Nieuwscentrum
Goran Tarlac

nov 22, 2023

Winnaar Noordhofprijs 2023: ‘Waar een ander stopt, begint mijn werk’

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Hij is vereerd met de winst, maar eigenlijk hoeft de aandacht van hem niet zo. En toch laat Philips-collega Goran Tarlac met trots zijn gewonnen trofee zien. Hij won de Noordhofprijs 2023 in de categorie Mechatronica, omdat hij volgens de jury altijd zoekt naar manieren om beter, efficiënter en sneller te werken. Medecollega’s Gert Hurks, Tekin Mihmat en Nordin Akrim waren ook genomineerd, maar vielen helaas buiten de prijzen.

Goran (50) startte 3 jaar geleden bij Philips op de campus in Best. Hij had veel ervaring in de medische wereld bij een bedrijf waar hij manusje van alles was, werkte ondertussen nog ergens timmerman en begon in 2020 bij Philips. Als mechanical engineer voor MR-systemen houdt hij zich bezig met het reviseren van deze apparaten. Gebruikte apparatenkomen binnen, worden gedemonteerd en opgeknapt (refurbished). Het eindresultaat is een product dat er net zo goed weer uit ziet en dezelfde prestaties levert als een nieuw product. Sterker nog: als de refurbished systemen de fabriek verlaten met de nieuwste software, zijn ze beter dan ooit.

Goran Tarlac

De juiste manier

“Het is leuk werk, want geen dag is hetzelfde. Waar een ander stopt, begint mijn werk. Iedere dag is er weer een nieuwe uitdaging om op te lossen. Kan niet bestaat niet. Het kan vaak wel, je moet alleen de juiste manier vinden”, zegt Goran. Hij raakt steeds enthousiaster als hij vertelt over zijn dagelijkse uitdagingen waar hij samen met zijn team aan werkt. Het is namelijk niet toevallig dat hij in zijn functie werkt met gebruikte onderdelen om daar weer iets moois van te maken. Met zijn technische achtergrond loopt hij regelmatig op zijn werkplek rond om te kijken wat hij kan hergebruiken.

Praktische oplossingen

Goran bedenkt namelijk continu manieren om het leven (en werken) makkelijker en effectiever te maken. Een soort uitvinder met restmateriaal. “Ik ben constant op zoek naar verbeteringen, praktische oplossingen voor problemen waar we tegenaan lopen.” Hij vertelt vol trots over zijn ontworpen frame om beschadigingen van MR-bepakkingen te voorkomen. Daarnaast laat wat praktijkvoorbeelden op zijn werkplek in de fabriek zien. Zo bedacht en maakte hij een houten stellage om rollen plastic op te hangen. “Zo liggen ze niet op de grond en worden ze niet vies.” En hij maakte een soort karretje van metaal als helling. “Veel makkelijker om zware spullen te tillen.”

Verantwoordelijkheid pakken

Deze eigenschappen zijn ook de reden waarom zijn leidinggevende Robert-Jan Rhijnsburger hem nomineerde voor deze prijs. Bijna dagelijks komt Goran naar zijn kantoor, waarbij hij met een moeilijk gezicht tegen het kozijn leunt en zegt: ‘Ik heb eens zitten denken…’. Volgens Robert-Jan komt er eigenlijk altijd wel een oplossing voor iets, een verbetering of ander goed inzicht waar ze iets mee kunnen. “Goran is vrij kort van stof, maar kan in weinig woorden snel duidelijk maken wat hij wil. Regelmatig zie ik hem al denkend op zijn werkplek staan of over de gang lopen, dan broeit hij op iets. Ik heb vrij snel geleerd dat je Goran met een gerust hart ‘los kan laten’ en hij zijn verantwoordelijkheid pakt”, zegt Robert-Jan.

Goed werk leveren

Het zijn dit soort praktische oplossingen die laten zien wat voor vakman hij is. Goran is namelijk geen man van heel veel woorden, hij wil veel liever laten zien wat hij kan. Hij vond het daardoor ook een beetje ongemakkelijk om genomineerd te worden en om in de spotlights te staan. Natuurlijk is hij trots op de winst, maar die aandacht hoeft voor hem niet zo. “Ik ben hier om mijn werk goed te doen en het is heel mooi dat het nu wordt gezien. We hebben een heel hecht team vol fantastische collega’s. Iedereen doet goed werk en we staan altijd voor elkaar klaar. Ik had alleen de ‘pech’ dat ik won”, zegt hij bescheiden en met een grote glimlach op zijn gezicht.

Goran Tarlac

Uitgebreid vieren

Hoewel hij niet graag op de voorgrond staat, is hij wel trots op het feit dat hij de eerste medewerker in Best is die deze prijs wint in 37 jaar. Twee eerdere winnaars werkten bij andere afdelingen van Philips. “Mijn naam staat er nu wel voor altijd bij”, zegt hij. Gaat hij de winst nog uitgebreid vieren? “De prijs staat op mijn bureau, maar de levensgrote banner met mijn foto heb ik meteen weer opgeruimd. De waardering voor mijn werk is mooi, maar ik ben eigenlijk meteen weer terug in het normale leven. Dat is wat ik het liefste doe.”

De Ir. Noordhofprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste vakmensen in de regio Brainport Eindhoven. Het zijn mensen die binnen hun vakgebied de top hebben bereikt, een voorbeeld zijn voor (jonge) collega’s, en ook een sociale bijdrage leveren binnen hun bedrijf. De naamgever van deze prijs was vicepresident bij Philips en geweldig begaan met het vakmanschap. Vanaf het begin was hij één van de drijvende krachten achter de Stichting Bevordering Vakmanschap. En in 1986 gaf hij een groot geldbedrag aan de stichting om jaarlijks aandacht te vragen voor de vakman- of vrouw.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

René Loman

René Loman
Woordvoerder a.i. Philips Benelux
Tel.: +31 6 51 85 22 26

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.