Frederik Jacques

Philips

 

 

 

In het midden met hoed FJ (Frits) Philips. Rechts naast hem zijn echtgenote mw Sylvia Philips-van Lennep. Uiterst links, gedeeltelijk in beeld (ook met hoed) PFS (Frans) Otten.

 

Frits Philips op zijn vaste plek in het stadion
Profielfoto Frits Philips

Frits Philips  

1905 - 2005            

 

Frederik Jacques Philips werd geboren in Eindhoven op 16 april 1905 als zoon van Anton Philips en Anna de Jongh. In 1907 verhuisde het gezin van De Vestdijk naar Huize De Laak aan de Parklaan. Samen met zijn zussen Anna en Henriëtte genoot de jonge Frits een onbezorgde jeugd.

 

Voor zijn schoolopleiding ging hij naar de Nutsschool aan de Reigerlaan en de Gemeentelijke HBS aan de Julianalaan. Op achttienjarige leeftijd vertrok Frits Philips naar Delft waar hij in 1929 aan de Technische Hogeschool afstudeerde als werktuigbouwkundig ingenieur. In datzelfde jaar trad hij in het huwelijk met Sylvia van Lennep.

 

Het echtpaar vestigde zich in Eindhoven en liet aan de Oirschotsedijk het landhuis De Wielewaal bouwen. De woning bood ruimte aan een gezin van uiteindelijk zeven kinderen. Frits Philips zou er zijn hele leven blijven wonen.

 

* foto | FJ Philips, PSV landskampioen, 1975

Loopbaan

Ir. Frits Philips startte zijn loopbaan bij Philips in 1930 als ingenieur in de Philitefabriek. Vijf jaar later volgde zijn benoeming tot lid van de directie.

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Frits Philips de enig overgebleven directeur van Philips in bezet Nederland en zijn moedige optreden tegen de bezetter wekte alom bewondering.

 

Na de oorlog kreeg hij de supervisie over de sector professionele apparatuur en een aantal stafafdelingen. In 1961 volgde Frits Philips zijn zwager Frans Otten op als president-directeur. Hij zou deze functie tien jaar vervullen.

Het aantal werknemers groeide in die periode van 226.000 tot 350.000 en de omzet verdrievoudigde tot ruim vijftien miljard gulden. En “nee, het was helemaal niet eenzaam aan de top”. Zo zat hij niet in elkaar.

 

Als president-commissaris bleef Frits Philips tot 1977 bij de onderneming betrokken. Ook in de jaren daarna voorzag hij zijn opvolgers van adviezen. “Of hij er wat mee doet, is nu zijn verantwoordelijkheid”, zei hij bij die gelegenheden.

Frits Philips 18e kampioenschaal

PSV

   

Als vijfjarige jongen verrichtte Frits Philips op 15 januari 1911 de aftrap bij de eerste wedstrijd van het Philips Elftal, de voorloper van PSV. Hij zou heel zijn leven actief supporter blijven. In april 2005, een week na zijn 100ste verjaardag, ontving Frits Philips uit handen van Mark van Bommel ‘zijn’ achttiende en laatste kampioensschaal.

 

Hij was het enige niet-bestuurslid dat werd toegelaten in de kleedkamers van PSV. Ook op trainingscomplex De Herdgang sprak hij de spelers regelmatig toe. ‘Hij vertelde dan hoe ze moesten spelen’, aldus voormalig voorzitter Harry van Raay.

 

Na het overlijden van Frits Philips besloot PSV dat zijn vaste zitplaats – stoel 43, rij 22 in vak D - voor altijd vrij diende te blijven.

 

* foto | Frits Philips ontvangt de 18e kampioenschaal uit handen van Mark van Bommel, april 2005

Erkenning

   

Frits Philips ontving in zijn leven talloze onderscheidingen, waaronder het eredoctoraat van de Universiteit van Leuven en van de China Academy in Taipei (Taiwan).

 

In eigen land werd hij onder meer benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en decoreerde het Nederlandse koningshuis hem met de Eremedaille voor Voortvarendheid en Vernuft.

 

Israël eerde Frits Philips met de Yad Vashem medaille van een “Rechtvaardige onder de Volkeren” voor zijn inzet voor het Joodse Volk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De stad Eindhoven benoemde hem tot ereburger en ook Muziekgebouw Frits Philips draagt zijn naam. Ruim een jaar na zijn overlijden op 5 december 2005 werd op de Markt van Eindhoven het standbeeld van Frits Philips onthuld.

Onthulling Frits Philips standbeeld
Terug naar boven

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.