Mar 21, 2022 door Kees Wesdorp
Leestijd: 5 - 7 minuten

Digitale Pathologie: de toekomst van de gezondheidszorg

Pathology

Terwijl we de COVID-19-pandemie blijven bestrijden, stopt kanker niet, en elke vertraging in de diagnose en behandeling in de oncologische zorg kan een hoog risico vormen voor patiënten. De snelle adoptie van digitale pathologiediensten is van cruciaal belang geweest om de voortzetting van klinische diensten tijdens de pandemie te garanderen, waarbij pathologen de primaire diagnose vanuit huis kunnen uitvoeren en tegelijkertijd zichzelf en de mensen om hen heen kunnen beschermen. 

 

Tijdens de pandemie heeft de pathologieafdeling een aanzienlijke transformatie ondergaan op een schaal die nog niet eerder is gezien in dit veld. In feite is digitale pathologie - het verwerven, beheren, delen en interpreteren van pathologische informatie in een digitale omgeving - de afgelopen twee jaar "volwassen" geworden, waarbij onderzoek van Signify aangeeft dat de markt in 2020 een groei van 40,9% zag in vergelijking met het vorige jaar [1].  

Bredere digitaliseringssttategie maakt een volledig digitale zorgoplossing mogelijk, die het bekijken van slides kan versnellen om de besluitvorming te helpen verbeteren.”

Kees Wesdorp

Chief Business Leader Precision Diagnosis bij Philips

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang maandelijks relevante artikelen over innovaties in de Digitale Pathologie . Al ruim 9000 vakgenoten gingen je voor.

Zorgverleners en CMIO's richten zich binnen hun bredere digitaliseringsstrategie steeds meer op pathologie. Dit maakt een volledig digitale zorgoplossing mogelijk, die het bekijken van slides kan versnellen om de besluitvorming te helpen verbeteren. Hoewel er uitdagingen in het verschiet liggen, betekenen de kracht van digitalisatie en het vermogen om verbinding te maken met andere teams, in combinatie met de vooruitgang in AI, dat digitale pathologie de sleutel is tot een nieuw paradigma van diagnostische precisie. 

 

De kracht van digitalisatie en organisatie van de zorg

Een van de grootste uitdagingen waarmee pathologieafdelingen worden geconfronteerd, is een toenemend tekort aan pathologen. Bovendien zijn pathologen verspreid over meerdere locaties terwijl ze proberen subgespecialiseerd te zijn om de juiste expertise te bieden voor moeilijke gevallen. Dit creëert een complexe workflow, waarbij slides optimaal moeten worden gedistribueerd naar de pathologen in het systeem, de werklast in evenwicht moet worden gehouden, maar ook de juiste casussen aan de juiste experts moeten wordenaangeboden [2]. Wat de zaken nog verder compliceert, is dat pathologische gegevens als ze eenmaal digitaal zijn verkregen, exponentieel groeien, zich bevinden in ongelijksoortige systemen en verspreid zijn over verschillende afdelingen. Dit gebrek aan een volledig geïntegreerde, interoperabele en veilige set van geharmoniseerde systemen zorgt dat gegevens, clinici en workflows zich in een silo bevinden en inefficiënt zijn. 

 

Bedrijfsbrede oplossingen voor digitale pathologie kunnen dit probleem direct aanpakken met  Door digitalisatie en betere organisatie van de zorg kunnen casussen overal binnen het netwerk naartoe worden gestuurd om te worden gelezen, waardoor de toegang tot specialisten wordt opgeschaald, de werklast wordt geoptimaliseerd en het percentage interpretatiefouten door niet-subgespecialiseerde pathologen afneemt. 

Verbinding met andere teams biedt pathologen de mogelijkheid om samen te werken met meerdere professionals.”

Kees Wesdorp

Chief Business Leader Precision Diagnosis bij Philips

Virtuele netwerken stellen pathologieafdelingen ook in staat om de impact van het toegenomen aantal casussen als gevolg van de pandemie te matigen door efficiënte diagnoses mogelijk te maken en een snellere overdracht van complexe gevallen voor second opinion te vereenvoudigen. Verbinding met andere teams biedt pathologen ook de mogelijkheid om samen te werken met meerdere professionals. Dit komt ten goede van de kennisoverdracht en creëert leermogelijkheden. 

Pathology Def

AI inzetten in pathologie voor diepere inzichten

Digitale pathologie opent ook de deur voor kunstmatige intelligentie (AI) en geautomatiseerde hulpmiddelen voor het interpreteren van slides om clinici in staat te stellen duidelijke zorgtrajecten te bieden met voorspelbare resultaten voor elke patiënt.

 

AI-aangedreven workflows hebben het potentieel om een continu traject te bieden, waarbij kritieke patiëntgegevens sneller zichtbaar worden gemaakt voor zowel pathologen als oncologen. Dit verbetert de ervaring van de arts en de patiëntenzorg. Dit zal met name belangrijk zijn in de komende jaren, aangezien de sector enerzijds worstelt met personeelstekort en anderzijds met de noodzaak om te voldoen aan de toenemende vraag naar pathologiediensten en de aanhoudende impact van COVID-19. 

Pathology scanner

De sleutel tot een nieuw model van diagnostische precisie is het samenbrengen van meerdere diagnostische inzichten binnen het continuüm van de gezondheidszorg - zoals radiologie, pathologie en genomica - in de cruciale fasen van een patiënttraject. Door pathologen de interoperabiliteit en connectiviteit te bieden om hoogwaardige beelden te delen, nieuwe technologieën te gebruiken die mogelijk worden gemaakt door digitalisering (zoals AI) en diagnostische inzichten via netwerken te verspreiden, worden ze essentiële stakeholders in de gegevensgestuurde zorgsystemen van de toekomst.

 

[1] https://www.signifyresearch.net/heatlhcare-it/digital-pathology-future-hold/.

[2] https://www.philips.com/c-dam/b2bhc/master/Specialties/oncology-specialty-page/challenge-pages/orchestrating-clear-pathways/dr-steele-qa.pdf.

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.