Nieuwscentrum
masthead philips museum visas to freedom L

sep 18, 2018

Nabestaanden openen tentoonstelling ‘Visas to Freedom’ in Philips Museum

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

In het bijzijn van de kinderen van Jan Zwartendijk en de kleindochter van nabestaande Abram Liwer hebben John Jorritsma (burgemeester Eindhoven) en Hans de Jong (President Philips Nederland) gisteren de tentoonstelling ‘Visas to Freedom’ in het Philips Museum geopend. 

 

Jan Zwartendijk, de Philips-directeur die na het abrupte vertrek van zijn voorganger honorair-consul van Nederland werd in Litouwen, schreef tussen 24 juli en 3 augustus 1940 in totaal 2.345 visa uit. Dankzij dit, in feite valse, uitreisvisum redde hij het leven van duizenden Joden die op het punt stonden door de nazi’s opgepakt te worden.

Philips Museum 'Visas to freedom' tentoonstelling

Foto: Twycer

‘Mister Radio Philips’

Zwartendijk nam een groot persoonlijk risico omdat de visa die hij verstrekte Curaçao als bestemming hadden. Toegang tot Curaçao was afhankelijk van de toestemming door de gouverneur van het eiland, deze werd in de praktijk zelden verleend. 

 

Desalniettemin waren de visa overtuigend genoeg om de houders ervan toe te laten om het land uit te reizen, wat het leven van meer dan 3.000 mensen redde. De meesten die gedurende drie weken in de wachtrij stonden bij de kantoordeur van Zwartendijk kende hem alleen als ‘Mister Radio Philips'.

Het verhaal van Jan Zwartendijk moet ons inspireren om ook nu moedig te handelen voor een behoud van onze vrijheid en die van volgende generaties in de toekomst.

Hans de Jong

President Philips Nederland

18 september: Bevrijdingsdag Eindhoven

Met het uitreisvisum reisden men met de Trans Siberie Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden, vrijwel allen overleefden de oorlog.

 

In de tentoonstelling ‘Visas to Freedom’ staan de ooggetuigenverslagen van drie overlevenden centraal. Aan de hand van hun persoonlijke verhaal krijgt de bezoeker inzicht in de reis die iemand moet maken op de vlucht voor vervolging. 

 

De tentoonstelling is tot en met 18 januari te bezoeken.

 Uitnodiging voor de expositie over Jan Zwartendijk in het Philips Museum

Koning Willem-Alexander

Eerder dit jaar, op 15 juni, onthulde Koning Willem-Alexander een monument in Litouwen ter nagedachtenis aan deze Nederlandse oorlogsheld.

 

Het monument voor Jan Zwartendijk, onthuld in aanwezigheid van zijn kinderen en overlevende Marcel Weyland, is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Giny Vos. Het werd gefinancierd door de regeringen van Litouwen en Nederland, Koninklijke Philips N.V., de gemeente Kaunas, de Joodse gemeenschap van Litouwen en de Kazickas Family Foundation.

Onthulling van het monument ter nagedachtenis van Jan Zwartendijk op 15 juni in Litouwen door Koning Willem-Alexander

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2018/20180918-nabestaanden-openen-tentoonstelling-visas-to-freedom-in-philips-museum.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.