mei 26, 2025 | 5 minuten leestijd
In 1973 wist de Britse natuurkundige Sir Peter Mansfield voor het eerst met resonantie dwarsdoorsneden van menselijk weefsel te maken. Het was het begin van een medische revolutie: de MRI. Tegenwoordig worden er wereldwijd meer dan 60 miljoen MRI-scans per jaar gemaakt. De techniek is nog altijd de gouden standaard voor het in beeld brengen van weke delen in het lichaam.
Bij Philips wordt MRI-technologie continu vernieuwd. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en slimme algoritmes verbeteren R&D onderzoekers de beeldkwaliteit en verkorten ze de scantijd. Twee van hen zijn Yolanda Noorda en Kirsten Koolstra, beiden werkzaam op de campus in Best. Als MRI-algoritmeontwikkelaars zetten zij ruwe data om in scherpe beelden die artsen sneller inzicht geven in de gezondheid van hun patiënten.
Yolanda: “Ik geef leiding aan het team dat werkt aan MRI-reconstructie en ben al ruim acht jaar actief in dit vakgebied. Vanaf het moment dat ik de overstap maakte naar de medische tak wist ik: als je in Nederland écht iets wilt betekenen op het gebied van MRI, dan moet je bij Philips zijn. Het ontwikkelen van algoritmes die impact hebben op het leven van mensen is ontzettend waardevol.”
Kirsten: “Ik ben MRI-algoritmeontwikkelaar en werk nu bijna drie jaar bij Philips. Wat me het meest aanspreekt is het puzzelen: je probeert iets op te lossen, maar soms blijkt uit je resultaten dat je toch dieper moet graven. Ik deed eerder MRI-onderzoek in academische setting, maar ik wilde graag zien hoe die kennis tot een concreet product leidt. Die overgang was spannend, maar ik ben blij dat ik die kans gekregen heb.”
Kirsten: “Tijdens een MRI-scan ontstaat er veel ruis op de signalen. Onze taak is om die ruis eruit te filteren zodat alleen de klinisch relevante data overblijft. Zo zorgen we voor scherpe en betrouwbare beelden, zonder dat de patiënt langer in de scanner hoeft te liggen.”
Yolanda: “Onze software SmartSpeed maakt hierbij gebruik van AI, zoals het Adaptive-CS-Net algoritme. Daarmee kunnen we de resolutie tot 65 procent (1) verbeteren en de scantijd met 50 procent (2) verkorten. We passen de algoritmes al vroeg in het reconstructieproces toe, waardoor we sneller een beeld van hogere kwaliteit krijgen dan met klassieke methoden.”
Kirsten: “We trainen onze modellen om onderscheid te maken tussen signaal en ruis. Daarna testen we of het algoritme goed werkt op nieuwe scan-data. Dat is slechts de eerste stap. Vervolgens zorgen we dat de oplossing veilig is, stabiel werkt in verschillende klinische situaties en ook gebruiksvriendelijk is voor radiologen.”
Yolanda: “MRI is een relatief trage techniek. Sommige scans kunnen wel 45 minuten duren. Door dit te verkorten, kunnen meer mensen onderzocht worden en hoeven patiënten minder lang stil te liggen. Onlangs hebben we SmartSpeed Precise gepresenteerd op het European Congress of Radiology. Daarmee wordt de scantijd nóg korter en de beeldkwaliteit nog beter.”
Kirsten: “Ik heb zelf in het ziekenhuis gewerkt en zag hoe groot de werkdruk is. Lange wachtlijsten, volle agenda’s… Als wij bijdragen aan snellere en betere scans, verlicht dat die druk. Niet alleen voor artsen, maar ook voor patiënten.”Yolanda: “We staan in direct contact met ziekenhuizen en artsen. Door goed te kijken hoe onze technologie in de praktijk wordt gebruikt, kunnen we die steeds verder verbeteren.”
Yolanda: “Bij Philips werken we continu aan het verbeteren van de zorg, onder andere door informatica en kunstmatige intelligentie te integreren. Vorig jaar waren we zelfs de grootste indiener van patenten op het gebied van medische technologie bij het Europees Octrooibureau (European Patent Offive). Ook in de toekomst blijven we innoveren. Naarmate scans steeds meer geautomatiseerd en efficiënter worden, kunnen we de kans op een juiste diagnose bij de eerste scan verder vergroten en de totale onderzoekstijd verkorten. Dat betekent minder herhaalonderzoeken en een snellere diagnose voor patiënten. AI gaat daarbij een rol spelen in het hele proces, van beeldreconstructie tot gepersonaliseerde workflows die beter aansluiten bij de individuele patiënt.”
SmartSpeed is een AI-gedreven softwareoplossing van Philips voor MRI-scanners. De technologie combineert slimme algoritmes met volledige toegang tot ruwe scan-data. Hierdoor kan het systeem sneller en preciezer beelden reconstrueren. De nieuwste versie, SmartSpeed Precise, werd begin dit jaar gepresenteerd en is beschikbaar voor het volledige MRI-portfolio van Philips.
Notities:
(1) Vergeleken met Philips SENSE-beeldvorming.
(2) Vergeleken met Philips-scans zonder Compressed SENSE.
Disclaimer:
De hier gepresenteerde meningen en klinische ervaringen zijn specifiek voor het betreffende artikel en dienen uitsluitend ter informatie. De resultaten en ervaringen zijn mogelijk niet voorspellend voor alle patiënten. Individuele resultaten kunnen variëren afhankelijk van verschillende patiënt-specifieke kenmerken en gerelateerde factoren. Niets in deze presentatie is bedoeld om specifiek medisch advies te geven of om de plaats in te nemen van geschreven wet- of regelgeving.