Nieuwscentrum

Nederlandse zorg omarmt AI ondanks zorgen over data bias blijkt uit Philips Future Health Index

jun 18, 2024 | 2 minuten leestijd

De toepassing van Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) heeft zijn intrede gedaan in Nederlandse zorginstellingen. Uit een door Philips uitgevoerd onderzoek onder de naam Future Health Index blijkt dat alle ondervraagde zorgbestuurders in Nederland al AI- toepassingen hebben geïmplementeerd in hun instelling ter ondersteuning en van plan zijn om binnen de komende drie jaar meer toepassingen te implementeren.

A clinician in discussion with a young patient

Zo’n 2.800 zorgbestuurders in 14 landen, waaronder Nederland, hebben deelgenomen aan Philips’ enquête over de toekomst van de zorg. Zij geven aan dat AI zal worden ingezet om personeelstekorten aan te pakken, klinische beslissingen te ondersteunen en de patiëntenzorg te verbeteren. Hoewel ondervraagden aangeven dat zij gebruik maken van AI-toepassingen in de zorg, is ongeveer 24% van de Nederlandse zorgbestuurders ernstig bezorgd over mogelijke 'data bias' in AI-toepassingen die toenemende ongelijkheden in gezondheidsresultaten kunnen veroorzaken. Zij benadrukken de noodzaak van een zorgvuldige en ethische integratie van AI om de veiligheid van patiënten en belangrijke kennis en vaardigheden te waarborgen. Deze bezorgdheid wordt in Nederland wat sterker gevoeld dan elders: 16% van de Europese zorgbestuurders deelt dezelfde zorgen. Volgens de ondervraagdn zorgbestuurders zijn trainingen in AI, correcte dataverzameling en meer transparantie in AI-systemen nodig om data bias te voorkomen. 

De toepassing van AI kan helpen bij het oplossen van problemen in de zorg, met name het personeelstekort.

- Léon Kempeneers, Managing Director bij Philips Benelux

“De toepassing van AI kan helpen bij het oplossen van problemen in de zorg, met name het personeelstekort. Door de slimme inzet van kunstmatige intelligentie kan tijd worden bespaard bij bijvoorbeeld administratie en onderzoek van beelden en data – die tijd kan weer elders worden ingezet. De zorgen omtrent de ethische inzet van deze technologie zijn begrijpelijk; hier ligt een belangrijke taak voor bestuurders en technologiebedrijven om een correcte toepassing te borgen en transparant te zijn over de modellen die achter AI zitten”, stelt Léon Kempeneers, Managing Director bij Philips Benelux.

AI neemt diagnoses over

 

Uit het onderzoek komt naar voren dat AI zich snel ontwikkelt tot een belangrijk hulpmiddel in Nederlandse zorginstellingen voor ondersteuning in klinische besluitvorming. De helft van de zorgbestuurders (51%) heeft al AI-toepassingen geïmplementeerd ter ondersteuning bij klinische besluitvorming in radiologie, en binnen de komende drie jaar is nog eens 37% van plan dit te implementeren. Ook op het gebied van patiëntmonitoring is deze trend zichtbaar, zo zet ruim twee derde (63%) van de zorgbestuurders nu al AI-toepassingen in voor patiëntmonitoring in het ziekenhuis en is ruim een derde (32%) van plan dit de komende drie jaar te implementeren. Deze ontwikkeling benadrukt de steeds belangrijkere rol van AI bij het verbeteren en versnellen van medische diagnoses en efficiëntie.

Automatisering

 

Ondanks het omarmen van AI, is het opvallend dat 77% van de zorgbestuurders gelooft dat zorgprofessionals binnen hun organisatie sceptisch blijven over automatisering. Zorgprofessionals geven aan dat er een aanzienlijk tekort is aan tijd voor training om deze nieuwe technologieën te integreren. Daarom is het belangrijk dat er betere ondersteuningssystemen komen om ervoor te zorgen dat de nieuwe technologieën goed worden gebruikt. Het aanpakken van deze uitdagingen is cruciaal om de voordelen van AI en automatisering volledig te benutten.

Over FHI

 

Het FHI 2024-rapport is gebaseerd op eigen onderzoek onder 2.800 zorgbestuurders in 14 landen. Het rapport is hier beschikbaar.

Voor meer informatie

Pieter de Meer-PR & Communications Manager Health Systems Benelux-
Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2024/nederlandse-zorg-omarmt-ai-ondanks-zorgen-over-data-bias-blijkt-uit-philips-future-health-index.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.