Nieuwscentrum
masthead ic mark van den brink l

jan 06, 2021

‘Een IC opschalen betekent méér dan een paar bedden bijplaatsen’

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Veel klinisch applicatiespecialisten bij Philips hebben een achtergrond als verpleegkundige. Die ervaring komt nu eenmaal goed van pas als je ziekenhuizen helpt om technologie optimaal toe te passen in de praktijk.

 

Mark van den Brink is zo iemand. Als Clinical Application Specialist helpt hij ziekenhuizen om monitoringoplossingen in te zetten. Ziekenhuizen kunnen hierdoor onder meer COVID-patiënten op de verpleegafdeling monitoren en de IC-capaciteit opschalen.

Specialist in beademingsapparatuur

De kneepjes van het vak leerde hij bij Ziekenhuis Amstelland, waar hij als Ventilation Practitioner gespecialiseerd was in beademingsapparatuur. “Ik heb altijd al heel erg veel van techniek gehouden. Tijdens nachtdiensten ging ik weleens handleidingen lezen van monitoringsystemen om zo te leren hoe je ze het beste kunt inzetten.”

Tijdens nachtdiensten ging ik weleens handleidingen lezen van monitoringsystemen om zo te leren hoe je ze het beste kunt inzetten.

Mark van den Brink

Clinical Application Specialist

Nu helpt hij meerdere ziekenhuizen om deze technologie zo goed mogelijk in te zetten. “Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de configuratie van monitoringsystemen zodat ze optimaal werken op een afdeling met coronapatiënten.”

MX400 ICU fpz 5307 screen

Het begin van de coronacrisis was een pittige, maar ook leerzame tijd: “Als Ventilation Practitioner was ik binnen het ziekenhuis onder meer verantwoordelijk voor het finetunen van beademingsapparatuur en het adviseren van intensivisten. Toen COVID uitbrak, wisten we aanvankelijk nog heel weinig. De hamvraag was: hoe kun je mensen met een infectie nu goed en zo veilig mogelijk beademen, zodanig dat je niet meer schade toebrengt dan dat je de patiënt helpt? De grote uitdaging bij het beademen van COVID-patiënten is dat je soms met hoge druk moet beademen. Daarbij ontstaat het risico op longschade en dat moet natuurlijk zo veel mogelijk worden beperkt.”

Toen COVID uitbrak, wisten we aanvankelijk nog heel weinig. De hamvraag was: hoe kun je mensen met een infectie nu goed en zo veilig mogelijk beademen, zodanig dat je niet meer schade toebrengt dan dat je de patiënt helpt?

Mark van den Brink

Clinical Application Specialist

Ervaringen delen over de hele wereld

Om antwoorden op die vragen te vinden, ging hij onder meer te rade bij vakgenoten in binnen- en buitenland. “De eerste informatie die hierover binnenkwam was afkomstig uit Wuhan. Niet veel later kwamen er ook verhalen uit Noord-Italië. Het duurde niet lang voordat veel collega-beademingsspecialisten op internet hun ervaringen deelden en zelf heb ik ook mijn steentje daaraan bijgedragen. Het was mooi om te zien hoe specialisten vanuit de hele wereld met elkaar gingen samenwerken om van elkaar te leren.”

Mark van den Brink

Toen de eerste golf (en ook de druk op de IC van Ziekenhuis Amstelland) over zijn piek heen was, deelde Mark zijn ervaringen ook met een breder publiek. “We werden benaderd door regionale zender NH Nieuws, ze wilden graag laten zien hoe het er op de IC aan toeging. Maar we konden natuurlijk geen cameraploegen daar toelaten, dus heb ik een aantal vlogs gemaakt. 

 

We vonden dat vooral belangrijk in het licht van de discussie over de uitbreiding van de IC-capaciteit. Sommige mensen dachten daar iets te makkelijk over; waarom zetten we er niet gewoon wat bedden bij, als er een tekort is aan IC-bedden? Met die vlogs wilde ik laten zien dat een IC niet alleen een plek is waar je een bed plaatst voor patiënten, maar er moeten ook bewakingsmonitoren zijn, je hebt een alarmsysteem nodig, gespecialiseerd personeel, en ga zo maar door.”

Ik wilde laten zien dat een IC niet alleen een plek is waar je een bed plaatst voor patiënten, maar er moeten ook bewakingsmonitoren zijn, je hebt een alarmsysteem nodig, gespecialiseerd personeel, en ga zo maar door.

Mark van den Brink

Clinical Application Specialist

Levens verbeteren

Als klinisch applicatiespecialist bij Philips heeft hij nu meerdere ziekenhuizen onder zijn hoede. “Met onze oplossingen kunnen we ziekenhuizen helpen om de werkdruk van artsen en verpleegkundigen te verminderen. En dat is wat me ook zo aanspreekt aan werken bij Philips: dat je met techniek echt de levens van mensen kunt verbeteren.”

In het veld

Nog nooit stond de zorg zo in de belangstelling als nu. Heel Nederland leeft mee met de artsen en verpleegkundigen die alles op alles zetten om ons door de coronacrisis heen te helpen. Ze worden daarbij – van dichtbij of van een afstand – bijgestaan door professionals in het veld die ervoor zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen.

 

Lees ook:

Klinisch applicatiespecialist Gijsbert van den Brink helpt ziekenhuizen om patiënten op een afstand te monitoren; zowel met een patiëntbewakingsmonitor als met Biosensoren.

 

Oud-verpleegkundige Vincent Vrayenne hielp zijn voormalige collega’s bij het CHU-ziekenhuis in Luik in de strijd tegen COVID-19 – als vrijwilliger.

 

Voormalig verpleegkundige Anneleen Scherpereel werkt samen met ziekenhuis aan triageprotocol voor COVID-19.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210106-een-ic-opschalen-betekent-meer-dan-een-paar-bedden-bijplaatsen.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.