Mijn Lumify is een verlengstuk van mijn stethoscoop

Waarom internist Martijn Bauer standaard een Lumify in zijn doktersjaszak heeft zitten.

Snel een echo kunnen uitvoeren als aanvulling op lichamelijk onderzoek – dat is voor internist Martijn Bauer het grote voordeel van Philips Lumify.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Sinds een jaar heeft dr. Martijn Bauer, internist en specialist infectieziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), standaard een Philips Lumify in zijn doktersjaszak zitten. Hij gebruikt het apparaat bij alle patiëntcontacten. “Ik werk op veel verschillende plekken in het ziekenhuis. Naast de polikliniek ben ik veel op de Eerste Hulp en de Acute Opname Afdeling te vinden. Daar komen patiënten binnen met acute klachten en is het zaak om snel te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is. In circa een op de twee gevallen gebruik ik echografie bij een lichamelijk onderzoek, bijvoorbeeld om even het hart of nieren te checken. Dat geeft me extra informatie die ik kan gebruiken bij het stellen van de juiste diagnose.”

Gemiddelde leestijd: 
3 minuten

Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Longontsteking of pericarditis?

Zo ook bij de patiënt die binnenkwam met koorts en kortademigheid. Dr. Bauer: “In eerste instantie denk je dan aan een longontsteking. Maar dat was niet op de longfoto te zien. Ik besloot daarom voor de zekerheid ook andere organen te checken, met behulp van mijn Philips Lumify. Ik zag toen vocht in het hartzakje. Dat maakte de diagnose pericarditis (een ontstoken hartzakje, red.) heel aannemelijk. Het apparaat heeft me ook regelmatig geholpen om andere aandoeningen die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn, op te sporen. Een bloeding in de buikholte vanuit een uitzaaiing in de lever, bijvoorbeeld, bij een patiënt die binnenkwam met een lage bloeddruk en een laag hemoglobine in het bloed (waardoor zuurstof slechter wordt getransporteerd door het lichaam, red.). Op de echo met de Lumify was vocht in de buik van de patiënt te zien. Door even met een naald in de buikholte te prikken, kon ik vaststellen dat het bloed betrof. Dat hielp mij om een diagnose te stellen en de juiste behandeling op te starten.”

Op de echo met de Lumify was vocht in de buik van de patiënt te zien. Door even met een naald in de buikholte te prikken, kon ik vaststellen dat het bloed betrof.”

Martijn Bauer

Internist en specialist infectieziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Goede beeldkwaliteit

De Philips Lumify biedt dr. Bauer een groot aantal voordelen. “Het is klein en gemakkelijk mee te nemen. Ik heb ‘m altijd bij me, waar ik ook werk, net als mijn smartphone met app om de beelden te bekijken en beoordelen. En de Lumify is snel opgestart en meteen te gebruiken. Ik hoef niet met een groot apparaat te slepen of te wachten totdat het gebruiksklaar is. Met de Lumify kan ik direct aan de slag. De kwaliteit van de beelden is ook enorm goed – veel beter dan ik van eerdere handheld apparaten gewend was. Dat is zeker een grote plus voor mijn werk. Ik zie mijn Lumify min of meer als een verlengstuk van mijn stethoscoop.”

Bijna onmisbaar

Dr. Bauer denkt dat de Lumify ook voor andere functies in de zorg van waarde kan zijn. “De aanschaf van een Lumify is een investering. Ik kan me voorstellen dat het iets is waarover je even moet nadenken maar de kwaliteit van zorg gaat met zo’n apparaat echt omhoog. Daarom vind ik het een goede investering. Het vergroot je mogelijkheden om betrouwbaar lichamelijk onderzoek te doen. Als je het eenmaal gebruikt, is het bijna net zo onmisbaar als je stethoscoop.”

Technologie als ondersteuning

Een draagbaar echoapparaat als de Philips Lumify past wat dr. Bauer betreft naadloos in de ontwikkeling naar meer technologie in de zorg. “Technologie kan een waardevolle ondersteuning zijn. Als medisch specialist wordt het steeds lastiger om je eigen werkterrein bij te benen, om maar te zwijgen over wat een huisarts voor zijn kiezen krijgt. Ik zie zeker mogelijkheden voor slimme software die de arts helpt. Het kan mijns inziens de arts nooit vervangen maar hem wel helpen door simpele taken over te nemen, die met een duidelijk protocol omschreven zijn. De werkdruk in de zorg moet verlicht worden, anders kunnen we het in de toekomst niet meer bolwerken!”

Lumify – app-based echografie

Wilt u weten wat Philips Lumify voor u als zorgprofessional kan betekenen?

Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.