Speciale tribune bezorgt blinden complete wedstrijdbeleving
De 68-jarige Jan Huybers is een van die supporters. In 1966 zorgen ontstekingen op zijn netvlies ervoor dat zijn zicht heel beperkt raakt en krijgt hij niets meer mee van het spelletje. Om toch nog op de hoogte te blijven, beluistert hij de liveverslagen op de radio of de samenvattingen op de TV. Maar de spelers zien voetballen, dat gaat niet meer. Vanwege zijn handicap bezoekt Huybers de stichting Bartiméus Eindhoven, die zich sterk maakt voor blinden en slechtzienden. Daar ontmoet hij Patrick van de Voort (coördinator PSV in the community), van wie hij te horen krijgt dat er bij PSV ook aan een blindentribune gedacht wordt. AZ introduceert in 2006 als eerste een blindentribune met intensief commentaar, PSV test een dergelijk initiatief het afgelopen seizoen in de wedstrijd tegen FC Groningen. Het bevalt zo goed, dat PSV sinds dit seizoen twintig vaste plaatsen reserveert voor mensen met een beperkt gezichtsveld.
“Ik mis geen moment. Alles wordt tot in details verteld”, vertelt Huybers voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Utrecht (3-1). Het is de tweede keer dat hij de blindentribune in het Philips Stadion bezoekt. De speciale tribune was tegen Go Ahead Eagles zo goed gevallen bij Huybers, dat hij graag weer wilde. “Wie een loopactie maakt, of de speler de bal met de binnenkant of de buitenkant van de voet speelt, of het een ingooi is, noem maar op. Ik krijg nu echt alles mee. Het is helemaal up-to-date. Bij Langs de Lijn zijn het slechts flitsen omdat ze switchen tussen de wedstrijden. Hier blijf ik echter negentig minuten lang prima op de hoogte.”
Als PSV tot scoren komt, beginnen de commentatoren niet uitbundig feest te vieren. “Natuurlijk zijn ze er blij mee en wij ook, maar het is niet zo dat ze dan compleet uit hun dak gaan. Ze doen niet aan stemverheffing, maar blijven de normale toon hanteren. Ze vertellen met meer enthousiasme, maar het is niet overdreven. En dat vind ik wel zo prettig.” Huybers krijgt natuurlijk wel mee dat het publiek luidruchtiger wordt als er een doelpunt in de lucht hangt. “Ik merk dat wel, alleen in mindere mate. Dat komt natuurlijk door die koptelefoon die ik op mijn oren heb.”
Huybers wil de drie commentatoren (twee per wedstrijd) wel eens ontmoeten. Volgens hem verdienen de vrijwilligers, die vanaf de perstribune de wedstrijd van commentaar voorzien, veel lof voor het intensieve werk. “Ze vertellen om de beurt wat het spelverloop is en wie er aan de bal is. Het lijkt me leuk om ze eens tegen te komen. Dan weet ik ook wie het doen en kan ik ze een compliment geven. Ze leveren uitstekend werk en ik ben niet de enige die dat vindt. Van iedereen op de tribune hoor ik niks anders dan positieve geluiden.”
Hoewel het commentaar een echte aanwinst is, valt er volgens Huybers nog wat te verbeteren. “Het opzoeken van onze plek blijft voor ons lastig. Het verlaten van het stadion gaat bijvoorbeeld wat makkelijker. Het is iets waar nog aan gewerkt kan worden. Maar verder ben ik heel blij dat er een blindentribune is bij PSV. Zo kan ik de thuiswedstrijden eindelijk weer helemaal beleven.”