Nieuwscentrum

sep 07, 2023

Hart- en beroertepatiënten van het Martini
Ziekenhuis gebruiken als eerste de draagbare ePatch van Philips in combinatie
met een AI-analyseplatform voor de diagnose van hartritmestoornissen

  • De kleine en eenvoudig aan te brengen Philips Extended Wear Holter Monitor - ePatch – kan de traditionele grote Holtermonitor vervangen, en kan patiënten meer comfort bieden en helpen om de diagnose van hartritmestoornissen te verbeteren.
  • Een Holtermonitor meet het hartritme van patiënten op basis van de elektrische activiteit van het hart resulterende in een elektrocardiogram (ECG).
  • De introductie van de ePatch bouwt voort op succesvol gebruik in de VS, waar de technologie helpt bij een betere detectie van hartritmestoornissen en aanzienlijke kostenbesparingen per patiënt oplevert.

Het Martini Ziekenhuis, een innovatief topklinisch ziekenhuis met een gespecialiseerd hartritmecentrum, en Philips hebben vandaag de succesvolle implementatie aangekondigd van een nieuw ontworpen service voor het diagnosticeren van patiënten met een mogelijke hartritmestoornis. Er wordt gebruik gemaakt van de ePatch van Philips, in combinatie met het op AI-gebaseerde Cardiologs-analyse platform. De oplossing is al van waarde gebleken voor het cardiologieteam van het Martini Ziekenhuis, dat hiermee hartritmestoornissen kon identificeren bij meerdere patiënten. Deze ritmestoornissen zijn door de langere monitoringsduur opgemerkt, omdat traditionele testmethoden zoals coventionele Holter-monitoren of ECG-testen in rust een beperkte monitoringsduur hebben.

Vooral de langere monitoringsperiode en de monitoringsgegevens met minder ruis tijdens beweging verbeteren de detectie van mogelijke ritmestoornissen. Dit is zeer belangrijk voor de individuele behandeling van patiënten, omdat we uiteindelijk de medische uitkomsten en kwaliteit van leven kunnen verbeteren.”

Dr. Robert Tieleman

Cardioloog bij het Martini Ziekenhuis

De nieuwe aanpak biedt voor cardiologische en neurologische teams een oplossing die verbeterde mogelijkheden biedt voor het detecteren en diagnosticeren van onder andere boezemfibrilleren, een veel voorkomende en potentieel levensbedreigende hartritmestoornis. In Nederland zijn er volgens de Hartstichting 373.700 mensen die weten dat ze boezemfibrilleren hebben. Naar schatting zijn er daarnaast 80.000 mensen met boezemfibrilleren die het nog niet weten [1]. De aandoening verhoogt het risico op een beroerte, dementie en hartfalen aanzienlijk, maar wordt vaak niet ontdekt omdat het asymptomatisch kan zijn en niet vaak voorkomt. Om de oorzaak te vinden, worden patiënten vaak doorverwezen naar een huisarts of cardioloog die de diagnose doet aan de hand van elektrocardiogram (ECG) [2].

De ePatch kan de conventionele Holter-sensoren vervangen die onhandig kunnen zijn voor patiënten om te dragen, arbeidsintensief zijn voor zorgverleners en beperkte monitoringsduur leveren. Continue registratie gedurende een langere periode op basis van de ePatch biedt meer data en uitgebreide inzichten in de gezondheid van patiënten.

 

De sensor kan geleverd worden in kant-en-klare kits en wordt door een cardioloog of verpleegkundige op de borst (sternum) van de patiënt aangebracht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis. De sensor registreert en bewaart de gegevens van het hart van de patiënt zowel overdag als 's nachts voor meerdere dagen tot een maximale periode van 14 dagen. De gegevens worden vervolgens opgehaald en geanalyseerd door software die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Deze software zoekt volledig geautomatiseerd naar onregelmatigheden die kunnen wijzen op hartritmestoornissen en vertaald deze direct in een conceptrapport.

ePatch sensor

Voorheen moesten patiënten een conventionele Holtermonitor gebruiken waarbij tot tien ECG-elektroden, elk met een eigen kabel, op de borst van de patiënt werden bevestigd, gekoppeld aan een groot controleapparaat dat aan een riem werd gedragen. Dit kan de bewegingsvrijheid van patiënten beperken en daardoor mogelijk ook de diagnostiek beïnvloeden. Het aanbrengen van de sensor, de gegevensanalyse en -rapportage en het reinigingsproces achteraf kunnen arbeidsintensief en inefficiënt zijn voor zorgverleners. Een Holtermonitor kan daarnaast 72 uur continu gedragen worden en het hartritme van de patiënt registreren. Bovendien is een Holtermonitor relatief duur en dus meestal beperkt beschikbaar in ziekenhuizen, waardoor patiënten moeten wachten op hun tests.

"De introductie van dit innovatieve programma betekent een belangrijke stap voorwaarts in het detecteren en behandelen van hartritmestoornissen," zei Dr. Robert Tieleman, cardioloog in het Martini Ziekenhuis. "Met gebruiksvriendelijke en geavanceerde technologie verbetert dit programma onze mogelijkheden om hart- en beroertepatiënten te monitoren en te ondersteunen. Vooral de langere monitoringsperiode en de monitoringsgegevens met minder ruis tijdens beweging verbeteren de detectie van mogelijke ritmestoornissen. Dit is zeer belangrijk voor de individuele behandeling van patiënten, omdat we uiteindelijk de medische uitkomsten en kwaliteit van leven kunnen verbeteren.” 

“Met de mogelijkheid van de ePatch om langer patiënten te volgen hebben we een grotere kans om een hartritmestoornis te vinden,” zegt Alexandra Bevers, hartfunctielaborant en Holteranalist bij het Martini Ziekenhuis. “Omdat de ePatch één apparaatje is die goed op de borst van de patiënt blijft zitten, vergeleken met een traditionele Holtermonitor met zeven elektroden, resulteert dit in minder ruis en een meer betrouwbare opname van gegevens die Holteranalisten zoals ik in staat stelt sneller de gegevens te evalueren en de cardiologen de informatie te geven die ze nodig hebben voor de diagnose.”

56-jarige patiënt met beroerte illustreert de impact van het programma


Marco, een 56-jarige patiënt die een beroerte heeft gehad, illustreert de impact van het programma. Zijn Philips ePatch legde boezemfibrilleren op de vijfde dag van zijn monitoringprogramma vast. Dit is een belangrijke onderliggende factor van zijn eerste beroerte en hielp het klinische team om een behandeling voor te stellen die toekomstige beroertes mogelijk kan voorkomen. Door gebruik te maken van de ePatch de ondersteunde software is het team in staat geweest om Marco en andere patiënten gepersonaliseerde behandelplannen aan te bieden.

Marco: “Na mijn beroerte ben ik twee keer 24 uur door het ziekenhuis gemonitord. Toen werd niets gevonden. Ik ben opgelucht dat er nu wel iets gevonden is en mijn behandelaars denken dat dit mijn problemen heeft veroorzaakt en nu voorkomen kan worden met de juiste medicijnen.”

Naast het verbeteren van de ervaringen en diagnoses van patiënten, wil de afdeling cardiologie van het Martini Ziekenhuis met dit programma de groeiende werkdruk op het personeel aanzienlijk verlichten en tegelijkertijd de kosten reduceren.

Voortgebouwd op jarenlang succes in de VS


De introductie van dit initiatief in Nederland bouwt voort op jarenlange succesvolle ervaring in de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 1,2 miljoen patiënten worden gemonitord met vergelijkbare draagbare e-patches van Philips en telemetrieprogramma's op afstand. Deze programma's lieten een verhoogde detectie van boezemfibrilleren en grote kostenbesparingen per patiënt zien [3].

[1] https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/cijfers-hart-en-vaatziekten

[2] https://www.hartstichting.nl/hart-en vaatziekten/hartritmestoornis/boezemfibrilleren

[3] Medic G, Kotsopoulos N, Connolly MP, Lavelle J, Norlock V, Wadhwa M, Mohr BA, Derkac WM. Mobile Cardiac Outpatient Telemetry Patch vs Implantable Loop Recorder in Cryptogenic Stroke Patients in the US - Cost-Minimization Model. Med Devices (Auckl). 2021 Dec 18;14:445-458. doi: 10.2147/MDER.S337142. PMID: 34955658; PMCID: PMC8694406. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8694406/

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Beeldmateriaal

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.