Wat hebben jonge ondernemers nodig om een innovatief idee om te zetten in een succesvolle onderneming? Sowieso goede begeleiding, een uitgebreid netwerk en de nodige financiering.
Precies dat is wat de Philips Innovation Award (PHIA) biedt. De award wordt al vijftien jaar uitgereikt door studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die de volledige organisatie en begeleiding voor hun rekening nemen.
Deze jonge ondernemers gaan ons helpen om een duurzame toekomst te bouwen, een van de belangrijkste maatschappelijke opdrachten van onze huidige tijd.
Frans van Houten
CEO Philips
Frans van Houten, CEO Philips: “Het was inspirerend om ook dit jaar weer zoveel energie, creativiteit en ondernemerschap te zien van mensen die erop gebrand zijn te innoveren en hun eigen bedrijf te starten. Deze jonge ondernemers gaan ons helpen om een duurzame toekomst te bouwen, een van de belangrijkste maatschappelijke opdrachten van onze huidige tijd. De Philips Innovation Award biedt hen daarbij een uitgebreid traject met ondersteuning van experts en voor de winnaars een prijs om hun start-up tot een succes te maken.”
Lalaland, de winnaar van 2020, werd onlangs nog geïnterviewd door het internationale zakenblad Forbes. Dit jaar ging de Award naar een bijzonder concept: Loop, oftewel de Levende Doodskist.
Ondernemer en architect Bob Hendrikx kwam op het idee tijdens Dutch Design Week. “Ik was tijdens het afstuderen in aanraking gekomen met mycelium, een organisch materiaal dat wordt gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen, dat gifstoffen in de grond neutraliseert. Het is sterk, dus je kunt er goed mee bouwen.”
Op Dutch Design Week presenteerde Bob een huis gemaakt van mycelium. “Toen stelde iemand de vraag ‘Wat gebeurt er als iemand overlijdt in zo’n huis?’, en eigenlijk viel daardoor het kwartje. Dit organisme is de grootste recycler van de wereld. Daardoor is het materiaal uitermate geschikt om doodskisten van te maken. Niet veel mensen weten dat begrafenissen en crematies voor veel vervuiling zorgen. Er is weleens uitgerekend dat alle uitvaarten van Westerse landen samen een oppervlakte vervuilen ter grootte van Oekraïne. Een mycelium kist neutraliseert de gifstoffen van ons lichaam, waardoor je negatieve effecten volledig tenietdoet.”
Hij stapte met zijn idee naar de uitvaartbranche, waar het met enthousiasme werd onthaald. “Dit past natuurlijk heel goed in de trend van natuurbegrafenissen. Mensen staan steeds meer open voor duurzame alternatieven, ook als het gaat om uitvaarten.”
Het winnen van de Philips Innovation Award was niet alleen bijzonder voor de ondernemer, maar voor zijn hele familie: “Ik ben geboren en getogen in Eindhoven, voor ons was Philips altijd al iets bijzonders. Dus toen ik hoorde van de Philips Innovation Award was ik eigenlijk meteen fan.
Mijn ouders, die me vanaf het begin van mijn onderneming altijd meegeholpen, zijn sowieso al trots, maar helemaal vanwege het winnen van deze award die aan Philips is verbonden.”
Naast de geldprijs ter waarde van 50.000 euro krijgt Bob begeleiding bij het zetten van de volgende stappen met zijn bedrijf. “Als startende ondernemer heb je soms iemand nodig die bepaalde kneepjes van het vak bijbrengt, of je helpt om prioriteiten aan te brengen.”
De jaarlijkse award helpt niet alleen innovatieve ondernemers, maar ook de studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam die de organisatie verzorgen. “Het is een hele uitdaging om zo’n evenement neer te zetten”, aldus Annick Buitenhek, voorzitter van de 2021-editie van de award. “Die uitdaging was dit jaar nog groter dan voorgaande jaren, omdat we door de coronamaatregelen alles online moesten organiseren. Daarnaast hebben we dit jaar voor het eerst voor zowel de halve finale als finale een heel ander format bedacht; de halve finale is uitgezonden als een serie, en de finale in hybride vorm. Ik kan wel stellen dat mijn team en ik het afgelopen jaar enorm veel hebben geleerd.
De organisatie van zo’n award is eigenlijk wel te vergelijken met een startup. Met een innovatief format voor de halve finale en het finale-evenement is het belangrijk om creatief en slim te werk te gaan, veel last minute te schakelen.”
Het meest bijzondere moment van de PHIA? Bob: “Tijdens de finale was er een moment dat Frans van Houten het voor ons opnam. Presentator Sander Schimmelpenninck vroeg naar de haalbaarheid van ons business idee, waarop Frans antwoorde dat hij wel degelijk in de marktpotentie geloofde. Het is natuurlijk een nichemarkt, niet iedereen zal hiervoor kiezen. Maar als zelfs maar 1% van de mensen dat wel doet, dan heb je al een hele grote markt.”
Naast Loop kende de PHIA nog een winnaar; de Rough Diamond prijs van 10.000 euro ging naar Rapidemic, een bedrijf dat inspeelt op de huidige corona pandemie met een testmethode die direct inzetbaar is bij zich snel verspreidende virussen.
De finale van de PHIA is hier terug te kijken.
Woordvoerder Philips Benelux Tel: +31 6 19 28 83 20
You are about to visit a Philips global content page
Continue