Nieuwscentrum
epatch die wordt opengemaakt om op patient te plaatsen

sep 07, 2023

Telegraaf: “Een pleister die het hart in de gaten houdt”

Gemiddelde leestijd: 2-3 minuten

De Telegraaf sprak met een arts, verpleegkundige en patiënt van het Martini Ziekenhuis over de Philips ePatch en Cardiologs. In het Martini Ziekenhuis gebruiken artsen de Philips ePatch om patiënten na een herseninfarct te volgen. Deze nieuwe draagbare sensor kan de conventionele Holtermonitoren vervangen.

Als je iets door een computer kunt laten doen, dan moet je dat zeker niet laten. De huidige personeelstekorten zullen alleen maar toenemen"

Robert Tieleman

Cardioloog van het Martini Ziekenhuis

De nieuwe sensor van Philips kan langer gedragen worden (14 dagen vergeleken met 72 uur) dan conventionele Holtermonitoren, en is daarnaast ontworpen om comfortabeler te zijn voor patiënten. De verlengde draagtijd van de ePatch levert meer data op, die kan helpen bij het vaststellen van een hartritmestoornis.

 

De Telegraaf beschreef het verhaal van Marco, een patiënt die een herseninfarct kreeg. In het Martini Ziekenhuis in Groningen werden geen aanwijzingen gevonden voor de oorzaak van de bloedstolsels in de hersenen. Uit voorzorg onderging Marco een hartritmeanalyse. Het registreren van de hartactiviteit wordt uitgevoerd door het dragen van een Holtermonitor. 

 

Dit is een apparaat ter grootte van een walkman en wordt via draden en elektroden aan het lichaam bevestigd. Deze Holter monitoren worden tot 72 uur gedragen.  

Zuster met patient met epatch

Marco kreeg een Philips ePatch (Philips Extended Wear Holter Monitor) ter grootte van een luciferdoosje. Deze sensor kan langer worden gedragen en geeft meer bewegingsvrijheid, waardoor Marco normaal kon douchen en bewegen. De langere monitoringsduur resulteerde in de ontdekking van onregelmatige hartslagen bij Marco en vervolgens kon het medische team hem helpen om nieuwe herseninfarcten te voorkomen.


In Nederland biedt Philips artsen en verpleegkundigen ondersteuning met een data-analyse platform (Cardiologs) met AI-ondersteuning. Artsen ontvangen een rapport van de software met voorlopige conclusies. Robert Tieleman, cardioloog van het Martini Ziekenhuis juicht deze ontwikkeling toe: “Als je iets door een computer kunt laten doen, dan moet je dat zeker niet laten. De huidige personeelstekorten zullen alleen maar toenemen, omdat vanwege de vergrijzing steeds meer mensen naar het ziekenhuis komen, terwijl het aantal artsen en verpleegkundigen niet stijgt.”


Daarnaast is het aanbrengen eenvoudiger dan een conventionele Holtermonitor. Het Martini Ziekenhuis verwacht dat de sensor kan bijdragen aan het verlichten van het personeelstekort. In De Telegraaf vertelde Alexandra Bevers, Holteranalist bij het Martini Ziekenhuis: “Misschien kan de patiënt het in de toekomst zelf opplakken en verwijderen. Dat zou twee ziekenhuisbezoeken schelen.”

 

Lees het hele artikel in De Telegraaf (Premium).

Telegraaf krant artikel over de Philips epatch

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2023/20230907-telegraaf-een-pleister-die-het-hart-in-de-gaten-houdt.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.