TUI 'schoolvoorbeeld' met AED aan boord van vliegtuig

Volgens een studie uit 2017 komt het zo’n 1.000 keer per jaar voor dat een passagier getroffen wordt door plots hartfalen. Lees in dit artikel over hartveiligheid in de lucht hoe reisoperator TUI de volledige Belgische vloot uitrust met AED’s.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Cardiovasculaire aandoeningen zijn een belangrijke doodsoorzaak, verantwoordelijk voor bijna 17 miljoen doden per jaar, of 30 procent van alle sterfte wereldwijd . Bij acuut hartfalen is snelle reanimatie letterlijk van levensbelang. De overlevingskans neemt toe als omstanders onmiddellijk kunnen starten met reanimatie met behulp van een Automatische Externe Defibrillator (AED) . In de supermarkt, op het werk of thuis is er vaak wel een AED in de buurt te vinden.

Gemiddelde leestijd: 
3-4 minuten

Dat is helaas nog niet altijd het geval in het vliegtuig. Daarom besloot reisoperator TUI om te investeren in de beschikbaarheid van AED's en in reanimatietraining voor crewleden. Elk vliegtuig in de TUI-vloot beschikt over een apparaat; in totaal gaat het om 120 AED's die voorafgaand aan elke vlucht worden getest. 

 

Alle AED-toestellen aan boord van TUI-vluchten zijn dezelfde: de Philips FR3, een compact en zeer compleet toestel, dat geschikt is voor zowel volwassenen als jonge kinderen en goed bestand is tegen schokken en trillingen. "Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit, dat betekent ook hartveiligheid", zo verwoordt Kim de Ridder, Head of cabin flight operations het in deze video:

 

Hartveiligheid in de lucht: TUI geeft het goede voorbeeld

Ze legt uit dat er nogal wat komt kijken bij het plaatsen van een AED in een vliegtuig: "Een toestel moet bestand zijn tegen een aantal omstandigheden zoals warmte, extreme koude, schokken, trillingen. Maar inspanningen lonen want uit cijfers blijkt dat we toch een aantal keren per jaar het toestel moeten gebruiken en zo al heel wat levens gered hebben."

 

"Eerste hulp toedienen in een smal gangpad, dat is niet vanzelfsprekend", legt Philippe Clerick uit. Als Instructor First Aid bij TUI traint hij collega's onder meer op het gebruik van de AED. "Daarom geeft het ons veel zelfvertrouwen dat we een AED aan boord hebben, waar we vlekkeloos mee kunnen werken."

 

Veiligheid is onze hoogste prioriteit. Daarom zijn we blij dat we in Philips en CardioService partners gevonden hebben die deze missie willen ondersteunen.

Kim de Ridder

Head of cabin flight operations

De cijfers

De cijfers bewijzen dat het zeker geen overbodige luxe is om een AED aan boord van een vliegtuig te hebben. Volgens een studie uit 2017 komt het gemiddeld 1.000 keer per jaar voor dat een passagier getroffen wordt door plots hartfalen. De aanwezigheid van een AED in de buurt van een slachtoffer verhoogt de kans op overleven met 70 procent. "Op een hoogte van enkele kilometers is het niet vanzelfsprekend snel gespecialiseerde medische hulp te krijgen", vertelt Benny Van Crombrugge van CardioService, een Philips-partner die de levering van de AED’s voor TUI in België verzorgt.

Hij noemt TUI een 'schoolvoorbeeld van hoe het moet': "Al sinds de opstart van de vluchten vanuit België kozen ze ervoor om elk toestel met een AED uit te rusten. Dat is lang niet altijd het geval. In België, waar AED’s nog altijd eerder een uitzondering in het straatbeeld zijn, bedraagt de kans op overleven na hartfalen nog geen 10%. “In België, waar AED’s nog altijd eerder een uitzondering in het straatbeeld zijn, bedraagt de kans op overleven na hartfalen 5 tot 10 procent. In Nederland, waar sinds 20 jaar zwaar geïnvesteerd wordt in AED’s, bedraagt de overlevingskans 23%, volgens onderzoek van Hartstichting."

Diana Kodde van acuut/complex legt de werking van de Bionsensor uit aan een patiënt. Foto: Bravis ziekenhuis.

"Veiligheid is onze hoogste prioriteit", besluit Kim. "Daarom zijn we blij dat we in Philips en Cardioservice partners gevonden hebben die deze missie willen ondersteunen."

DIM approval nummer: 18090-00047113

AED-oplossingen van Philips

Met toegang tot de juiste apparatuur en ondersteuning kan iedereen een leven redden. Lees meer over de AED-oplossingen van Philips.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.