Nieuwscentrum

Door de installatie van 1,111 Philips MRI scanners met BlueSeal magneten is meer dan 1,9 miljoen liter vloeibare helium bespaard

Philips was het eerste bedrijf dat in 2018 een MRI scanner aanbood dat heliumvrij is in de operatie [1] en markeert met de installatie in Puerto Rico deze mijlpaal

jun 04, 2024 | 2 minuten leestijd

Philips kondigde de 1,111ste installatie van een MRI scanner met een BlueSeal 1.5 Tesla-magneet in het Vida Imaging & Breast Center (Bayamón, Puerto Rico) aan. Behalve de economische voordelen en de voordelen op het gebied van duurzaamheid [2] bieden BlueSeal magneten ook de mogelijkheid om een MRI-scanner te plaatsen op een plek waar tropische stormen plaatsvinden, zoals Puerto Rico dat elk jaar geteisterd wordt door tropische stormen. Door middel van BlueSeal magneten kan op plekken waar normaal moeilijk of geen MRI scanners geplaatst kunnen worden vanwege natuurlijke omstandigheden, nu wel MRI scanners geplaatst worden om patiënten toegang te geven tot geavanceerde MRI scans.

Dr. Mayra Maldonado, Owner/CEO, with the new MRI system installed at Vida Imaging & Breast Center

"De installatie van de Philips MR 5300-scanner uitgerust met de 1,111ste BlueSeal-magneet in het Vida Imaging & Breast Center in Puerto Rico, laat de wereldwijde acceptatie van deze innovatieve technologie zien. Sinds 2018 is Philips het eerste bedrijf dat wereldwijd MRI-scanners aanbiedt die heliumvrij in operatie zijn, waardoor de toegang tot betere zorg voor meer patiënten mogelijk wordt", zegt Ruud Zwerink, Business Leader MR bij Philips. "De BlueSeal-magneettechnologie blijkt het systeem bij uitstek te zijn dat verbeterde diagnostische mogelijkheden biedt en tegelijkertijd een antwoord is op de groeiende bezorgdheid over verstoringen van de toeleveringsketen van helium. Onze BlueSeal technologie heeft ongeveer1,9 miljoen liter vloeibaar helium bespaard."


Doordat een BlueSeal-magneet op een gecontroleerde manier kan worden uitgeschakeld en weer aangezet kan worden gebracht zonder dat er vloeibaar helium verloren gaat, kan de magneet exact op het moment dat die nodig is voor het onderzoek van patiënten, worden opgestart. Het Vida Imaging & Breast Center, dat een breed scala aan medische beeldvormingsservices biedt, is een belangrijke aanwinst voor de gemeenschap die patiënten op het afgelegen eiland Puerto Rico helpt hoogwaardige gezondheidszorg te krijgen.

Elke jaar wordt Puerto Rico getroffen door tropische stormen. Met de Philips BlueSeal-magneettechnologie kunnen wij vanaf de MRI-console ons MRI-systeem uitzetten om de MRI-afdeling op die stormen voor te bereiden en verder gaan met de onderzoeken zodra het weer veilig is.

- Dr. Mayra Maldonado, eigenaar/CEO van Vida Imaging & Breast Center

In de nasleep van een orkaan of een andere natuurramp raken de transportsystemen ontregeld en kan het leveren van helium, vooral bij het transport naar afgelegen locaties, weken duren. Voor een conventionele MRI-scanner is tot 1.700 liter vloeibaar helium nodig, waarvan een groot deel verloren kan gaan als de magneet periodiek moet worden uitgeschakeld. Voor de productie van een Philips BlueSeal-magneet is slechts 7 liter vloeibaar helium nodig waarvan niets verloren gaat, zelfs niet tijdens een zogenaamde 'magnet quench', een plotseling verlies van supergeleiding in de magneetspoel waardoor het vloeibare helium snel begint te koken. De AI-compatibele [3] EasySwitch-technologie van Philips zorgt altijd voor het overzichtelijk uitschakelen en het opnieuw inschakelen van de magneet zodra het gevaar geweken is.


Met een magneet die 900 kg lichter is dan een traditioneel MRI-systeem [4], kunnen MRI-systemen die zijn uitgerust met BlueSeal-magneten, ook worden geïnstalleerd op plaatsen die voorheen ondenkbaar waren, zoals verhoogde vloeren of binnenlocaties met constructiebeperkingen. Deze technologie is zelfs beschikbaar in mobiele eenheden [5] die de kwaliteitstoegang tot MRI-onderzoeken voor patiënten op een duurzamere [2] manier toegankelijker te maken.

Bronnen

 

[1] Systemen bevatten 7 liter helium, volledig afgesloten; er kan geen helium ontsnappen.

[2] Vergeleken met de Ingenia 1.5T ZBO-magneet.

[3] Volgens de definitie van de EU High-Level Expert Group on Artificial Intelligence.[4] Vergeleken met de eerdere (niet-BlueSeal) Ingenia 1.5T ZBO-magneet van Philips.

[5] De mobiele BlueSeal MR-eenheid 1.5T wordt beschouwd als een lopend project. Deze is niet CE gemarkeerd en niet beschikbaar voor verkoop buiten de VS.

Contactpersoon

Pieter de Meer-PR & Communications Manager Health Systems Benelux-
Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2024/1-111-mri-scanners-met-blueseal-magneten-geinstalleerd.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.