We zijn overtuigd van de waarde ervan en willen het aanbieden aan alle patiënten die een radiografieonderzoek ondergaan.”
Harm Geraedts
Manager Bedrijfsvoering
We zetten het altijd aan. Het werkt veel prettiger dan de standaard witte ziekenhuisverlichting.”
Jayney van Grunsven
Radiodiagnostisch laborant
Het streven om het meest patiëntgeoriënteerde ziekenhuis van het land te worden, wordt weerspiegeld in het motto van het ziekenhuis: Gewoon, omdat jij ertoe doet.
Het JBZ is een van de ziekenhuizen verenigd in de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Wat STZ-ziekenhuizen onderscheidt, naast de hoogwaardige zorg voor de patiënten, is dat opleiding en onderzoek eveneens tot hun kerntaken behoren. Deze ziekenhuizen richten zich op de kernconcepten ‘innovatie’, ‘streven naar kwaliteit’ en ‘persoonlijke aandacht’.
Een röntgenonderzoek met Ambient Experience is duidelijk iets heel anders dan een bezoek aan een conventionele radiografieruimte. De speciale combinatie van verlichting, videoprojecties en geluid helpt patiënten af te leiden. Doordat ze zelf een specifiek audiovisueel thema mogen kiezen, hebben patiënten het gevoel zelf controle te hebben in een potentieel stressvolle situatie. Een onderzoek van Philips Research bevestigt dat de ruimten met Ambient Experience de tevredenheid van patiënten aanzienlijk verhogen.
Benieuwd naar het effect in de praktijk, voerde Philips Research eind 2011 een onderzoek uit in het JBZ. Bij dit onderzoek lag de nadruk op de vraag welke impact Ambient Experience (AE) heeft op de tevredenheid van de patiënt. Dit werd gemeten aan de hand van de Net Promoter Score (NPS), een cijfer dat aangeeft in hoeverre iemand bereid is het ziekenhuis aan te bevelen bij bekenden. In dit onderzoek werden 121 patiënten ingedeeld in verschillende groepen (zie grafiek).
Patiënten die een röntgenonderzoek kregen in een onderzoeksruimte met AE hadden een duidelijk hogere NPS dan patiënten die werden onderzocht in een ‘normale’ röntgenruimte (verschil tussen controlegroep en groep 1: +29%). Uit verder onderzoek bleek dat de impact op de NPS hoofdzakelijk kon worden toegeschreven aan het aanzien van de ruimte met AE en het ‘gevoel’ dat AE hen gaf bij binnenkomst.
De hoogste NPS werd behaald in groep 2 (+ 45,45%). Patiënten die voorafgaande aan het onderzoek waren geïnformeerd over AE ervoeren een meer intense beleving en hadden daardoor vaker het gevoel dat ze een uitstekende medische behandeling hadden ondergaan.
Dit onderzoek werd uitgevoerd door Marjolein van der Zwaag in samenwerking met Harm Geraedts van het JBZ. Philips Research Laboratories Europe, november/december 2011
“Vaak geven ouders hun kinderen een smartphone om hen af te leiden, maar een grote projectie is veel interessanter. Die hebben ze thuis niet”, aldus radiodiagnostisch laborante Linda Gál. “De projectie wordt zodanig gepositioneerd dat het kind of de patiënt recht vooruit kan kijken. Als ze een smartphone hebben, moeten ze deze vasthouden, omlaag kijken of er iets mee doen. Dit kan het onderzoek verstoren. Bij Ambient Experience heb je daar geen last van.” Engelen wijst er verder op dat de hele ruimte onderdeel is van de beleving, niet slechts een klein schermpje.
“Daar kan geen smartphone tegenop”, zegt ze. “Ik zei al in 2012 dat Ambient Experience in onze radiografieruimten een duidelijke toegevoegde waarde heeft”, aldus Harm Geraedts. “En dat is nog steeds zo. Ik vind zelfs dat het een standaard onderdeel zou moeten zijn in het ontwerp van onderzoeksruimten voor radiografie.”
De resultaten zijn specifiek voor de instelling waar ze zijn verkregen en weerspiegelen mogelijk niet de resultaten die te behalen zijn in andere instellingen.