Webinar 'Artificial Intelligence (AI): Hype of Hulp?' |
Het is een hele menselijke eigenschap om menselijke eigenschappen toe te dichten aan dingen. Dat heet ook wel 'antropomorfisme' en is het is de reden waarom we een gezicht zien in de voorkant van een auto, waarom we gehecht kunnen raken aan een muziekinstrument, maar ook waarom we soms boos worden op apparaten. Kunstmatige intelligentie is misschien wel het toppunt van antropomorfisme, omdat we vaak niet anders kunnen dan bepaalde eigenschappen of zelfs intenties toeschrijven aan deze technologie. Je kunt haast geen gesprek aangaan over deze artificial intelligence zonder dat het gaat over 'mens versus machine'. Wanneer zijn robots slim en krachtig genoeg om onze taken over te nemen? En gaan ze zich dan tegen ons keren of zullen ze ons juist helpen?
Gemiddelde leestijd:
3-4 minuten
Het feit dat we überhaupt nadenken over deze vraag, is een teken van antropomorfisme. Computers zijn apparaten, dingen, gereedschappen die ontworpen zijn door de mens, om de mens te dienen. Maar bij de term 'kunstmatige intelligentie' gebeurt er iets in ons hoofd; we denken aan een robot met menselijke trekjes, en dito intenties. Science fiction heeft natuurlijk een flinke duit in het zakje gedaan, door robots neer te zetten als kwaadaardige (of soms behulpzame) entiteiten met een eigen wil.
Als we het hebben over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg, dan wordt er dus al gauw de vraag gesteld of deze technologie de arts zal gaan vervangen. Dat is eigenlijk zonde, want daarmee gaan we voorbij aan veel relevantere vragen, zoals 'hoe kunnen we nu al aan de slag met kunstmatige intelligentie?'. Want voor bijna alle vakgebieden in de gezondheidszorg geldt dat we eigenlijk pas aan het begin staan. We zijn pas net aan het ontdekken wat voor mogelijkheden er zijn.
Als we het hebben over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg, dan wordt er dus al gauw de vraag gesteld of deze technologie de arts zal gaan vervangen. Dat is eigenlijk zonde, want daarmee gaan we voorbij aan veel relevantere vragen, zoals 'hoe kunnen we nu al aan de slag met kunstmatige intelligentie?'
Bas Koster
Global Medical Officer
In de geaccrediteerde CVOI-webinar gaan Medical Officer Bas Koster en Senior Data Scientist Michael van Hartskamp van Philips in op de basisbeginselen van kunstmatige intelligentie, de werking ervan en de toepassing van de technologie in de gezondheidszorg en waarom de verwachting is dat AI dienend gaat zijn en zorgverleners zal helpen om hun werk nog beter te kunnen doen.
Bas Koster en Michael van Hartskamp
In de webinar maak je onder meer kennis met Xiao Yi, een Chinese robot die na een training van grote hoeveelheden data-invoer geslaagd is voor een medisch examen, maar desondanks nog een lange weg heeft te gaan om een gekwalificeerd arts te worden. Bas en Michael behandelen ook het belang van de foutmarge in de vraag wanneer kunstmatige intelligentie bepaalde werkzaamheden van artsen gaat overnemen; het gaat niet alleen maar over het beschikken over de juiste vaardigheden, maar ook over de nauwkeurigheid waarmee AI diagnoses kan stellen. De webinar is on demand terug te kijken via de website van CVOI. NVVC-accreditatie: 1 punt
Hoe werkt AI, wat zijn de toepassingsgebieden binnen cardiologie en hoe kun je er morgen al mee aan de slag? Kijk nu de CVOI-webinar terug met Philips-experts Bas Koster en Michael van Hartskamp.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het