jun 17, 2024 | 3 minuten leestijd
Slimme zorg op maat gemaakt voor de patiënt. Dat is in het kort het resultaat van de samenwerking tussen Philips en SenseLink voor Medische Kliniek Velsen. De partijen brengen hardware, software en diensten samen in een flexibele dienstverlening voor hartritmemonitoring. MK Velsen is de eerste partij die hier gebruik van maakt. “Een ritmestoornisdiagnose die in één keer goed is, draagt bij aan de opbouw van een veerkrachtig gezondheidszorgsysteem”, zegt Hans Slurink, Sales Manager ECG Solutions bij Philips, over de kracht van deze oplossing.
De samenwerking voor het MK Velsen stond centraal tijdens de gezamenlijke presentatie op het ICT&Health World Conference in Maastricht. Hans Slurink presenteerde samen met Siamak Aliyary en Mai Ngo, cardiologen van MK Velsen, het verhaal aan de geïnteresseerde bezoekers in de zaal. Zij lieten zien hoe de zij de geïntegreerde oplossing van Philips en SenseLink implementeerden om hun diagnostische ECG-workflow vorm te geven. Het doel van deze samenwerking is uiteindelijk om hartritmestoornissen sneller te kunnen detecteren, waardoor de behandeling vroegtijdig gestart kan, er mogelijk minder opnames nodig zijn en daardoor ook de druk op de zorg kan worden verlicht.
De geïntegreerde oplossing bestaat uit hardware, software én services en is volgens Slurink uniek. “We bieden keuzevrijheid aan de cardioloog en zorginstelling om de beste patiëntervaring en de best passende hardware te bieden, gebaseerd op de behoefte en persoonlijke situatie van de patiënt, met de grootste kans op een goed resultaat”, zegt hij. “Deze combinatie draagt echt bij aan een ‘first time right diagnose’.”
Het eerste component uit de samenwerking betreft de hardware, de slimme sensoren om te kunnen monitoren. De kliniek kan zelf kiezen of zij gebruik maken van de holter- en eventrecorder van SenseLink of dat zij de Philips ePatch willen gebruiken voor een specifieke patiënt. Volgens de cardiologen verschilt het namelijk per patiënt en de aard van klachten welk apparaat het meest geschikt is voor de diagnose. Dat kan ook liggen aan persoonlijke voorkeuren of andere omstandigheden, zoals een actieve leefstijl. “Dan heb je dus ook een andere oplossing nodig voor de monitoring”, legt Ngo uit.
Bij de recorder van SenseLink biedt de realtime weergave veel mogelijkheden voor de diagnose. Slurink: “Het voordeel van de ePatch is dat patiënten er gewoon mee kunnen douchen en hun dagelijkse activiteiten kunnen doen. Ze zijn niet meer gebonden aan allerlei kabels en kunnen het vijf tot zeven dagen dragen, zonder dat ze worden beperkt. Deze langere draagtijd levert meer data op en dat kan leiden tot een betere diagnose met veel comfort voor de patiënt.”
Het tweede onderdeel van de samenwerking betreft de software. Vanuit het SenseLink Platform wordt de hele workflow ondersteund, startend en eindigend in het EPD. De analyse van de data wordt uitgevoerd met het Philips Cardiologs platform, dat is gebaseerd op deep learning AI. De software van het Cardiologs-analyse platform haalt deze gegevens op en analyseert die met behulp van kunstmatige intelligentie. De volledig geautomatiseerde software detecteert onregelmatigheden die kunnen wijzen op hartritmestoornissen en vertaalt deze direct in een conceptrapport. De holteranalist hoeft deze alleen nog om te zetten een definitief rapport.
De derde component uit de samenwerking is het aanbod van reportage services die structureel, maar ook variabel af te nemen zijn door de zorginstellingen. Denk daarbij aan het laten analyseren van data door gekwalificeerde data-analisten om de piekbelasting op te vangen, of tijdens een vakantieperiode. De combinatie van deze drie componenten maakt dat deze geïntegreerde propositie volledig flexibel te configureren is naar de behoeften van de zorginstelling.
Lees hier meer over de holtermonitoring en Cardiologs, het AI powered software analyse en reportage platform, van Philips.