Nieuwscentrum
masthead microbit workshop l

jun 11, 2020

Anderhalve meter afstand houden kan best leuk zijn (met een Micro:bit)

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Voor veel kinderen is de Micro:bit een eerste kennismaking met de wereld van programmeren. Dat je deze minicomputer ook prima kunt inzetten om de anderhalvemetersamenleving in te richten, dat hebben de jonge deelnemers aan een workshop van Philips en Tech Playgrounds ondervonden. 

 

Fleur Besters van Tech Playgrounds omschrijft het initiatief als ‘een trapveldje voor jonge techneuten’: “Kinderen vanaf een jaar of zeven kunnen na schooltijd aan de slag gaan met techniek. En ze worden geholpen door vrijwilligers en jeugdwerkers van Dynamo Jeugdwerk.”

Micro:bit schakelt hulpdiensten in

Philips organiseerde al langer samen workshops waarin kinderen leren om een technologische oplossing te bedenken die het leven van patiënten verbetert. Oorspronkelijk was de insteek: ontwikkel een Micro:bit met valdetectie, die ook automatisch hulpdiensten inschakelt als iemand plotseling valt. 

We zoeken altijd naar mogelijkheden om met technologie het leven van mensen te verbeteren.

Theo van Sinten

Software Engineer bij Philips

Eind april werd het roer omgegooid; samen met Tech Playgrounds werd een nieuwe insteek bedacht die aansluit bij de uitdaging van de anderhalvemetersamenleving. “De nieuwe opdracht is: gebruik de Micro:bit om te laten zien wanneer je anderhalve meter afstand van iemand houdt en wanneer juist niet”, aldus Theo van Sinten. Als Software Engineer bij Philips was hij betrokken bij het ontwikkelen van de workshop. Philips-vrijwilligers (veelal programmeurs) geven virtueel gastles aan jongeren. Daarnaast zorgt Philips trainingsmateriaal en voor de Micro:bits. Volgens Van Sinten is het vooral belangrijk dat kinderen leren programmeren met een doel voor ogen: “We zoeken altijd naar mogelijkheden om met technologie het leven van mensen te verbeteren.”

Microbit workshop

Dutch Technology Week

Het project staat deze week extra in de spotlights tijdens Dutch Technology Week. Net als zo veel andere evenementen is DTW dit jaar volledig online gegaan. Via inspirerende podcasts, video’s en ‘do-it-yourself-at-home’-workshops kan het publiek toch kennis maken met hightech. Het Micro:bit-project is een van de techvideo’s

 

Ook maakte het videoteam van PSV een mooie reportage over dit bijzondere project:

Video thumbnail image

Volgens Frank Visser, HR clustermanager Employee & Social Sustainability bij Philips, is het belangrijk om met dit soort workshops op een praktische manier te laten zien hoe je met technologie het leven een stukje beter kunt maken: “We willen jongeren en hun ouders laten zien hoe mooi het is om in de techniek te werken. Het is uitdagend werk, je kunt er goed carrière in maken, tegen een goed salaris, en het is ook uitermate geschikt voor meisjes en vrouwen om in te werken.”

Het is wel grappig dat je met twee Micro:bits op een leuke manier afstand kunt houden.

Steffi Mantz (10)

Deelneemster Micro:bit-workshop

Daar is Steffi Mantz (10), een van de deelneemsteres van de workshops, het mee eens: “Het is wel grappig dat je met twee Micro:bits op een leuke manier afstand kunt houden.”

Microbit workshop

Met het Youth & Technology-programma willen we laten zien hoe leuk het is om in de techniek te werken. Samen met andere bedrijven en scholen in de regio brengen we techniek tot leven. Hoe? Daar lees je alles over in het Jaarverslag 2019 dat net is verschenen.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.