Nieuwscentrum
project kick off photo

dec 08, 2023

Het COMBINE-CT consortium ontvangt een subsidie van 6,5 miljoen euro van het Innovative Health Intiative (IHI) om de diagnose en behandeling van patiënten met vernauwingen van de kransslagaderen te verbeteren

Geschatte leestijd: 3-4 minuten

  • Elk jaar sterven er wereldwijd negen miljoen mensen als gevolg van vernauwingen van de kransslagaderen
  • Het COMBINE-CT consortium, gecoördineerd door Philips, met vooraanstaande klinische en industriepartners in Europa, zal onderzoeken hoe CT-scans kunnen helpen bij het verbeteren van diagnose en behandeluitkomsten van deze vernauwingen

 

Het COMBINE-CT consortium [1], een publiek-privaat partnerschap gecoördineerd door Philips, heeft een subsidie van 6,5 miljoen euro ontvangen van het Innovative Health Initiative (IHI) om de diagnose en behandeling van vernauwingen van de kransslagaderen te verbeteren, ook wel coronaire hartziekten genoemd (in het Engels coronary artery disease – CAD). Deze aandoening ontstaat wanneer vet en calcium zich ophopen in de slagaderen van het hart (slagaderverkalking), waardoor deze geleidelijk vernauwen en de bloedstroom belemmeren. Ongeveer 2,5% van de wereldbevolking heeft een vorm van vernauwing van de kransslagaderen en jaarlijks sterven meer dan negen miljoen mensen als gevolg hiervan [2]. Het aantal patiënten zal naar verwachting verder toenemen door het groeiende aantal mensen met obesitas en diabetes.

 

De zorgpaden voor deze aandoening verschillen per ziekenhuis en land, waardoor de uitkomsten voor patiënten en sterftecijfers verschillen. Momenteel ondergaat naar schatting 60% van de patiënten invasieve diagnostische ingrepen, die ze niet nodig hebben [3].

 

“Met het COMBINE-CT-project willen we het zorgpad voor de diagnose en behandeling van vernauwingen in de kransslagaderen verbeteren, de meest voorkomende hartaandoening”, zegt Bert van Meurs, Chief Business Leader Precision Diagnosis and Image Guided Therapy bij Philips. “De introductie van nieuwe technologie levert meer gegevens op voor diagnose en behandeling, maar de uitdagingen op het gebied van interoperabiliteit zorgen ervoor dat deze niet volledig benut kunnen worden. Door middel van het COMBINE-CT-project werken we samen met vooraanstaande ziekenhuizen en industrie partners om gegevensuitwisseling tussen verschillende afdelingen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten te verbeteren. Zo kunnen artsen, verpleegkundigen en technici efficiënter en beter samenwerken om de zorg te verbeteren."

Members of the consortium team at the kick-off event for COMBINE-CT

Consortium bij de kick-off bijeenkomst

Verbetering van de workflow voor Coronary Computed Tomography Angiography (CCTA)

De huidige richtlijnen in de VS, EU en het VK bevelen Coronary Computed Tomography Angiography (CCTA) aan als eerste diagnostische test voor vernauwing van de kransslagaderen [4]. Door een gedetailleerd 3D-beeld van de kransslagaderen te maken, stelt CCTA artsen in staat te bepalen of de patiënt een invasieve procedure nodig heeft of een minder invasief zorgpad kan volgen. Ondanks het feit dat het wordt aanbevolen als de eerste diagnostische test, wordt CCTA vanwege uitdagingen in interoperabiliteit tussen systemen, apparaten en regio’s niet volledig benut.

 

Samenvoegen van diagnostische CT-gegevens en interventies voor toekomstbestendige cardiologische zorg

Het COMBINE-CT consortium, gecoördineerd door Philips, richt zich in het door IHI gefinancierde project ‘COMBINE-CT: het samenvoegen van CT-diagnostische gegevens en interventies voor toekomstbestendige cardiologische zorg’ op klinische workflow-uitdagingen. Het consortium bestaat uit onder andere Philips, Université Lyon 1 Claude Bernard en haar partnerinstelling Hospices Civils De Lyon, Instituto de Investigación Biomédica de Salamanca (IBSAL), Amsterdam UMC locatie AMC, University Clinic Cologne, Medical Research Infrastructure Development en Health Services Fund door het Sheba Medical Center, Cardiologie Centra Nederland, Novo Nordisk, Consorcio Centro de Investigacion Biomedica en Red M.P. en de EUPATI Foundation. 

Met het COMBINE-CT-project willen we het zorgpad voor de diagnose en behandeling van vernauwingen in de kransslagaderen verbeteren, de meest voorkomende hartaandoening."

Bert van Meurs

Chief Business Leader Precision Diagnosis and Image Guided Therapy at Philips

Het project heeft als doel om een geautomatiseerde workflow te creëren met behulp van CCTA die onafhankelijk van de leverancier, speciaal voor patiënten met stabiele coronaire hartziekte. COMBINE-CT zal de kracht van CT benutten om alle stappen in het zorgproces te verbeteren: van diagnose en patiënt-indeling tot het plannen van behandelingen, het doen van ingrepen en nazorg.

Klinisch bewijs ter ondersteuning van de voordelen van CT in het zorgpad zal worden verkregen via vijf multicenter klinische onderzoeken:

  1. De CODEX-1 studie onderzoekt de waarde van CT voor een definitieve diagnose van vernauwingen in de kransslagaderen
  2. De CONVENE studie beoordeelt klinische voordelen van een oplossing die de diagnose van vernauwingen in de kransslagaderen en planning van percutane coronaire interventies evenals de beschikbaarheid van CCTA-gebaseerde inzichten in de hartkatherisatiekamer omvat.
  3. De EVOLVE studie evalueert de haalbaarheid van CCTA-gebaseerde follow-up van de ernst van slagaderverkalking bij hoog risico diabetespatiënten.
  4. De ImpaCT studie onderzoekt het gebruik van niet-invasieve CCTA in combinatie met geavanceerde beeldvorming en AI voor verbeterde bepaling van stenosegraden, detectie van plaque en identificatie van kwetsbare plaquekenmerken.
  5. De SPCCT-STENT studie bekijkt hoe Photon Counting Spectral CT kan worden gebruikt voor de beoordeling van kransslagaderomleidingen en hoe open eerder geplaatste stents nog zijn.


[1] Het COMBINE-CT consortium omvat de volgende partners: Philips, Université Lyon 1 Claude Bernard en haar partnerinstelling Hospices Civils De Lyon, Instituto de Investigación Biomédica de Salamanca (IBSAL), Amsterdam UMC locatie AMC, University Clinic Cologne, Medical Research Infrastructure Development en Health Services Fund door het Sheba Medical Center, Cardiologie Centra Nederland, Novo Nordisk, Consorcio Centro de Investigacion Biomedica en Red M.P. en de EUPATI Foundation.
[2] Roth GA, et al. (2017) Global, Regional, and National Burden of Cardiovascular Diseases for 10 Causes, 1990 to 2015. J Am Coll Cardiol 70 (1): 1-25.
[3] Patel et al. (2014) Prevalence and predictors of nonobstructive coronary artery disease identified with coronary angiography in contemporary clinical practice; Am Heart J. 167(6):846-52.e2
[4] Narula J. et al. (2021) SCCT 2021 Expert Consensus Document on Coronary Computed Tomographic Angiography: A Report of the Society of Cardiovascular Computed Tomography. J Cardiovasc Comput Tomogr. 2021 May-Jun;15(3):192-217.
Dit project wordt ondersteund door de Joint Undertaking (JU) van het Innovative Health Initiative onder subsidieovereenkomst nr. 1011132862. De JU ontvangt steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie en medische industrie die worden vertegenwoordigd door COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe en Vaccines Europe.
Disclaimer: COMBINE-CT wordt gefinancierd door de Europese Unie, de particuliere leden en de bijdragende partners van de gemeenschappelijke onderneming IHI. Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van bovengenoemde partijen. Geen van de bovengenoemde partijen kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

company logos

Deel op social media

Topics

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue
Mark Groves

Mark Groves

Philips Global Press Office

Tel.: +31 631 639 916

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.