Nieuwscentrum

Philips duikt in de verhalen over AI met brAInpower-tentoonstelling in Philips Museum

mei 16, 2024 | 5 minuten leestijd

Een speech gedeeltelijk in het Nederlands, een digitaal kunstwerk en een boks met zijn virtuele assistent. Shez Partovi, Chief Innovation & Strategy Officer en Chief Business Leader of Enterprise Informatics bij Philips, toonde gisteren de mogelijkheden van artificial intelligence (AI) tijdens zijn speech in het Philips Museum in Eindhoven. En AI is al overal, zegt hij. “AI helpt nu al de druk op de gezondheidszorg te verlichten. We hebben een enorme kans de zorg ten goede te veranderen met AI.”

Philips duikt in de verhalen over AI met brAInpower-tentoonstelling in Philips Museum

De expositie in het museum opende eind april haar deuren, maar gisteren vond de officiële opening plaats. Niet geheel toevallig op 15 mei, de 133e verjaardag van het bedrijf. De brAInpower-tentoonstelling toont het langdurige werk van Philips op het gebied van AI, nu specifiek in de gezondheidszorg. Bezoekers worden uitgedaagd om AI op interactieve wijze te ervaren. De tentoonstelling richt zich op de samenwerking tussen menselijke intelligentie en AI, wat wordt gesymboliseerd door de kwaliteiten van het brein gecombineerd met de mogelijkheden van AI. En daar komt de naam brAInpower vandaan.

brAInpower tentoonstelling - Olga Coolen

Rijke geschiedenis

 

Olga Coolen, directeur van het Philips Museum, verwelkomde de aanwezigen. Ze nam hen mee in de rijke geschiedenis van Philips, in aanloop naar de AI in de huidige vorm. Hoewel AI nieuw lijkt met de huidige hype, bestaat de term al bijna 70 jaar. “De ontwikkelingen op het gebied van rekenkracht en dataopslag liggen ten grondslag aan de opmars van kunstmatige intelligentie. Philips heeft daar met historische mijlpalen een flinke rol in gespeeld en dat verhaal mochten we wel een keer vertellen”, zegt Olga. “We willen graag een educatieve rol pakken in een maatschappelijk relevant debat. Daarnaast willen we een huiskamer zijn van de Brainport regio, een centrum zijn van kennis en inspiratie zijn. Niet alleen voor de geschiedenis van technologie, maar ook voor de toekomst ervan. En deze expositie is het eerste voorbeeld daarvan.”

Benieuwd naar wat AI voor jou kan betekenen?

Potentie

 

Ook Shez Partovi dook in de geschiedenis van Philips en de verbindende rol van het Philips Museum in deze regio. Op het grote scherm startte de Canadees, tot verbazing van het publiek, zijn toespraak in het Nederlands. Dit was natuurlijk bedoeld om te laten zien wat nu al de kracht is van het toepassen van AI op beeld en spraak. Hij ging vervolgens in op de huidige toepassingen van AI, zoals het creëren van kunst, het componeren van muziek en het schrijven van boeken. Een interactieve demo toonde AI's potentieel door live een digitaal kunstwerk te genereren op basis van input van het publiek.

brAInpower tentoonstelling - Kunst

Tijd teruggeven

 

Partovi sprak ook over de toekomst van AI en de rol ervan in de gezondheidszorg. Hij deelde persoonlijke ervaringen uit zijn tijd als arts en wees op de uitdagingen van gefragmenteerde data. Hij benadrukte dat AI-oplossingen zoals SmartSpeed en Advanced Visualization Workspace clinici kunnen helpen efficiënter te werken en meer tijd aan patiëntenzorg te besteden. Shez: “We vereenvoudigen workflows, verkorten proceduretijden en verbeteren de efficiëntie met AI. Dit betekent dat we tijd kunnen teruggeven voor wat echt belangrijk is: betere zorg leveren aan patiënten.”

Fascinatie

 

Het slotstuk van de avond was een spectaculaire ontmoeting met zijn virtuele assistent. Als liefhebber van Star Trek, was hij altijd al gefascineerd door de zeer geavanceerde ziekenboeg uit deze iconische sciencefictionserie. Artsen konden niet alleen met één vingerknip de medische geschiedenis van de patiënt bekijken, maar ze konden ook een slimme virtuele assistent raadplegen voor realtime ondersteuning bij diagnose en behandeling.

brAInpower tentoonstelling - Publiek

Nabije toekomst

 

“Dit was precies het soort steun waarvan ik wilde dat ik die had gehad tijdens mijn eerste jaar in de klinische praktijk, toen ik constant aan mezelf twijfelde”, zegt hij over zijn virtuele assistent. “Sommigen zeggen dat de toekomst die Star Trek laat zien nog ver weg is. Maar ik zeg dat we gestaag die kant op gaan met de vooruitgang in technologie.” Volgens hem kan AI de gezondheidszorg helpen om de resultaten voor patiënten te verbeteren, met betere diagnostiek of gepersonaliseerde behandelingen. “Het kan ook helpen, en dat doet het al, om artsen tijd terug te geven zodat ze zich kunnen richten op het bieden van betere zorg.”

Hulp

 

En daarmee gaf hij meteen ook antwoord op de hoofdvraag van de brAInpower-tentoonstelling: wat kan AI voor jou betekenen? Shez: “Als jonge arts had ik deze assistent graag naast me gehad. Want als ik dan weer onder alle tijdsdruk en verantwoordelijkheid beslissingen had moeten nemen, had ik mijn virtuele assistent om hulp gevraagd bij het nemen van de juiste beslissing.”

brAInpower tentoonstelling - Expositie

Ben je benieuwd naar wat AI voor jou kan betekenen? Lees meer op www.philips.nl/brainpower en bezoek dan de brAInpower-expositie in het Philips Museum.

Contactpersoon

Tommie Dijstelbloem-Woordvoerder Philips Benelux-
Tommie Dijstelbloem
Woordvoerder Philips Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2024/philips-duikt-in-de-verhalen-over-ai-met-brainpower-tentoonstelling-in-philips-museum.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.