mrt 01, 2021

Philips lanceert de Healthdot sensor waarmee patiënten 14 dagen binnen en buiten het ziekenhuis gemonitord kunnen worden

  • Deze nieuwe draagbare sensor is ontwikkeld om in combinatie met Philips dataplatformen de transitie van zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie mogelijk te maken.
  • Als eerste ziekenhuis in Nederland zet de Antonius Zorggroep in Sneek de Healthdot sensor samen met Philips Engage in voor de thuismonitoring van COVID-19 patiënten.
  • De Healthdot wordt in Eindhoven geproduceerd en is daar ook ontworpen in samenwerking met het Holst Centre. Het gebruik is gevalideerd in samenwerking met het Catharina ziekenhuis.

Eindhoven – Philips heeft een CE-markering ontvangen voor de nieuwe draagbare Healthdot sensor. De certificering van de sensor heeft prioriteit gekregen in verband met de COVID-19 pandemie. Ook de ontwikkeling van de sensor is versneld om de COVID-zorg te ondersteunen en de druk op de (bed)capaciteit van ziekenhuizen te verlichten. Op dit moment wordt de sensor in combinatie met Philips Engage ingezet door de Antonius Zorggroep in Sneek voor de thuismonitoring van COVID-19-patiënten.

Door de combinatie van de nieuwe sensor met bestaande dataplatformen wil Philips de transitie van zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie ondersteunen. De Healthdot sensor meet ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding van een patiënt. Deze vitale gegevens worden 14 dagen lang, elke vijf minuten gemeten door de sensor [1]. De data kunnen zonder tussenkomst van een ontvanger (monitoringsrelay) worden verstuurd naar één of meerdere dataplatformen. Via deze platformen Philips IntelliVue Guardian of Philips Engage kunnen zorgverleners hun patiënten binnen en buiten het ziekenhuis monitoren. Met deze integrale oplossing wil Philips zorgverleners ondersteunen om in het regionale zorgnetwerk van ziekenhuizen, huisartsen en VVT-instellingen patiënten de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden. Voor de patiënt betekent dit dat deze in zijn eigen thuissituatie kan herstellen onder begeleiding van medische professionals. Zorgverleners kunnen ingrijpen, mochten de vitale signalen daartoe aanleiding geven.

De Healthdot sensor biedt de mogelijkheid om patiënten twee weken lang te volgen. Zeker nu, tijdens de coronacrisis is dit zeer waardevol. Daarnaast kunnen ziekenhuizen de sensor ook in gaan zetten voor postoperatieve zorgpaden, doordat deze sensor kan koppelen met de verschillende dataplatformen van Philips.

Murk Westerterp

Head of Connected Care bij Philips Benelux

“Wij willen ziekenhuizen met de Healthdot sensor ondersteunen om de zorg nog beter te maken in de eerste kritische dagen dat een patiënt weer thuis is,” zegt Murk Westerterp, Head of Connected Care bij Philips Benelux. “De Healthdot sensor biedt de mogelijkheid om patiënten twee weken lang te volgen. Zeker nu, tijdens de coronacrisis is dit zeer waardevol. Daarnaast kunnen ziekenhuizen de sensor ook in gaan zetten voor postoperatieve zorgpaden, doordat deze sensor kan koppelen met de verschillende dataplatformen van Philips. Door de koppeling kunnen geavanceerde klinische algoritmes worden ingezet om de zorgverlener te ondersteunen. We hopen dat verschillende ziekenhuizen snel aan de slag kunnen met deze oplossing.”

“We zijn erg verheugd over de goedkeuring van de Healthdot sensor,” zegt Michael Heesemans, Venture Leader Healthdot bij Philips. “Wij hebben deze nieuwe sensor uitgebreid getest samen met het Catharina Ziekenhuis in verschillende klinische studies. Door COVID-19 is er op dit moment een grote behoefte aan oplossingen om de druk op de zorg te verlichten zoals thuismonitoring. Daarnaast hopen we een basis te leggen voor een toekomst waarin eHealth centraal staat.”

Thuismonitoring voor coronapatiënten na ontslag uit het ziekenhuis

De Antonius Zorggroep is gestart met thuismonitoring van COVID-19 patiënten met de Healthdot sensor, een zuurstofsaturatiemeter en het Philips Engage platform. De ademhalingsfrequentie en hartslag van de patiënt worden, via het Engage platform, automatisch doorgestuurd naar verpleegkundigen van telemonitoringcentrum Zorgcentrale Noord. De doelstelling is dat patiënten eerder vanuit het ziekenhuis naar huis kunnen om daar verder te herstellen. Dit onder toeziend oog van huisartsen uit de regio. Hierdoor ontstaat er in het ziekenhuis meer ruimte in bedden en personele capaciteit.

“De thuismonitoring van COVID-19 patiënten past volledig binnen de visie van de Antonius Zorggroep: in het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan,” zegt Sandra Timmermans, Lid Raad van Bestuur van de Antonius Zorggroep. “Wij zijn trots op deze bundeling van krachten van huisartsen en longartsen en op alle betrokkenen vanuit onze organisatie en de regio die deze samenwerking hebben mogelijk gemaakt.”

Productie, ontwerp en validatie van de Healthdot sensor in Eindhoven

De Healthdot sensor is door Philips ontworpen in Eindhoven in samenwerking met het Holst Centre*, dat haar expertise op het vlak van sensortechnologie en flexible electronics heeft ingebracht. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de Healthdot vorig jaar getest op 350 patiënten die herstelden van een bariatrische operatie of grote buikoperatie. De patiënten hebben het gebruiksgemak getest en een dagboek bijgehouden om te controleren of de gemeten waarden juist zijn.

“Met de Healthdot sensor kunnen we volgen hoe patiënten thuis herstellen,” zegt anesthesioloog dr. Arthur Bouwman van het Catharina Ziekenhuis betrokken bij het onderzoek naar de sensor. “Dankzij de sensor hoeven patiënten in het ziekenhuis minder fysieke metingen aan het bed te doen. Voor de verpleegkundige scheelt dit in de werkdruk. Voor patiënten thuis geeft de Healthdot sensor henzelf en zorgverleners een veilig gevoel, want we kunnen de gezondheid van patiënten ook in de thuissituatie blijven volgen. Door op afstand een vinger aan de pols te houden, kunnen we sneller ingrijpen bij problemen.”

 


*Het Holst Centre is een partnership tussen TNO en imec
[1] Technical specifications, data on file

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 82.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over de Healthdot sensor

De Healthdot sensor meet ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en houding van een patiënt. Deze nieuwe sensor stuurt veertien dagen lang metingen via de zorgcloud van Philips: HealthSuite, door naar de zorginstelling zonder tussenkomst van een relay. De sensor is voor patiënten eenvoudig te gebruiken; er is geen koppeling nodig via een telefoon of andere ontvanger. Als een van de eerste medische sensoren ter wereld maakt de Healthdot sensor direct verbinding met het LoRa (Internet of Things) netwerk en heeft daardoor overal in Nederland ontvangst. Dit maakt de verbinding zeer betrouwbaar en zorgt dat patiënten en zorgverleners niet hoeven na te denken over de techniek.

In overleg met zorgverleners kan Philips de combinatie van dataplatformen en verschillende sensoren aanpassen voor verschillende patiëntengroepen om hen, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep, in de thuissituatie te blijven monitoren en te begeleiden. Philips verkent ook de mogelijkheid om chronische patiënten met hartfalen of COPD na een acute episode thuis te monitoren.

Meer informatie over de Healthdot sensor is te vinden op: https://www.philips.nl/healthdot

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.