Nieuwscentrum

Philips ePatch- en AI-analyseplatform voor het monitoren van hartpatiënten is in gebruik genomen door 14 ziekenhuizen in Spanje

mei 31, 2024 | 3 minuten leestijd

  • De draagbare ePatch- en het Cardiologs AI-analyseplatform van Philips helpt bij het detecteren van een mogelijk onregelmatige hartslag (hartritmestoornissen)

  • Met deze oplossing kan het academisch ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona (Spanje) de gemiddelde opnameduur van de patiënt verkorten, de druk op de eerste hulp verlichten en de kosten verlagen

  • In Nederland heeft het Martini Ziekenhuis de ePatch en Cardiologs platform in de tweede helft van 2023 in gebruik genomen

Philips heeft de introductie van zijn ambulante hartbewakingsdienst in Spanje aangekondigd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de draagbare ePatch in combinatie met het AI-analyseplatform Cardiologs van Philips. Veertien Spaanse ziekenhuizen gaan de ePatch, een draagbare Holter-monitor gebruiken om hartritmestoornissen zoals atriumfibrilleren (ook wel boezemfibrilleren genoemd) te detecteren. Het is bewezen dat de oplossing hartritmestoornissen detecteert die door traditionele Holter-monitoren niet detecteren, het comfort voor de patiënt verbetert, de toegang tot de zorg verbetert en de aanpak levert mogelijk betere klinische resultaten op, en draagt bij aan het verlagen van de totale kosten.

Philips Cardiologs AI analytics platform

De ePatch van Philips levert ECG-gegevens van maximaal 14 dagen continue monitoring. In combinatie met het AI-gestuurde analyseplatform Cardiologs van Philips is ePatch een geïntegreerde oplossing waarmee de cardiologie- en neurologieteams van ziekenhuizen een potentieel levensbedreigende [1] en tevens de meest voorkomende hartritmestoornis (boezemfibrilleren) ter wereld kunnen detecteren en diagnosticeren. Boezemfibrilleren verhoogt aanzienlijk het risico op een beroerte, dementie en hartfalen, maar blijft vaak onopgemerkt vanwege het ontbreken van waarneembare symptomen en de onregelmatige tussenpozen.

"Het grootste voordeel voor professionals in de gezondheidszorg ligt in de gebruiksvriendelijke interface en het feit dat er gedurende 14 dagen hoogwaardige opnamen van het hart kunnen worden gemaakt", aldus dr. Jorge Pagola, postdoctoraal onderzoeker en neuroloog van het academisch ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona, Spanje. "Deze oplossing wordt in slechts een paar minuten als borstpleister bij de patiënt aangebracht en integreert makkelijk in een analyseprogramma, waardoor een snel onderzoek van de opnames mogelijk is. Dankzij de op AI gebaseerde analyse-assistent kunnen voorvallen van boezemfibrilleren door ons team worden geclassificeerd. Patiënten ervaren deze oplossing als veel prettiger omdat ze niet meer worden gehinderd door de kabels van de conventionele Holtermonitor, waardoor zij zich zonder enige belemmering kunnen aankleden, douchen en hun dagelijkse dingen kunnen doen."

Dankzij het ePatch-programma konden wij in 2023 tachtig patiënten eerder uit het ziekenhuis ontslaan. Dit leidde tot een kortere gemiddelde opnameduur, verlichting van de druk op de eerste hulp en een geschatte totale kostenbesparing van € 28.800 in 2023 [2].

- Dr. Jorge Pagola, postdoctoraal onderzoeker en neuroloog van het academisch ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona, Spanje

Dr. Jorge Pagola legt verder uit: "Dankzij het ePatch-programma konden wij in 2023 tachtig patiënten eerder uit het ziekenhuis ontslaan. Dit leidde tot een kortere gemiddelde opnameduur, verlichting van de druk op de eerste hulp en een geschatte totale kostenbesparing van € 28.800 in 2023 [2]."

Proin consequat pretium sem nec varius. Pellentesque bibendum consectetur erat a feugiat. Integer egestas lobortis augue a blandit. Sed congue, magna ac pellentesque dignissim, velit odio laoreet sapien, in.

Proefprogramma's in grote ziekenhuizen in Spanje

 

Behalve in het ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona, waar de ePatch van Philips na ontslag van de patiënten wordt gebruikt om boezemfibrilleren in het dagelijkse leven bij hen te kunnen detecteren, worden er ook in andere grote ziekenhuizen in Madrid, Barcelona, Bilbao en Alicante, Cádiz en Navarra [3] proefprojecten uitgevoerd waarmee de effectiviteit van de sensor op het gebied van cardiologie en neurologie wordt aangetoond. Toepassingen zijn onder meer het monitoren van patiënten met boezemfibrilleren na een cardiale ablatie of een hartklepvervanging, en onderzoek naar het verband tussen magnesiumtekort en boezemfibrilleren.

In sommige Spaanse ziekenhuizen zijn door het gebruiksgemak en de kostenvoordelen van de ePatch van Philips de wachtlijsten als gevolg van de COVID-19-pandemie afgenomen, waardoor een tastbaar verschil wordt gemaakt bij de toegang van mensen tot zorg. In totaal worden momenteel in Spanje ruim 1500 patiënten gemonitord met de Philips ePatch.

In een recent Amerikaans onderzoek waarin de diagnostische mogelijkheden van 7-daagse en 14-daagse monitoring met de langer te dragen ePatch van Philips werden vergeleken met de conventionele 24-uurs Holter-monitoring, werden met de ePatch 2 keer zoveel klinisch significante hartritmestoornissen gedurende de 7-daagse monitoring en meer dan 2,5 keer zoveel gedurende de 14-daagse monitoring [4] gedetecteerd.

Bronnen

 

[1] Heart.org
[2] Data on file in hospital Vall d'Hebron
[3] Madrid: Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, Hospital Universitario Infanta Elena, Hospital de La Princesa, University Hospital Quironsalud Madrid, Hospital Universitario Rey Juan Carlos. Barcelona: Vall d'Hebron University Hospital, Hospital Clínic de Barcelona, Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital de Sant Pau. Bilbao: Hospital Universitario Cruces. Alicante: Hospital General Universitario de Elche. Cadiz: Hospital Universitario De Jerez. Navarra: Hospital General de Navarra.
[4] Parikh, P, Grigoriadis, C, Dunn, A. et al. Diagnostic Yield of 24-hour Holter vs 7-day and 14-day ePatch Extended Wear Holter. J Am Coll Cardiol. 2023 Mar, 81 (8_Supplement) 149. Research conducted by Philips ECG Solutions.
https://doi.org/10.1016/S0735-1097(23)00593-4

Contactpersoon

Pieter de Meer-PR & Communications Manager Health Systems Benelux-
Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2024/het-philips-epatch-en-ai-analyseplatform-voor-het-monitoren-van-hartpatienten-is-in-gebruik-genomen-door-14-ziekenhuizen-in-spanje.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.