Nieuwscentrum

sep 25, 2021

Eindhoven heeft als eerste stad in Nederland een dekkend netwerk voor hulp bij hartstilstand


Dankzij steun van Philips Foundation: reanimatietraining voor 800 burgerhulpverleners en toegang tot 44 AED’s

Vandaag krijgen ruim 800 vrijwilligers een reanimatietraining in het Philips Stadion in Eindhoven met als doel burgerhulpverlener te worden. Daarnaast worden op 44 extra openbare plekken in de stad AED’s geplaatst. Eindhoven is daarmee de eerste grote Nederlandse stad (>200.000 inwoners) met een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Dat is nodig om een ‘6-minutenzone’* mogelijk te maken.

Video thumbnail Eindhoven Hartveilig

Een ‘6-minutenzone’ houdt in dat binnen zes minuten na een harstilstand hulp bij het slachtoffer is. Het gaat dan om een burgerhulpverlener en een AED. Bij een reanimatie zijn de eerste zes minuten cruciaal om de overlevingskans te vergroten.  

 

John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, was in het Philips Stadion aanwezig en zag honderden deelnemers leren hoe je een hartstilstand herkent en hoe je iemand reanimeert.

 

“Ik ben heel trots dat Eindhoven als eerste grote Nederlandse stad een dekkend netwerk heeft van burgerhulpverleners en AED's in HartslagNU. Het was vandaag ook prachtig om te zien dat Eindhovenaren deze training vrijwillig bijwonen om hulp te kunnen bieden aan een stadsgenoot in een noodgeval. Ik hoop van harte dat meer steden dit voorbeeld gaan volgen,” aldus de burgemeester.

Dankzij steun van Philips Foundation: reanimatietraining voor 800 burgerhulpverleners en toegang tot 44 AED’s

In samenwerking met de Philips Foundation kan Philips reanimatietraining geven aan 800 deelnemers en toegang verschaffen tot 44 AED’s. Het gezondheidstechnologiebedrijf zet zich al jaren in voor het bestrijden van hart- en vaatziekten.

Eindhoven zit in het hart van Philips. Daarom werken we samen met de stichting Eindhoven Hartveilig om ‘onze’ stad hartveiliger te maken. Dankzij de donatie heeft Eindhoven als eerste grote stad in Nederland een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s.

Sylvia van Es

President van Philips Nederland

Sylvia van Es, President van Philips Nederland, licht toe: “Eindhoven zit in het hart van Philips. Daarom werken we samen met de stichting Eindhoven Hartveilig om ‘onze’ stad hartveiliger te maken. Dankzij de donatie heeft Eindhoven als eerste grote stad in Nederland een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Dat is nodig om een ‘6-minutenzone’ mogelijk te maken.”

 

Als voorwaarde om deel te nemen aan de training melden alle deelnemers zich na afloop aan als burgerhulpverlener bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Zodra via de alarmcentrale van 112 een hartstilstand wordt gemeld worden via dit oproepsysteem ook direct lokale burgerhulpverleners opgeroepen en een AED ingeschakeld. Bij een reanimatie zijn de eerste zes minuten cruciaal om de overlevingskans te vergroten. 

8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis

In Nederland vinden per jaar 8.000 reanimaties plaats buiten het ziekenhuis. Door extra burgerhulpverleners en AED's beschikbaar te maken ontstaan er ‘6-minutenzones’, wat de overlevingskans vergroot.


“Voor een dekkend netwerk moet het aantal burgerhulpverleners ongeveer 1% van het aantal bewoners zijn, verdeeld over de stad. Dat percentage hebben we met de 800 nieuwe burgerhulpverleners vandaag bereikt,” aldus Henny Pietersma van de stichting Eindhoven Hartveilig.

 

“Maar eigenlijk vind ik dat iedereen moet kunnen reanimeren. Het kan ons allemaal overkomen dat iemand in je buurt een hartstilstand krijgt. Niets doen is dan geen optie. Het is cruciaal om zo snel mogelijk een slachtoffer te reanimeren om zo hersenschade door zuurstofgebrek te voorkomen en te zorgen dat het hart nog een schokbaar ritme heeft als de AED wordt ingezet. Het is een enorme mijlpaal dat Eindhoven vanaf nu een ‘6-minutenzone’ is en het is een belangrijke stap richting een hartveiligere stad.”

* Over de ‘6-minutenzone’ 

In een ‘6-minutenzone’ bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Hiermee vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Voor een goed werkende ‘6-minutenzone’ zijn nodig: een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED's. Een ‘6-minutenzone’ is een dynamisch concept, samenwerking is de basis. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Philips Foundation, Philips, stichting Eindhoven Hartveilig, AEDpartner, is er een solide basis gelegd voor een dekkend netwerk in de stad Eindhoven. Een ‘6-minutenzone’ is afhankelijk van beschikbaarheid van burgerhulpverleners en response op oproepen. Hier heeft Philips geen invloed op. 

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over Philips Foundation

Philips Foundation is een in 2014 geregistreerde non-profitorganisatie – opgezet vanuit de overtuiging dat technologische innovatie en samenwerking duurzame en systemische verandering teweeg kunnen brengen voor eerstelijnsgezondheidszorg over de hele wereld. De missie van de Philips Foundation is om ongelijkheid in de gezondheidszorg te verminderen door toegang tot kwaliteitsgezondheidszorg te bieden aan achtergestelde gemeenschappen. Philips Foundation vervult haar missie door de expertise van Philips op het gebied van innovatieve gezondheidszorgtechnologie en -oplossingen in te zetten, door levensvatbare en duurzame zorgverleningsmodellen te onderzoeken en door samen te werken met belangrijke partners overal ter wereld. Meer informatie kunt u vinden op www.philips-foundation.com.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.