masthead 20201011 Buitenhof Frans van Houten 3 l

okt 13, 2020

Frans van Houten bij Buitenhof: “We hebben Philips een nieuwe toekomst gegeven door de switch naar gezondheidstechnologie”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Frans van Houten, CEO van Philips, was afgelopen zondag te gast bij Buitenhof. Hij sprak met interviewer Twan Huys onder andere over de transformatie van Philips naar een gezondheidstechnologiebedrijf, het belang van het 'multi-stakeholdermodel', en de bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus. 

 

“Koninklijke Philips, groot en wereldberoemd geworden door consumentenelektronica, heeft de laatste jaren het roer omgegooid. Het concern richt zich tegenwoordig op de zorgindustrie: MRI-scanners, beademings- en andere hoogwaardige medische apparatuur”, volgens de aankondiging van Buitenhof.

 

“Een gesprek met Frans van Houten, al meer dan tien jaar de CEO van Philips, één van de grootste werkgevers van ons land en wereldwijd 80.000 werknemers in dienst”. 

Frans van Houten

Transformatie naar gezondheidstechnologiebedrijf

“We hebben Philips een nieuwe toekomst gegeven door de switch naar gezondheidstechnologie. Het is maatschappelijk van groot belang. Er zijn veel chronische ziektes waarop je kunt innoveren”, aldus Frans.

 

“Van de pandemie hebben we geleerd dat zorg op afstand, telehealth, een enorme groei gaat doormaken. Daar zet Philips zwaar op in. Ik denk dat we strategisch op de juiste weg zitten. Het is ook goed te combineren met hoe je omgaat met klimaat en inclusiviteit. Een multi-stakeholder aanpak waarbij je oog hebt voor alle relevante belanghebbenden, is heel goed uitvoerbaar door multinationale ondernemingen.”

Van de pandemie hebben we geleerd dat zorg op afstand, telehealth, een enorme groei gaat doormaken. Daar zet Philips zwaar op in. Ik denk dat we strategisch op de juiste weg zitten.

Frans van Houten

CEO van Philips

Kijken wat je doet voor de maatschappij

“Heel veel bedrijven, waaronder Philips, hebben al heel lang een multi-stakeholder benadering. We kijken naar wat doen we voor de maatschappij, hoe gaan we om met onze werknemers en onze leveranciers. We zijn ons heel bewust van wat we doen rondom het klimaat. Dit jaar zijn we wereldwijd CO2-neutraal, al onze elektriciteit is groen. Dat doen we uit overtuiging”, vertelt Frans.

 

“We besteden veel tijd om uit te leggen aan onze aandeelhouders waar we voor staan. We besteden tien procent van onze omzet aan Research & Development. Onze vorige aandeelhouders vonden dat veel. Onze huidige aandeelhouders vinden dat harstikke goed. De aandeelhoudersmarkt is een markt, als we dat goed uitleggen dan snappen ze het. De maatschappij mag van bedrijven verwachten dat ze een gebalanceerd beleid voeren.”

Dit jaar zijn we wereldwijd CO2-neutraal, al onze elektriciteit is groen. Dat doen we uit overtuiging. De maatschappij mag van bedrijven verwachten dat ze een gebalanceerd beleid voeren.

Frans van Houten

CEO van Philips

Bekijk het hele gesprek bij Buitenhof via onderstaande video (vanaf 19:22min).

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.