Nieuwscentrum
EchoNavigator

dec 29, 2023

Telegraaf: Met Philips in de operatiezaal

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

“We willen de arts niet vervangen, maar de vaardigheden van een junior dokter verbeteren tot die van een senior, en die van de senior ‘bovenmenselijk’ maken.” Aan het woord is Atul Gupta, Chief medical officer Image Guided Therapy bij Philips in het artikel van de Telegraaf over het bezoek aan het Miami Cardiac & Vascular Institute (MCVI). Het is een bezoek tijdens RSNA waar journalisten met eigen ogen de innovaties van Philips op de werkvloer kunnen zien. Kunstmatige intelligentie krijgt daarbij de hoofrol. Gupta: “Het gaat straks niet tussen radiologen en kunstmatige intelligentie, maar tussen radiologen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie en radiologen die dat niet doen.”

Technologie aan het werk

Tijdens RSNA, de grootste radiologiebeurs ter wereld, toont Philips allerlei innovatieve producten en diensten. Om een nog beter beeld te krijgen van die technologie, brachten de journalisten een bezoek aan het centrum waar alle disciplines rond hart- en vaatziekten onder één dak te vinden zijn. In het centrum wordt gewerkt met minimaal invasieve chirurgie, waarbij een katheter door een kleine opening in het lichaam, via een ader, naar een probleem in het lichaam wordt gebracht om daar een behandeling uit te kunnen voeren.

Voordelen voor arts en patiënt

Volgens Gupta is dit de toekomst. Hij is overtuigd van de voordelen van de patiënt die relatief minder wordt belast dan bij een traditionele operatie. Omdat het gaat om een kleine opening, verloopt het herstel sneller en dat maakt het deels goedkoper. Maar, om een goed beeld van het lichaam van de patient te krijgen, zodat de arts weet waar de katheter zich bevindt, zijn geavanceerde en dure apparaten nodig. De moderne varianten maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie om details beter in beeld te brengen of helpen met het stellen van de diagnose of het behandelplan.

Ontwikkelingen gaan door

Daar blijft het niet bij, want volgens Gupta bevat de toekomst van minimaal invasieve chirurgie nóg meer technologie. Hij vertelt bijvoorbeeld dat Philips werkt aan nieuwe technieken om nog beter beeld te maken van het binnenste van de mens met een minimale hoeveelheid aan schadelijike röntgenstraling. Daarnaast ziet hij een mooie toekomst voor augmented reality, waarbij artsen werken met een bril op hun hoofd, zodat ze niet naar een scherm hoeven te kijken.

Lees het volledige artikel hier: Met Philips in de operatiezaal: via de aderen naar de plek des onheils

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.