Verminderen van amputaties voor mensen met perifeer arterieel vaatlijden

Voor mensen met perifeer arterieel vaatlijden is amputatie soms een laatste redmiddel. Heather Page vertelt over de ambitie van Philips om amputaties te verminderen.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Voor mensen die moeten leven met perifeer arterieel vaatlijden, komen amputaties zeer veel voor, vooral in de VS onder minderheden. Veel tragische gevallen kunnen worden voorkomen. We vroegen Heather Hudnut Page over de rol die Philips speelt bij het verbeteren van de situatie in de VS, vooral nu COVID-19 ervoor zorgt dat sommige patiënten terughoudend zijn om zich te laten behandelen. 

Wat is perifeer arterieel vaatlijden en waarom leidt dit zo vaak tot amputatie in de VS?

Heather Hudnut Page (HHP): Perifeer arterieel vaatlijden is een ernstige aandoening waarbij vernauwde slagaderen de bloedstroom naar de benen verminderen. Als een diagnose uitblijft, kan dit ertoe leiden dat de benen en voeten zo beschadigd raken dat amputatie nog de enige optie is. De beste manier om deze amputaties te voorkomen is diagnose en behandeling in een vroeg stadium, die normaliter medicatie en verandering van levensstijl betreft. Er kunnen ook minimaal invasieve revascularisatieprocedures nodig zijn om de bloedstroom naar de getroffen ledemaat te herstellen.

Heather Page

Heather Hudnut Page


Gemiddelde leestijd: 
3-5 minuten

Veel patiënten in de VS hebben echter moeite om toegang te krijgen tot de noodzakelijke gezondheidszorg, waardoor ze vaak pas zorg vragen als het te laat is. Hier is een ontnuchterende statistiek: in de VS sterft 50% van de patiënten die een niet-traumatische amputatie van de onderste ledematen krijgen binnen 5 jaar [1], waarbij zo'n 30% van de patiënten geen enkele formele begeleiding krijgt voordat de beslissing om te amputeren wordt genomen [2].

   

Preventieve zorg kan een beslissing op leven of dood zijn voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden. Als patiënten zich later melden, kunnen de aandoeningen in complexiteit toenemen, waardoor de middelen of de expertise onder druk komen te staan, vooral in plattelandsgemeenschappen in de VS, waar amputaties in verband met vasculaire aandoeningen hun tol eisen [3]. Voor mensen met de gevorderde aandoening die kritieke ischemie van de ledematen ontwikkelen (CLI), waarvoor vaak een amputatie nodig is, zijn de vooruitzichten somber. Een kwart van de patiënten die CLI ontwikkelen zal na een jaar dood zijn; meer dan 60% zal na vijf jaar dood zijn [1].   

Philips IntraSight interventional applications platform

Wat kunnen we doen om het aantal amputaties te verminderen?

HHP: We richten ons op drie gebieden: ten eerste, het vergroten van het bewustzijn van het probleem bij patiënten en hun naasten; ten tweede, het koppelen van patiënten met de instrumenten die zij nodig hebben om een kwalitatief hoogwaardige behandeling te zoeken; en ten derde, het vergroten van het bewustzijn van de verschillen in zorg tussen zorgverleners om toegang tot de zorg te verbeteren.  

Hoe beïnvloedt de COVID-19-pandemie deze groep patiënten?

HHP: Amputaties bij perifeer arterieel vaatlijden in de VS zijn gekoppeld aan sociaal-economische en raciale verschillen in toegang tot de gezondheidszorg en deze verschillen in de zorg hebben we alleen maar zien toenemen tijdens de COVID-19-pandemie [4][5].  

 

Patiënten zijn begrijpelijk bang om tijdens een pandemie een behandeling te krijgen en het kan voor hen moeilijk zijn om het rendement van preventieve zorg te zien, vooral wanneer er een invasieve ingreep nodig is. Maar door de extra tijd te nemen om patiënten door hun opties voor zorg te leiden, kunnen artsen het leven van patiënten redden.

 

Amputaties komen te vaak voor bij mensen met perifeer arterieel vaatlijden, en zelfs in normale tijden kan een vertraagde behandeling van deze patiënten de verschillen in zorg nog verder verergeren. Het risico bestaat dat het aantal amputaties tijdens de COVID-19-pandemie zal toenemen, tenzij iedereen een stap extra doet om ervoor te zorgen dat amputaties een laatste redmiddel zijn. 

Het risico bestaat dat het aantal amputaties tijdens de COVID-19-pandemie zal toenemen, tenzij iedereen een stap extra doet om ervoor te zorgen dat amputaties een laatste redmiddel zijn voor mensen met perifeer arterieel vaatlijden.

Heather Hudnut Page

Peripheral Vascular Segment Leader

Welke oplossingen biedt Philips voor de behandeling van perifeer arterieel vaatlijden?

HHP: Om amputaties te voorkomen, geven we uitgebreide opleidingen en trainingen voor artsen over de oplossingen van Philips die we nu als gevolg van de pandemie virtueel aanbieden. We zenden live cases uit en faciliteren virtuele in-case proctorships om artsen toegang te geven tot realworld, realtime ondersteuning. We innoveren ook de procedures door beeldvorming en therapie te combineren en de toegang tot de zorg uit te breiden door onze oplossingen. 

 

Ons doel is om door te gaan met het vereenvoudigen van de klinische procedures en het verbeteren van de klinische en economische resultaten als onderdeel van ons uiteindelijke doel om voor mensen met perifeer arterieel vaatlijden amputaties te maken wat ze zouden moeten zijn, namelijk een laatste redmiddel. 

 

Ga voor meer informatie over hoe Philips wereldwijd beeldgeleide therapie dichter bij patiënten brengt naar deze recente blog van Chief Business Leader Bert van Meurs [EN]. 

 

[1] Methodist Debakey Cardiovasc J. 2012 Oct-Dec; 8(4): 10–14. doi: 10.14797/mdcj-8-4-10

[2] https://tntribune.com/tristars-doctor-advocates-vascular-disease-awareness/  

[3] https://www.jvascsurg.org/article/S0741-5214(19)30821-3/fulltext  

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29330260/  

[5] https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/racial-ethnic-minorities.html

Neem contact met ons op

Wilt u meer weten over onze interventionele devices en therapiën neem dan contact met ons op.

 

 

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.