Nieuwscentrum
SmartSpeed

jul 13, 2023

Telegraaf: Philips zet vol in op AI voor toepassingen in de gezondheidszorg

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Philips zet fors in op software en kunstmatige intelligentie (ook wel AI) en past het steeds meer toe in medische technologie. Dat zegt Shez Partovi, chief innovation and strategy bij Philips, in een interview met de Telegraaf. Hij vertelt over recente ontwikkelingen en welke mogelijkheden kunstmatige intelligentie biedt voor de gezondheidszorg.

Het artikel (Premium) begint met de quote van Partovi tijdens zijn presentatie op The Next Web 2023. Daar zei hij: “De medische zorg beschikt over een overvloed van data, maar kampt tegelijkertijd ook met een gebrek aan inzichten.” Volgens hem kan kunstmatige intelligentie helpen om massa’s data om te zetten in inzichten, of insights in Partovi’s woorden. De AI ondersteunt de medici, zodat zij de zorg voor patiënten kunnen verbeteren.

Philips SmartSpeed MR software shot

Snellere en scherpere MRI-scans

Bij Philips wordt momenteel al veel gewerkt met het toepassen van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld grafische patronen te herkennen. AI wordt bijvoorbeeld gebruikt om snellere en scherpere MRI-scans te genereren, zodat patiënten minder lang in de MRI-scanner hoeven te liggen voor dezelfde beeldkwaliteit. Een voorbeeld van een AI-toepassing als onderdeel van MRI-scanners is Philips SmartSpeed. Met SmartSpeed kunnen MRI-scanners snellere scans maken zonder verlies van beeldkwaliteit op basis van twee AI-technologieën.

Hartproblemen voorspellen

Ook wordt AI al toegepast om patiënten te monitoren die aan de patiëntmonitor liggen. “We kunnen aan een hartfilmpje zien of iemand in de twee weken erna een hartprobleem zal krijgen”, citeert de Telegaaf hem. Partovi doelt hiermee op Cardiologs en de combinatie met Biotelemetry e-patches. Deze pleisters met sensoren volgen onder meer het hartritme van een patiënt voor een bepaalde periode. De data op deze pleister wordt vervolgens geanalyseerd met de software van Cardiologs. Dit algoritme detecteert meer dan 20 cardiale gebeurtenissen en parameters, waaronder PVC-morfologie, QTc-analyse, hartslagvariabiliteit (HRV) en hartslagtrends om de breedte van de klinische interpretatie van de arts te vergroten.

Philips ePatch high-quality ECG recording

Data verzamelen en analyseren

In het artikel komt ook de AI-oplossing ter sprake die werkt met predictive trend analytics, dat is het voorspellen van trends op basis van data. Deze oplossing heet IntelliVue Guardian Software. Dit datamanagementsysteem wordt gekoppeld aan monitoren in het ziekenhuis. Het verzamelt data van patiënten en vergelijkt dit met een grote dataset van andere patiënten. De AI helpt dan om een patroon te herkennen in de data en kan mogelijk eerder complicaties signaleren. Dat is aanleiding voor de verpleegkundige om naar de patiënt te gaan en kan helpen bij het toedienen van medicatie of een check om terugval te voorkomen.

Video thumbnail image

Een slimme assistent

De vormen van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld patronen te herkennen zijn anders dan de kunstmatige intelligentie in applicaties als ChatGPT. Die laatste applicatie maakt gebruik van op tekst gebaseerde ‘large language models’ (llm). Partovi zegt dat Philips in de onderzoekslabs ook met deze technologie bezig is. Volgens hem wil Philips deze vorm van AI toepassen bij digitale patiëntendossiers om grote hoeveelheden data te ordenen, te analyseren en er bijvoorbeeld een samenvatting van te maken.

Bij Philips zetten we ons in voor een ethisch verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie. Wanneer we AI-oplossingen ontwerpen, streven we ernaar onze klanten, patiënten en de maatschappij als geheel aan te vullen en er voordeel uit te halen. Naast de Philips Data Principles over privacy, beveiliging en nuttig gebruik van gegevens, omarmen we daarom ook onze Philips AI Principles.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2023/20230713-telegraaf-philips-zet-vol-in-op-ai-voor-toepassingen-in-de-gezondheidszorg.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.