mrt 26, 2025 | 2 minuten leestijd
Onlangs nam het OLVG zijn eerste MRI-scanner van Philips met BlueSeal magneet in gebruik, tevens de eerste in Amsterdam. Op dit moment staan er ongeveer 33 MRI-scanners met de baanbrekende BlueSeal magneten in Nederland. MRI-scanners met deze magneten gebruiken veel minder helium, naast minder helium biedt de nieuwe scanner ook nieuwe toepassingen met AI.
Het Parool ging in gesprek met MRI laborant Marjan Zwart, radioloog Debbie Duyndam en Margriet Nijnens van Philips over de nieuwe MRI scanner en AI in de zorg.
"De komst van AI is echt een grote verandering in de MRI-wereld. We kunnen grote stappen maken", vertelt Margriet Nijnens, Head of MR Marketing, Product Management en Design bij Philips.
"Het is al jaren een strijd hoe we dat apparaat nu een beetje sneller krijgen," vertelt MRI laborant Marjan Zwart, "zodat we meer mensen kunnen helpen, want de wachtlijst is gigantisch. Er zijn wel steeds kleine innovaties geweest, maar die hebben steeds kleine stapjes gebracht waardoor we eigenlijk niet veel vooruitgang boekten."
"Maar de komst van AI is echt een grote verandering in de MRI-wereld. We kunnen echt grote stappen maken. Waar we voorheen een knie deden in 25 minuten, zitten we nu rond de 10 minuten." Die tijdswinst is niet alleen prettig voor de patiënt, die minder lang stokstijf stil hoeft te liggen, maar er kunnen per dag ook meer patiënten gescand worden, aldus Het Parool.
Kunstmatige intelligentie versnelt niet alleen scans maar kan ook helpen met de beoordeling van de beelden. Het OLVG werkt daarvoor samen met Philips en andere AI-bedrijven.
"Meer detail betekent ook dat er veel meer data worden gegenereerd," zegt radioloog Debbie Duyndam. "Daar kun je in verzuipen als je dat allemaal met de hand moet beoordelen. AI maakt simpel gezegd al een selectie, zodat we sneller zien of er iets mis is."
AI helpt ook bij het omgaan met personeelstekorten in de zorg. "We komen met 25 radiologen eigenlijk tekort," zegt Duyndam. "En er is lange tijd een groot tekort geweest aan MRI-laboranten. Er moeten mensen bijkomen, maar dat is lastig in Amsterdam, met het gebrek aan woonruimte."
Philips zet daarom in op innovaties die zorginstellingen helpen bij het oplossen van personeelstekorten zoals MR SmartSpeed, Radiology Operations Command Center en andere AI-toepassingen.
Lees het hele artikel in Het Parool.