Nieuwscentrum

Philips Museum opent nieuwe expositie brAInpower over kunstmatige intelligentie

apr 19, 2024 | 3 minuten leestijd

EINDHOVEN - Zaterdag 20 april opent het Philips Museum zijn deuren voor publiek met de nieuwe tentoonstelling brAInpower. Deze expositie draait om artificial intelligence (AI), een ontwikkeling waar Philips al lange tijd mee bezig is, nu specifiek in de zorg. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen AI zelf op interactieve wijze beleven.

brAInpower expositie

Artificial intelligence (AI) is een evolutie met ongekende kansen. Tegelijk is het omgeven met onbekendheid en zorgen. Philips speelt van oorsprong een sleutelrol in technologische voortuitgang. Het museum grijpt deze expositie daarom aan om AI op inspirerende wijze onder de aandacht te brengen. De tentoonstelling nodigt het publiek uit om AI zelf te verkennen. Met interactieve optellingen, zeldzame collectiestukken en informatieve video’s is te zien hoe AI het dagelijks leven beïnvloedt. Het museum wil zo een breed (en jong) publiek aanspreken.

AI helpt zorg te verlichten

 

De samenwerking van mens en AI staat centraal op de expositie: de breinkwaliteiten van de mens in combinatie met AI: Brain + AI = Power. Dit leidt tot innovaties op vele fronten, zoals in de gezondheidszorg. ‘Dat is nodig, want de medische zorg staat wereldwijd onder druk,’ aldus Shez Partovi, Chief Innovation & Strategy Officer van Philips. ‘AI kan helpen om de werklast te verlichten. Nu al ondersteunt AI bij het opsporen, diagnosticeren, behandelen en monitoren van ziekten. Het gebruik van AI bij het analyseren van medische beelden, kan radiologen, cardiologen en andere specialisten ondersteunen om sneller en nog betere diagnoses te stellen. Ook helpt AI om patiënten te monitoren op vitale functies wat kan bijdragen aan een lager risico op heropname. Dit draagt bij de efficiëntie te verbeteren, zodat zorgverleners zich kunnen concentreren op hun patiënten.’ Op de expositie kunnen bezoekers hier verschillende voorbeelden van zien en beleven.

AI kan helpen om de werklast te verlichten. Nu al ondersteunt AI bij het opsporen, diagnosticeren, behandelen en monitoren van ziekten.

- Shez Partovi, Chief Innovation & Strategy Officer van Philips

AI-evolutie

 

Bij binnenkomst maken bezoekers kennis met de deepfake van de grondleggers van Philips, Gerard en Anton. Zij leggen het verband tussen de opkomst van elektriciteit en de opkomst van kunstmatige intelligentie. Een uitgebreide tijdlijn toont de ontwikkeling van AI en de bijdragen van Philips. De geschiedenis van Philips met AI gaat terug tot de ontwikkeling van de elektronenbuis. Deze buis kwam voort uit de gloeilamp en was een stap op weg naar de ontwikkeling van de transistor en microchips. Deze innovaties waren cruciaal voor de huidige rekenkracht en dataopslag en vormen zo een onderdeel van de AI-evolutie. Tegelijk innoveerde Philips veel op het gebied van digitale medische beeldvorming. Zo loopt Philips vaak voorop in het toepassen van AI om de gezondheidszorg te verbeteren.

(On)bewust AI-gebruik

 

De expositie kijkt niet alleen achteruit, maar juist ook vooruit naar de impact van AI. Want veel mensen maken – vaak onbewust – al gebruik van AI. Bijvoorbeeld een poetsbeurt met een elektrische tandenborstel met slimme sensoren kan bijdragen aan betere mondhygiëne. Dit maakt duidelijk wat AI nu al voor consumenten kan betekenen. Anderen werken al met programma’s zoals ChatGPT en Midjourney. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling zelf aan de slag om te ontdekken wat AI in de praktijk kan betekenen. Zo is het mogelijk om een Legohuis te bouwen en dit door AI laten vertalen in een ontwerp van een droomhuis. Of door samen met AI in de schoenen van een ontwerper te stappen voor het maken van originele beelden. Ook kunnen bezoekers ervaren hoe het is om door AI geleid te worden met de Precise Position om op de juiste manier in de CT-scanner te gaan liggen. Dit is een andere Philips innovatie die al wordt toegepast in de zorg.

AI in echografie

Over de tentoonstelling

 

BrAInpower is van oorsprong een tentoonstelling van Rijksmuseum Boerhaave. Deze is overgenomen, vernieuwd en uitgebreid door het Philips Museum. Het laat zien wat artificial intelligence is en wat Philips en andere bedrijven in de Brainportregio daarmee doen in de gezondheidszorg, design en het dagelijks leven. Bezoek de expositie brAInpower vanaf 20 april en duik in de wereld van AI. Het museum biedt ook mogelijkheden voor rondleidingen en educatieve programma’s.

Meer informatie:

 

  • In verband met werkzaamheden voor de nieuwe tentoonstelling is het Philips Museum tijdelijk gesloten voor publiek van 12 t/m 19 april 2024.
  • Het Philips Museum is vanaf 20 april weer geopend voor publiek van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In schoolvakanties is het museum open op maandag. Iedere eerste donderdag van de maand open tot 21.00 uur. Tickets zijn online te koop of aan de balie en kosten €12,50 voor volwassenen en €6,- voor kinderen (vanaf 4 jaar). Het Philips Museum biedt ook rondleidingen en een educatief programma. Meer info via www.philips-museum.com.

Contactpersoon

René Loman-Woordvoerder a.i. Philips Benelux-
René Loman
Woordvoerder a.i. Philips Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2024/philips-museum-opent-nieuwe-expositie-brainpower-over-kunstmatige-intelligentie.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.