Nieuwscentrum
Handen op elkaar voor de Hartstichting

dec 06, 2021

In heel Nederland kan nu binnen zes minuten worden gestart met reanimatie

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Overal in Nederland kan nu binnen zes minuten worden gestart met reanimatie. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat deze mijlpaal bereikt, waarmee duizenden levens per jaar kunnen worden gered; mede dankzij 245.000 burgerhulpverleners en 25.000 AED-beheerders.
 
Hartstichting, HartslagNu en alle betrokken partners vieren deze mijlpaal vandaag samen met Koning Willem-Alexander.

 

Het aantal burgerhulpverleners in ons land is in vier jaar tijd met bijna vijftig procent gegroeid (Bron: Hartstichting). Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Hierdoor kan nu bij elke noodoproep een burgerhulpverlener gealarmeerd worden, die binnen zes minuten kan starten met reanimeren. De eerste zes minuten zijn cruciaal om te zorgen voor een grotere overlevingskans.

245.000 burgerhulpverleners en 25.000 AED beheerders in Nederland

Nederland is het eerste land ter wereld dat een dergelijk fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent. Het Nederlandse netwerk van burgerhulpverleners groeit niet alleen sterk, maar is ook constant in beweging; nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

 

Daarom bedanken Philips medewerkers vandaag alle burgerhulpverleners, AED-beheerders, het team van de Hartstichting, HartslagNu voor hun enorme inzet om deze mijlpaal te realiseren. Bekijk de video waarin Philips-medewerkers burgerhulpverleners, AED-beheerders, Hartstichting en HartslagNu bedanken.

Handen op elkaar voor de hartstichting

Samen werken aan een hartveilige samenleving

Sinds 2018 is Philips een strategische partner van de Hartstichting. De twee partijen werkten eerder al samen aan een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s, projecten op het gebied van een gezondere leefstijl en aan innovatieve behandelingen voor hartpatiënten. Henk Valk, CEO van Philips Benelux, zegt over de samenwerking met de Hartstichting: “Ons doel is om de levens van mensen te verbeteren, samen met de Hartstichting redden we letterlijk levens door de toegang tot AED’s in het land te vergroten en burgerhulpverleners te trainen. In september hebben we in Eindhoven 44 extra AED’s op openbare plekken geïnstalleerd en 800 burgerhulpverleners getraind om Eindhoven hartveilig te maken. We blijven de komende jaren ook samen met de Hartstichting werken aan het verbeteren van de zorg en preventie voor hart- en vaatziekten.”  

 

Philips zet zich al jaren in voor het bestrijden van hart- en vaatziekten. Een aantal hoogtepunten op weg naar een hartveiligere samenleving:

Start zelf een inzamelingsactie via BuurtAED.nl

In 2018 lanceerden Philips en de Hartstichting een crowdfundingplatform voor AED’s; dankzij BuurtAED.nl zijn er in heel Nederland duizenden acties opgezet om een AED in de buurt te installeren. In totaal zijn er via dit platform 2216 AED’s gefinancierd en geïnstalleerd. Op BuurtAED.nl vind je handige tips en krijg je een unieke financiële bijdrage. Zo komen overal voldoende AED’s te hangen die dag en nacht bereikbaar zijn en worden meer levens gered. Kijk voor meer informatie op www.BuurtAED.nl.

Verloskundige Esther van Horne uit Rotterdam startte de 1000ste BuurtAED-actie

Hardloopshirt maakt dichtstbijzijnde AED zichtbaar tijdens Marathon Eindhoven

Hardlopers droegen tijdens de Marathon Eindhoven van 2019 een speciaal voor Philips ontworpen hardloopshirt dat de afstand tot de dichtstbijzijnde AED zichtbaar maakt. Philips vroeg hiermee aandacht voor het belang van zogenaamde 6-minutenzones. Lees hier meer.

Hardloopshirt maakt dichtstbijzijnde AED zichtbaar

Eindhoven heeft als eerste stad in Nederland een dekkend netwerk voor hulp bij hartstilstand

Dankzij de steun van de Philips Foundation kregen in september dit jaar ruim 800 vrijwilligers een reanimatietraining in het Philips Stadion in Eindhoven met als doel burgerhulpverlener te worden. Daarnaast zijn op 44 extra AED's op openbare plekken in de stad geplaatst. Eindhoven is daarmee de eerste grote Nederlandse stad (>200.000 inwoners) met een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Dat is nodig om een ‘6-minutenzone’* mogelijk te maken. Lees hier meer.

Reanimatietraining in het Philips Stadion in Eindhoven

Lees meer over deze mijlpaal in het nieuwsartikel op de website van de Hartstichting ‘Mijlpaal bereikt: in heel Nederland binnen 6 minuten reanimeren’

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.