinaasappels of yoghurt is funest voor het tandglazuur. Slik daarom zure (vruchten)dranken ook altijd zo snel mogelijk door of drink ze met een rietje.

 

 • Bezoek geregeld de tandarts het lijkt soms overbodig, maar de tandarts bespeurt gaatjes of andere aandoeningen al in een vroeg stadium en kan deze behandelen. Dat scheelt een pijnlijke boorbehandeling.

Hoe kan Philips Sonicare helpen bij je mondhygiëne?

 

De meest voorkomende tand- en gebitsproblemen ontstaan door de vorming van tandplak of een onjuiste manier van poetsen. Philips Sonicare helpt je goed te poetsen en helpt zo de vorming van tandplak te verminderen. De elektrische tandenborstel poetst met een gepatenteerde sonische technologie, waarbij de borstelkop heel snel heen en weer gaat en je gewoon mee mag poetsen. Bovendien zorgt deze techniek voor een zogenaamde dynamische reinigingswerking, die vloeistof tussen de tanden en langs de tandvleesrand stuwt om plak te helpen verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen. Tot wel 4 millimeter onder de tandvleesrand!

 

Bekijk elektrische tandenborstels

 

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • Tandenknarsen

  Tandenknarsen

  Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Bekijk de oorzaken van tandenknarsen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Aften in de mond

  Aften in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Slechte adem

  Slechte adem

  Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Lees meer over de oorzaak van een slechte adem en bekijk tips voor een frisse adem.

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.