Nieuwscentrum

Philips gebruikt AI in echografiesystemen om beter diagnoses te stellen bij patiënten met hartaandoeningen

jun 26, 2024 | 4 minuten leestijd

Philips heeft een nieuw cardiovasculaire echografieplatform met AI gepresenteerd, dat kan helpen om de analyse van echo’s van het hart te versnellen met bewezen AI-technologie en de werkdruk kan verlichten. De nieuwe, onder FDA 510(k) goedgekeurde AI-toepassingen, die zijn geïntegreerd in de EPIQ CVx- en Affiniti CVx-echografiesystemen zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de cardiovasculaire beeldvormings- en diagnoseoplossingen door metingen te automatiseren en workflows te versnellen, waardoor de productiviteit wordt verhoogd.

Using AI technology for automated evaluation of heart function through segmental wall motion scoring

Echografie speelt een belangrijke rol bij het eerder vaststellen van hartziekten zoals hartfalen. Deze aandoening groeit snel en treft naar schatting wereldwijd 64 miljoen mensen [1]. Naar schatting leven er zo'n 241.000 mensen met hartfalen in Nederland [2] en 200.000 mensen in België [3]. Hartfalen leidt tot een hoog sterftecijfer, een slechte levenskwaliteit en vormt een aanzienlijke belasting voor gezondheidszorgsystemen overal ter wereld [4]. Cardiovasculaire echografie, de meest toegepaste en minst invasieve manier om de structuur en werking van het hart te bekijken, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het eerder vaststellen van hartziekten zoals hartfalen.


"Klinische casussen worden steeds complexer en het aantal patiënten neemt toe; dagelijks analyseren we honderden echocardiografische onderzoeken met duizenden gegevenspunten", zegt Roberto Lang, MD, directeur van het Noninvasive Cardiac Imaging Lab van de University of Chicago Medicine, VS. "Dankzij de integratie van AI in echocardiografieoplossingen kunnen we nu een aantal stappen automatiseren ter ondersteuning van artsen en verpleegkundigen, waardoor ze binnen enkele seconden betrouwbaarder en efficiënter verschillende hartaandoeningen kunnen detecteren, vaststellen en monitoren."

Door de kracht van AI te benutten in onze echocardiografie-oplossingen, bieden we cardiologen en echolaboranten betere diagnostische mogelijkheden, waardoor uiteindelijk de patiëntenzorg en de uitkomsten bij de behandeling van hartziekten en klepaandoeningen worden verbeterd.

- Anine van den Hurk, Head of Ultrasound bij Philips Benelux

Dr. Lang heeft samen met andere artsen nieuwe inzichten gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Echocardiography (ASE2024) die van 14 t/m 16 juni plaatsvindt in Portland, VS. Hierin wordt uitgelegd hoe in samenwerking met Philips ontwikkelde AI-algoritmen op zeer nauwkeurige wijze regional wall motion abnormalities (RWMA) kunnen detecteren. RWMA's kunnen een indicator zijn van cardiovasculaire voorvallen en overlijden bij patiënten met hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct (myocardial infarction) en aangeboren hartaandoeningen. Geautomatiseerde, op machine learning gebaseerde beoordeling van RWMA’s heeft de potentie om cardiologen en echolaboranten verder te ondersteunen en efficiënter te werken verbeteren. "Een voordeel van AI ten opzichte van conventionele visuele analyse is dat deze binnen enkele seconden kunnen worden uitgevoerd, waardoor snelle en nauwkeurige informatie wordt verkregen; de analyse door deskundigen wordt verbeterd doordat zorgelijke RWMA's snel worden geïdentificeerd, waardoor de interpretatie eenvoudiger en efficiënter wordt," vertelt Lang.

“Door de kracht van AI te benutten in onze echocardiografie-oplossingen, bieden we cardiologen en echolaboranten betere diagnostische mogelijkheden, waardoor de patiëntenzorg en de uitkomsten bij de behandeling van hartziekten en klepaandoeningen worden verbeterd, en gebruikers efficiënter kunnen werken”, zegt Anine van den Hurk, Head of Ultrasound bij Philips Benelux. "Voor patiënten betekent dit een consistentere beeldinterpretatie, waardoor uiteindelijk mogelijk minder vaak een tweede scan gemaakt hoeft te worden, kortere en effectievere procedures en mogelijk snellere hersteltijden."

Integratie van bewezen AI-toepassingen van Philips DiA Imaging Analysis

 

De AI-functies die in de cardiovasculaire echografiesystemen van Philips zijn opgenomen, zijn getraind met behulp van geanonimiseerde patiëntgegevenssets uit de klinische praktijk en helpen de kwaliteit en reproduceerbaarheid van de beeldvorming van het hart te verbeteren en de efficiëntie van gebruikers en afdelingen te verhogen. Deze omvatten door de FDA goedgekeurde en CE-gemarkeerde softwareoplossingen van DiA Imaging Analysis, een Philips-bedrijf. Samen automatiseren deze AI-functies de manier waarop gebruikers echografiebeelden interpreteren, waardoor gebruikers met verschillende niveaus van echografie-ervaring sneller, efficiënter en nauwkeuriger in real time beelden kunnen analyseren.

Behalve dat deze nieuwe geavanceerde AI-functies zijn geïntegreerd in de cardiovasculaire echografiesystemen van het bedrijf, is de nieuwe mini transducer X11-4t van Philips, die eerder dit jaar werd geïntroduceerd, volledig compatibel met de EPIQ CVx- en Affiniti CVx-systemen. Dankzij deze innovatieve transducer kunnen cardiologen betere zorg bieden aan een breder scala aan patiënten, inclusief kinderen met een gewicht vanaf 5 kg.

Philips blijft door middel van baanbrekende innovatie en samenwerkingen met bedrijven zoals NVIDIA* snel AI integreren in zijn cardiovasculaire-echografieportfolio om zo te helpen de efficiëntie en productiviteit te verbeteren en personeelstekorten op te vangen en tegelijkertijd hoogwaardige cardiologische zorg te bieden aan steeds meer patiënten. De oplossingen van derden vormen een aanvulling op de eigen AI-oplossingen van Philips, waarbij AI wordt geïntegreerd om de diagnostische betrouwbaarheid en de besluitvorming te verbeteren.


*NVIDIA MONAI voor medische beeldvorming AI en NVIDIA Holoscan voor het bouwen van softwaregedefinieerde medische apparaten.

Voor meer informatie

Pieter de Meer-PR & Communications Manager Health Systems Benelux-
Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2024/philips-gebruikt-ai-in-echografiesystemen-om-beter-diagnoses-te-stellen-bij-patienten-met-hartaandoeningen.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.