Nieuwscentrum
masthead patientbewaking L

mei 20, 2020

Patiëntbewaking op afstand werd ineens topprioriteit

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Gijsbert van den Brink werkt nauw samen met artsen en verpleegkundigen op de Intensive Care (IC). Hij ondersteunt hen zodat ze de juiste zorg aan de patiënten kunnen bieden. Als klinisch applicatiespecialist bij Philips richt hij zich op het monitoren van patiënten op afstand met patiëntbewakingsmonitor en met biosensoren.

In de eerste weken na de corona-uitbraak was de missie van Gijsbert en zijn collega’s duidelijk: zorg voor meer patiëntbewakingsmonitors op de IC’s. Al gauw werden er ook gesprekken gevoerd om patiënten op andere manieren van een afstand te monitoren. “Met een ziekenhuis in Rotterdam was ik al in gesprek om, voor de toekomst, na te denken over het gebruik van de Biosensor. Daarmee kunnen een aantal vitale lichaamsfuncties van de patiënt op afstand in de gaten worden gehouden, zoals de hartslag en ademhaling”, aldus Gijsbert.

Alt-text image

Besparen op mondkapjes

“Het ziekenhuis wilde weten of ze de sensor ook op de speciaal ingerichte corona-afdelingen konden inzetten. In combinatie met IntelliVue Guardian-software geven sensoren vitale informatie door aan de verpleegkundige zonder dat deze de kamer van de patiënt op hoeft. Daarmee proberen we de kans te verkleinen dat ziekenhuispersoneel wordt besmet. En kunnen we mogelijk ook besparen op het gebruik van de schaarse beschermende kleding en mondkapjes. Uiteindelijk werken er nu vijf afdelingen met deze sensor om patiënten van een afstand te observeren.”

Op die manier wordt vitale informatie aan de verpleegkundige doorgegeven zonder dat deze de kamer van de patiënt op hoeft. Daarmee verkleinen we de kans dat ziekenhuispersoneel wordt besmet.

Gijsbert van den Brink

Klinisch applicatiespecialist bij Philips

Alt-text image

Werken in het ziekenhuis tijdens corona

Het moment waarop hij zich realiseerde dat de coronacrisis serieus ging worden, herinnert hij zich nog goed. “Het was 5 maart, ik was in het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop. Ik ging verschillende afdelingen langs met een draagbare monitor, de zogeheten Spot check monitor. Aan het begin van de middag zou ik met alle zorgcoördinatoren die monitor een keer doornemen. Dat zou om twee uur beginnen, maar om vijf voor twee liep de kamer leeg en kwam er iemand naar me toe en die zei: ‘Sorry, we moeten de afspraak afzeggen. We gaan nu alle hoestende patiënten in de isolatie leggen. Dat is ons opgelegd door het RIVM.’ Dat maakte voor mij wel in één keer duidelijk dat corona heftiger was dan wat we er tot nu toe van gehoord hadden.” 

 

Op dit moment werken Gijsbert en zijn collega’s, als het even kan, vanuit huis. “Onze favoriete werkplek is normaal gesproken in het ziekenhuis, op de afdeling zelf. Als je daar bent, dan voel en zie je wat er speelt en hoe we kunnen inspelen op wensen van de afdeling. Als we nu het ziekenhuis in gaan, dan heeft het rechtstreeks te maken met corona.”

 

“Het is wel al twee of drie keer voorgekomen dat ik met een masker, schort en handschoenen de afdeling op moest. Het scheelt dan wel dat ik zelf jarenlang als verpleegkundige heb gewerkt. Die ervaring neem je altijd mee. Je weet wat die bescherming doet en dat je, als je je goed houdt aan de voorschriften, niet bang hoeft te zijn voor besmetting.”

Als we nu het ziekenhuis in gaan, dan heeft het rechtstreeks te maken met corona. Het scheelt dan wel dat ik zelf jarenlang als verpleegkundige heb gewerkt. Je weet wat die bescherming doet en dat je, als je je goed houdt aan de voorschriften, niet bang hoeft te zijn voor besmetting.

Gijsbert van den Brink

Klinisch applicatiespecialist bij Philips

Alt-text image

Flinke impact

Corona heeft voor dus een flinke impact gehad op het werk van Gijsbert en zijn collega’s. “Vooropgesteld: we hadden natuurlijk liever geen coronacrisis gehad. Maar dat je nu kunt laten zien wat onze medische apparatuur kan doen, wat voor meerwaarde die kan bieden, dat is heel mooi. Door onze medische apparatuur hoeven verpleegkundigen in principe minder vaak de afdeling op en hoeven ze dus ook minder beschermende kleding en mondkapjes te gebruiken. Dat maakt je wel trots.”

Door onze medische apparatuur hoeven verpleegkundigen minder vaak de afdeling op en hoeven ze dus ook minder beschermende kleding en mondkapjes te gebruiken. Dat maakt je wel trots.

Gijsbert van den Brink

Klinisch applicatiespecialist bij Philips

In het veld

Nog nooit stond de zorg zo in de belangstelling als nu. Heel Nederland leeft mee met de artsen en verpleegkundigen die alles op alles zetten om ons door de coronacrisis heen te helpen. Ze worden daarbij – van dichtbij of van een afstand – bijgestaan door professionals in het veld die ervoor zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen.

 

Gijsbert van den Brink is één van hen. Als klinisch applicatiespecialist bij Philips helpt hij ziekenhuizen om patiënten op een afstand te monitoren; zowel met een patiëntbewakingsmonitor als met Biosensoren.  

 

Lees ook de verhalen van onze andere collega’s:

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.