masthead frans van houten 01 l

jan 20, 2021

Frans van Houten in Opinieblad Forum (VNO-NCW): “We innoveren om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

In een interview met Opinieblad Forum, het magazine van VNO-NCW, beschrijft Frans van Houten, CEO van Philips, hoe het gezondheidstechnologiebedrijf over de hele wereld beademingsmachines heeft geleverd tijdens de coronacrisis. Daarnaast staat hij onder andere stil bij het belang van investeringen in innovatie. 

 

De keuze van Philips tien jaar geleden om op medische technologie te focussen is een juiste gebleken. “Vooropgesteld: wij zijn óók geraakt door corona. Niet alleen omdat er 80.000 mensen wereldwijd bij ons werken, maar ook omdat sommige onderdelen hun omzet fors zagen dalen. De productie van ventilatoren en patiëntmonitoren is daarentegen in zes maanden tijd verveelvoudigd. Ik ben trots op die flexibiliteit. We leverden in alle brandhaarden: China, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.”

Frans van Houten

Innovatie om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren

Over de maatschappelijke rol van het bedrijfsleven is de CEO duidelijk. “Als bedrijf zijn wij er voor de maatschappij, bestaan we bij de gratie van die maatschappij. We innoveren om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren”, aldus Frans. 

 

Op sommige terreinen doet Philips volgens hem meer dan je zou kunnen verwachten. Hij noemt de R&D-inspanningen in Nederland. Wereldwijd heeft Philips vier innovatiehubs. De grootste staat in Eindhoven en vormt een belangrijk onderdeel van de regio Brainport. Hier investeert Philips jaarlijks meer dan veertig procent van het wereldwijde R&D-budget: ruim 700 miljoen euro per jaar. 

 

“Dat is dus een boven-proportionele investering in de Nederlandse economie. Dat is fijn vanuit Nederlands perspectief, en we zijn en blijven Nederlands. Zo vind ik ook dat grote Nederlandse bedrijven hier duurzaam werkgelegenheid moeten handhaven en niet alleen maar werk naar andere landen moeten overhevelen.”

 

Frans pleit daarbij voor meer samenwerking. “Als ik een pleidooi mag doen, laten we – bedrijfsleven, politiek, samenleving – dan samenwerken en ons niet tegen elkaar afzetten. We hebben elkaar keihard nodig om onze concurrentiekracht te versterken. Ik hoop dat de samenleving zegt: we zijn trots op het bedrijfsleven en gaan elkaar helpen.”

Als bedrijf zijn wij er voor de maatschappij. We innoveren om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren.

Frans van Houten

CEO Philips

Brainport Eindhoven als schoolvoorbeeld

“Iedereen zal zijn eigen invulling moeten geven. In Eindhoven zijn wij als Philips bijvoorbeeld een grote partij. We overleggen veel met andere bedrijven, de TU/e en de gemeente. Hoe zorg je dat het regionale 'ecosysteem' goed functioneert? Bij ons gaat dat uitstekend, met Brainport als een schoolvoorbeeld. Iedereen voelt zich daar verantwoordelijk voor. 

 

Als de internationale school geld nodig heeft, dan komt dat er. Een afslag op de snelweg? Doet het bedrijfsleven. Waarom kan zo’n publiekprivaat netwerk niet overal in Nederland? Waarbij we elkaar uitdagen en helpen, en met elkaar resultaten halen.”

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.