mrt 19, 2021

Philips presenteert wereldwijd onderzoek naar de impact van COVID-19 op slaap

  • 51% van de Nederlanders geeft aan tevreden te zijn over zijn of haar slaap.
  • In Nederland gaf 20% van de volwassenen aan dat de tijd die zij slapen verminderd is tijdens de COVID-19-pandemie
  • Ouders met kinderen geven vaker aan dat hun slaaproutine negatieve impact heeft ondervonden van COVID-19

Philips maakte de bevindingen van zijn zesde jaarlijkse slaaponderzoek bekend in het rapport Seeking Solutions: How COVID-19 Changed Sleep Around the World (Op zoek naar oplossingen: hoe COVID-19 wereldwijd onze slaap heeft veranderd). In het onderzoek gaf 51% van de Nederlanders aan tevreden te zijn over hun slaap. Dit onderzoek verschijnt in het kader van World Sleep Day.

Bijna een jaar na het begin van de COVID-19-pandemie ondervroeg Philips 13.000 volwassenen in 13 landen waaronder 1000 in Nederland over hun houding, opvattingen en gedrag op slaapgebied. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat wereldwijd 70% van de respondenten sinds het begin van COVID-19 een of meer nieuwe slaapproblemen ervaart. 60% van hen meldde dat de pandemie een directe invloed heeft op hun vermogen om goed te slapen. Uit de survey blijkt ook dat met name slaapapneupatiënten zwaar zijn getroffen. Er is onder de respondenten belangstelling om met verschillende hulpmiddelen en strategieën, zoals eHealth, online informatiebronnen en veranderingen in levensstijl, deze problemen aan te pakken.

De slaaproutine van ouders met kinderen in Nederland wordt vaker verstoord sinds de uitbraak van het coronavirus

Sinds de start van de COVID-19 pandemie geeft 20% van de Nederlandse volwassenen aan dat de tijd die zij slapen is verminderd, tegenover 18% die juist meer slaapt. Van de Nederlandse ondervraagden geeft 29% aan problemen te ervaren bij het in slaap vallen, 24% geeft aan dat ze het moeilijker vinden om in slaap te blijven en 31% geeft aan ’s nachts wakker te worden. Vooral ouders met kinderen geven aan dat hun slaaproutine is verstoord door COVID-19, 32% tegenover 25% van de volwassenen zonder kinderen.

Ongeveer 20% van de Nederlanders geeft aan dat stress het meest belemmerend werkt om een goede nachtrust te krijgen. De oorzaken van deze stress zijn gezondheid (49%), COVID-19 (46%) en financiële zorgen (39%).

Om hun slaap te verbeteren gebruiken Nederlanders verschillende strategieën: 25% heeft vaste bedtijden, 24% van de Nederlanders leest voor het slapen gaan en 23% reduceert cafeïne consumptie. Ongeveer 18% van de ondervraagden deed online onderzoek om hun slaap te verbeteren of behandelingen te vinden voor hun slaapproblemen. Van deze groep deed 51% dat voor het eerst tijdens de COVID-19-pandemie. 41% van hen gebruikte ook een eHealth programma om beter te kunnen slapen of sprak online met een specialist.

De resultaten van de wereldwijde survey bevestigen wat we al een tijdje weten: met de juiste oplossingen hoeft slaapzorg niet langer bepaald te worden door locatie, maar door de behoeften van het individu en zijn of haar toestand.

David Van Waesberghe

Head of Sleep and Respiratory Care bij Philips Benelux

"De resultaten van de wereldwijde survey bevestigen wat we al een tijdje weten: met de juiste oplossingen hoeft slaapzorg niet langer bepaald te worden door locatie, maar door de behoeften van het individu en zijn of haar toestand", zegt David Van Waesberghe, Head of Sleep and Respiratory Care bij Philips Benelux. "De hulpmiddelen die nodig zijn voor efficiënte en betrouwbare eHealth bestaan al en de consument is daarin duidelijk geïnteresseerd. Bij correct gebruik heeft eHealth het potentieel om de efficiëntie en kwaliteit van de zorg bij slaapproblemen en de gezondheidsresultaten te verbeteren, patiënten in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen en iedereen gelijke gezondheidszorg te bieden. Door de zorg uit te breiden via technologie stellen we behandelaren in staat om patiënten met vertrouwen in meerdere settings en zorgtransities te begeleiden, waardoor betere gezondheidsresultaten worden behaald."

Meer mensen wenden zich voor slaapproblemen tot online bronnen en eHealth

Terwijl sommige mensen voor hun slaapproblemen misschien vertrouwden op levensstijlveranderingen, zoals rustgevende muziek, meditatie of lezen, gingen velen wereldwijd online op zoek naar behandelingen om hun slaap te verbeteren (34%). Door de grotere afhankelijkheid van eHealth tijdens de pandemie gaf meer dan de helft (58%) van de respondenten wereldwijd aan bereid te zijn om in de toekomst hulp te zoeken bij een slaapspecialist via eHealthservices, hoewel velen die stap nog moeten zetten. De meerderheid (70%) gelooft momenteel dat het moeilijk is [1] om een slaapspecialist te vinden via een online of telefonisch programma.

De 'Care-from-anywhere'-benadering heeft Philips in 2020 in de slaapsector verder uitgebreid door de introductie van de Alice NightOne-slaaptest voor thuis en therapietrouwbevorderende virtuele services. Patiënten hoeven hierbij misschien niet eens het huis uit om de diagnose en behandeling te krijgen die ze nodig hebben. Wat de behandelaars betreft: zij kunnen hun patiënten met slaap- en ademhalingsproblemen op afstand helpen met behulp van Philips Care Orchestrator.

Wereldwijd worstelen slaapapneupatiënten tijdens COVID-19 met CPAP-therapie

Slaapapneu blijft wereldwijd de slaapkwaliteit beïnvloeden, waarbij het aantal mensen bij wie het probleem is vastgesteld sinds vorig jaar licht is toegenomen (2020: 9% versus 2021: 12%). De survey van dit jaar toonde een daling in het aantal slaapapneupatiënten dat Continuous Positive Airway Pressure-therapie (CPAP) gebruikt, de meest voorgeschreven behandeling voor apneu (2020: 36% versus 2021: 18%) en een toename in het percentage dat nooit de CPAP heeft gebruikt die ze kregen voorgeschreven (2020: 10% versus 2021: 16%).  72% van degenen die stopten met CPAP-therapie gaven aan dat dit COVID-19-gerelateerde redenen had, variërend van financiële uitdagingen (55%) tot beperkte toegang tot voorraden (44%). Het lijkt er dus op dat de COVID-19-pandemie een remmende factor is geweest bij het volgen van deze therapie. Wellicht het meest zorgwekkende was echter dat 57% van de mensen met slaapapneu helemaal nooit CPAP kreeg voorgeschreven.

Philips en slaaponderzoek

Philips bestudeert al meer dan 35 jaar vanuit elke hoek slaappatronen en beschikt inmiddels over miljarden nachten aan slaapgegevens om beter te begrijpen hoe slaap de gezondheid beïnvloedt. Tegenwoordig pakt de groeiende portfolio van slaapoplossingen van Philips gezamenlijk meer dan 80% van de bekende slaapproblemen aan [2]. Deze oplossingen en services worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en technische gegevens om gepersonaliseerde zorg te verlenen en vertrouwen op te wekken bij degenen die deze gebruiken.  De impact van COVID-19 op de gezondheidszorg is wellicht blijvend en dit geldt ook voor slaapzorg. Sinds begin 2020 heeft Philips bijvoorbeeld een toename van 35% gezien in het gemiddelde aantal unieke apparaten dat verbinding maakt met zijn cloudgebaseerde software voor het beheer op afstand van mensen met slaap- en ademhalingsproblemen [3]. Dit onderstreept de behoefte aan dergelijke oplossingen.

Meer informtie over beter slapen is te vinden op onze website: https://www.philips.nl/c-e/beter-slapen

Ga voor meer informatie over de wereldwijde slaapsurvey en het streven van Philips om de toegang tot slaaptechnologie wereldwijd te verbeteren naar Philips.com/WorldSleepDay. Ga voor meer informatie over Philips-slaapoplossingen naar https://www.philips.nl/c-e/hs/slaapapneu.html. Wilt u deelnemen aan het gesprek over slaapgezondheid en het groeiende aanbod van Philips-slaapoplossingen, al dan niet door artsen voorgeschreven? Volg ons op @Philips, @PhilipsSleepWellness or @PhilipsResp.


[1] Geeft netto "enigszins" of "volledige" instemming met de stelling aan
[2] Snurken, korte slaap, slapeloosheid en obstructieve slaapapneu
[3] Gebaseerd op snapshot-gegevens uit de Philips Encore Anywhere-database. Percentage verandering tussen gemiddelde dagelijkse unieke apparaten die verbinding maken met Encore Anywhere door Amerikaanse bedrijven = 1.490.341 per 31-12-2019 en gemiddelde dagelijkse unieke apparaten die verbinding maken met Encore Anywhere door Amerikaanse bedrijven = 2.005.352 per 1-10-2020

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 82.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over de survey

KJT Group, Inc. heeft deze survey namens Philips online uitgevoerd van 17 november - 7 december 2020 onder 13.000 volwassenen van 18 jaar en ouder in 13 landen (Australië: n=1.000; Brazilië: n=1.000; China: n=1.000; Frankrijk: n=1.000; Duitsland: n=1.001; India: n=1.000; Italië: n=1.000; Japan: n=1.000; Nederland: n=1.000; Singapore: n=1.000; Zuid Korea: n=999; Verenigd Koninkrijk: n=1.000; en de VS: n=1.000). De survey (in de primaire taal/talen van elk land) was webgebaseerd en werd door patiënten zelf ingevuld. Dit waren niet-aselecte steekproeven en daarom kan een foutmarge niet nauwkeurig worden geschat. Voor een volledige surveymethodologie, inclusief wegingsvariabelen, kunt u contact opnemen met Meredith Amoroso op meredith.amoroso@philips.com.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.