mei 27, 2025 | 2 minuten leestijd
Philips zet vol in op slimme software en kunstmatige intelligentie om de zorg sneller, beter en efficiënter te maken. In een artikel in De Telegraaf vertelt Bert van Meurs, hoofd Image Guided Therapy bij Philips, hoe innovaties vanuit de Philips-campus in Best bijdragen aan betere zorg voor meer mensen, met minder druk op schaarse zorgcapaciteit.
Een van die innovaties is het Radiology Operations Command Center, een centraal aangestuurde technologie voor medische beeldvorming. Daarmee kunnen ervaren zorgprofessionals op afstand MRI- en CT-scans begeleiden in meerdere ziekenhuizen tegelijk. Zo is niet op elke locatie gespecialiseerd personeel nodig, terwijl de kwaliteit van beeldvorming behouden blijft.
De oplossing is sinds begin dit jaar beschikbaar. In grote zorgnetwerken in de Verenigde Staten leidt deze aanpak al tot aanzienlijke tijdwinst en efficiënter gebruik van middelen. Volgens Van Meurs worden honderden scanners op deze manier beheerd. In sommige gevallen betekent dat een besparing van 20 tot 30 procent op tijd en inzet van personeel.
De inzet van slimme software en kunstmatige intelligentie speelt een sleutelrol in deze ontwikkeling. Moderne scanapparaten leveren per patiënt steeds grotere hoeveelheden data op. AI helpt radiologen om die datastroom sneller en consistenter te analyseren. “We noemen het een data-explosie. Dat is bijna niet meer te behappen voor het zorgpersoneel”, zegt Van Meurs in het interview.
AI maakt diagnoses niet alleen sneller, maar ook consistenter en preciezer. Daardoor krijgen ook minder ervaren technici of artsen meer vertrouwen in het stellen van diagnoses. Met technologie als MR SmartSpeed van Philips kunnen patiënten bovendien tot drie keer zo snel een MRI-scan ondergaan [1], met betere beeldkwaliteit.
Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de nieuwste generatie MRI-scanners. Zo ontwikkelde Philips de BlueSeal MRI-scanner, die geen helium verbruikt. Dat maakt het systeem lichter, eenvoudiger te installeren en mobiel inzetbaar. Ideaal voor locaties zonder ziekenhuisinfrastructuur, of gebouwen waar geen zware installatie mogelijk is.
Lees het volledige artikel bij De Telegraaf (Premium): Philips komt met nieuw systeem tegen personeelstekort in de zorg
Voetnoot [1] Vergeleken met Philips SENSE-beeldvorming