Nieuwscentrum

Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat samenwerken met Philips voor nieuwe technologie in het Operatie & Interventiecentrum

apr 08, 2024 | 3 minuten leestijd

Franciscus Gasthuis & Vlietland concentreert al zijn beeldgestuurde behandelactiviteiten in een nieuw Operatie & Interventie Centrum in de nieuwbouw van het Franciscus Gasthuis. De technologie in de vier moderne interventie- en operatiekamers is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Franciscus en Philips. Philips levert het Azurion-platform, dit platform maakt minimaal invasieve en beeldgestuurde interventies mogelijk. Chirurgen en andere specialisten zoals interventie-radiologen krijgen tijdens de beeldgestuurde operaties via geavanceerde software een geïntegreerde weergave van röntgenbeelden en informatie van andere operatie-apparatuur. Het nieuwe centrum wordt naar verwachting in 2026 geopend.

Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat samenwerken met Philips voor nieuwe technologie in het Operatie & Interventiecentrum

Steeds meer interventies en operaties kunnen minimaal invasief, met een klein sneetje uitgevoerd worden [1]. Deze behandelingen zijn vaak minder ingrijpend voor patiënten dan open operaties. Bij traditionele open operaties ziet de chirurg wat hij doet. Bij minimaal invasieve operaties heeft de arts speciale apparatuur nodig om de operatie uit te voeren. Het Azurion platform van Philips werkt alsof de arts ogen binnenin het lichaam heeft en daarmee de details van bijvoorbeeld bloedvaten uitvergroot kan zien.

Minimaal invasief en beeldgestuurd behandelen

 

“Beeldgestuurde behandelingen gaan een belangrijke rol spelen in de toekomst van de gezondheidszorg. Het is beter voor de patiënt, omdat operaties minder ingrijpend zijn en de hersteltijd daardoor afneemt [2]. Dit heeft ook voordelen voor de hele gezondheidszorg, omdat patiënten minder lang in het ziekenhuis blijven na een operatie. Hierdoor neemt de druk op de zorg af”, vertelt Jurgen Mourik klinisch fysicus bij Franciscus.

Dit heeft ook voordelen voor de hele gezondheidszorg, omdat patiënten minder lang in het ziekenhuis blijven na een operatie. Hierdoor neemt de druk op de zorg af.

- Jurgen Mourik klinisch fysicus bij Franciscus

“Met de realisatie van dit centrum zijn wij klaar voor de zorg van de toekomst. We gaan bij steeds meer specialismen innovaties zien in beeldgestuurde behandelingen. Wij kunnen daar snel op inspelen omdat onze specialisten al samenwerken in één centrum”, aldus Peter-Willem van Lindenberg, lid Raad van Bestuur Franciscus.

Philips levert het Azurion-platform, dit platform maakt minimaal invasieve en beeldgestuurde interventies mogelijk.

Nieuwe operatie en interventiekamers

 

In het nieuwe centrum komen 12 operatiekamers, waarvan 4 interventiekamers, inclusief 2 hybride OK’s. Deze moderne interventiekamers zijn uitermate geschikt voor ingrepen door (vaat)chirurgen, cardiologen, interventieradiologen en andere specialisten. Bijvoorbeeld om bij de patiënt verstopte bloedvaten te openen, bloedpropjes te verwijderen of een tumor te emboliseren, hierbij stoppen interventieradiologen de toestroom van bloed naar de tumor in bijvoorbeeld de lever.

Een hybride OK is een operatiekamer waar zowel open als minimaal invasieve operaties uitgevoerd kunnen worden met ondersteuning van de ingebouwde röntgenapparatuur. Bovenal ondersteunt het centrum verschillende specialisten bij het samen innoveren en de samenwerking om betere zorg voor patiënten te realiseren.

“Ik ben erg trots dat we Franciscus Gasthuis kunnen helpen met de realisatie van dit unieke interventie- en operatiecentrum met onze technologie. Eén van onze focuspunten is ook om te zorgen dat het personeel van deze operatiekamers haar werk zo goed en veilig mogelijk kan uitvoeren. Alle interventiekamers worden voorzien van speciale technologie Clarity IQ waarmee de hoeveelheid gebruikte röntgenstraling tijdens procedures kan worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dit is een voordeel voor patiënten maar vooral voor het personeel”, zegt Cees Smit, District Leader West Nederland bij Philips Benelux.

Kijk hier voor meer informatie over image guided therapy.
 

Bronnen

 

[1] Siddaiah-Subramanya M, Tiang KW, Nyandowe M. A New Era of Minimally Invasive Surgery: Progress and Development of Major Technical Innovations in General Surgery Over the Last Decade. Surg J (N Y). 2017 Nov 9;3(4):e163-e166. doi: 10.1055/s-0037-1608651. PMID: 29134202; PMCID: PMC5680046.
[2] Michael Young M.D. (2023) Minimally invasive surgery: small incisions, big benefits. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/small-incisions-big-benefits

Contactpersoon

Pieter de Meer-PR & Communications Manager Health Systems Benelux-
Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2024/franciscus-gasthuisen-vlietland-gaat-samenwerken-met-philips-voor-nieuwe-technologie-in-het-operatie-en-interventiecentrum.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.