Nieuwscentrum
Philips Innovation Awards

jul 05, 2022

Winnaar Philips Innovation Awards verbetert leefkwaliteit in de stad met groen beton

Gemiddelde leestijd: 3-4 minuten

   

Innoveren is een kwestie van proberen, fouten durven maken en weer doorgaan. Sommige baanbrekende innovaties komen zelfs voort uit mislukkingen. Respyre, de start-up die onlangs de Philips Innovation Award won, is daar een goed voorbeeld van. Het veelbelovende bedrijf maakt betonnen panelen die met mos zijn begroeid en daardoor fijnstof uit de lucht halen en een verkoelende werking hebben.

“Het idee is eigenlijk geboren tijdens onderzoek van TU Delft naar transformatiehuisjes langs het spoor. Die hadden last van buitensporige mosvorming. Wat bleek; het beton had een bepaalde dichtheid waar mos zich heel prettig bij voelde”, aldus Auke Bleij, CEO van Respyre.

Afkoelen van steden

Op het moment dat deze studie werd afgerond, was Auke bezig met afstudeeronderzoek naar manieren om steden af te koelen. “Het kan in steden 6 tot 8 graden warmer zijn dan op het platteland door het zogeheten ‘hete eilandeffect’. Er is minder wind en beton houdt de warmte van overdag lang vast. Daardoor koelt het ’s nachts veel minder af.

Dat kun je tegengaan is door water op te nemen in gevels, en daar ging mijn afstudeeronderzoek over. Wat bleek: je moet heel veel water per vierkante meter gevel gebruiken om echt resultaat te bereiken. Toen ontmoette ik Mark de Kruijff, een andere student van TU Delft, die net Respyre had opgericht. Hij had bedacht dat je het ‘slechte’ beton van die transformatorhuisjes kon gebruiken om verticaal groen te bouwen. Dat gebeurt tot nu toe vooral met klimop. Mos neemt echter veel meer fijnstof op. Het neemt ook heel veel vocht op waardoor het verkoelend werkt. En dan hebben we het niet eens gehad over biodiversiteit. Onze oplossing kan de kwaliteit van leven in de stad heel erg verbeteren.”

Philips Innovation Awards

Winnen van de Philips Innovation Award als mijlpaal

Bleij stortte zich samen met Mark in het avontuur van de start-up en is sinds kort CEO van Respyre. Het winnen van de Philips Innovation Awards is een grote mijlpaal voor het bedrijf. “We zitten in een fase waarin we slim moeten omgaan met geld. De prijs van 50.000 euro kunnen we heel goed gebruiken voor R&D. Maar ook in gesprekken met investeerders helpt het enorm. Je bent toch de winnaar van een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Nederland, waardoor investeerders heel serieus met je in gesprek gaan.”

Je bent toch de winnaar van een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Nederland, waardoor investeerders heel serieus met je in gesprek gaan.

Auke Bleij

CEO, Respyre

Net als andere deelnemers kreeg Bleij ook de kans om coaching te krijgen en trainingen te volgen: “Zo hebben Philips-professionals me coaching gegeven op het gebied productontwikkeling; dat was ontzettend leerzaam. Als je software ontwikkelt, kun je voortdurend dingen veranderen, testen en aanpassen. Dat is lastiger als je een product maakt waar je nog geen geld mee verdient.”

Philips Innovation Awards

Hoewel het product nog niet op de markt is, is er wel al veel vraag naar: “Er zijn zelfs al onwijs veel particulieren die het willen toepassen op hun huis of schuur. Maar we gaan dit jaar eerst vier grootschalige pilots draaien op het gebied van infrastructuur, de panelen worden onder meer toegepast op geluidsschermen. Langs de snelweg is het fijnstof-effect natuurlijk ook extra belangrijk. Volgend jaar gaan we aan de slag met vastgoedpilots en ik verwacht dat we over twee jaar kunnen starten met het toepassen op woningen.” 

De droom: “Het was onwijs inspirerend om samen te werken Philips-CEO Frans van Houten als juryvoorzitter en ik hoop toch wel ooit ook in zijn rijtje te komen, van ‘grote CEO’s’. Met ons product kun je zo veel meer oppervlakte vergroenen dan wanneer je alleen horizontaal beplant. Elk verticaal oppervlak wordt dan een luchtzuiveringsinstallatie. Ik hoop dat wij eraan kunnen bijdragen dat we steden in de toekomst op een hele andere manier aankleden.”

Philips Innovation Awards

Van een innovatief idee een succesvol bedrijf maken

De Philips Innovation Award (PHIA) wordt al zeventien jaar uitgereikt door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die het programma beheren. Met als doel: jonge ondernemers helpen om van een innovatief idee een succesvol bedrijf te maken met behulp van goede coaching, een uitgebreid netwerk en de benodigde financiering.

Naast Respyre kende de Philips Innovation Award nog een winnaar. De 'Rough Diamond' prijs van 10.000 euro ging naar Glimp; waar Respyre steden helpt om te ademen, helpt Glimp je om op adem te komen.  Glimp brengt de ademtherapeut naar het huis van de cliënt via een apparaat, waarmee mensen thuis, tussen therapiesessies door, makkelijk ademhalingsoefeningen kunnen doen.

"Het was inspirerend om weer zoveel energie, creativiteit en ondernemerschap te zien van start-ups geleid door mensen die graag willen innoveren en bouwen aan een duurzame toekomst", aldus Philips-CEO Frans van Houten. "Ik ben verheugd om te zien hoe de Philips Innovation Award een pad heeft geboden om deze ondernemers uit te dagen en te coachen, met ondersteuning van experts en, voor de winnaars, een prijs om hun start-up tot een succes te maken."

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.