Nieuwscentrum
Lung Edition procedure

nov 17, 2022

Het Financieele Dagblad: “Nieuwe technologie gaat mensenlevens redden.”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

In Nederland stierven vorig jaar ruim 10.000 mensen aan longkanker, volgens KWF Kankerbestrijding. De toekomstperspectieven voor veel patiënten zien er somber uit. Vijf jaar na de diagnose is gemiddeld slechts 23 procent van de patiënten nog in leven. Een tijdige diagnose is van groot belang voor de behandeling van longkanker. [1] Artsen kunnen al langere tijd via de mond van een patiënt in de longen kijken met een bronchoscoop, een flexibele buis met een videocamera. Philips introduceerde in samenwerking met het Radboudumc een nieuwe methode voor de diagnose van longkanker. Het Financieele Dagblad keek mee tijdens een onderzoek en sprak longarts Erik van der Heijden over het succes en de mogelijkheden van deze nieuwe technologie.

De nieuwe methode stelt artsen in staat dieper in de longen van patiënten onderzoek te doen met behulp van kleine katheters. Deze katheter is van buitenaf aan te sturen dankzij een CT-scanner. Deze scanner toont de luchtwegen gedetailleerd, zodat de katheter dieper de luchtwegen in kan als de camera niet verder kan. Dit proces is te volgen op een tweede beeldscherm. In Nijmegen kijkt klinisch technoloog Roel Verhoeven mee met de 3D-opname van de long om de procedure te ondersteunen. “Het werkt net als een navigatiesysteem in de auto”, zegt Van der Heijden.

Dit gaat mensenlevens redden.

Erik van der Heijden

longarts Radboudumc

Eerder ontdekken redt mensenlevens

Het ontdekken van tumoren gebeurt vaak te laat, want er is vaak al sprake van uitzaaiingen. De longen zijn grote organen en de symptomen verschijnen pas veel later. Juist daar kan deze nieuwe technologie helpen, zegt Van der Heijden. Door de nieuwe technologie kunnen artsen het verdacht weefsel uit de long halen en kunnen zij ook bepalen of het gaat om een primaire tumor of om een uitzaaiing. Een duidelijk antwoord kan voorkomen dat patiënten onnodig worden geopereerd én kan een operatie en bestraling worden ingezet, waardoor immunotherapie wellicht niet nodig is. “Dit gaat mensenlevens redden,” zegt Van der Heijden tegen het FD.

Azurion Lung Edition
Deze technologie is nieuw voor de rest van Nederland. Maar niet in Nijmegen. Hier hebben we al 700 patiënten op deze manier onderzocht.

Erik van der Heijden

longarts Radboudumc

Vanaf 2024 in basispakket van de zorg

De technologie is nieuw voor Nederland, maar Van der Heijden geeft aan dat in Nijmegen al ruim 700 patiënten op deze manier onderzocht zijn. De eerste stap betreft kleine verbeteringen, zoals het optimaliseren van de dosis röntgenstraling en het aanpassen van de software. De technologie heeft zich in de diagnostiek al bewezen en behoort vanaf 2024 tot het standaardpakket van de zorg schrijft het FD. De volgende stap is die van diagnostiek naar behandeling.

Samenwerking

In 2019 maakte Philips deze nieuwe methode en de bijbehorende apparatuur bekend. In twintig ziekenhuizen deed Philips ervaring op met de nieuwe apparatuur. Een van die ziekenhuizen is het Radboudumc. Dit academische ziekenhuis speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze technologie. Door op een laagdrempelige manier met elkaar te sparren, kan de Philips-technologie een grote rol spelen in het succesvol uitvoeren van de procedures in het ziekenhuis.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.