Lumify is de toekomst van echografie

De Philips Lumify is meteen een vast onderdeel geworden van de ‘spoedkar’ van Rijnstate Ziekenhuis. Michiel Blans zou het apparaat ook niet meer willen missen.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Michiel Blans, internist-intensivist bij Rijnstate Ziekenhuis, werkt sinds januari 2019 met de Lumify. Het draagbare echoapparaat maakt vanaf zijn introductie bij Rijnstate onderdeel uit van de ‘spoedkar’, waarop alle apparatuur van het Spoed Interventie Team (SIT) te vinden is. Blans: “De kar wordt sinds 1996 ingezet bij acute situaties, om een ABCDE-assessment te kunnen uitvoeren. Door de toevoeging van Lumify kunnen we nu ook echografie inzetten als hulpmiddel daarbij.”

Handzaam en goede beeldkwaliteit

De meerwaarde is tweeledig. “We hebben op de intensive care twee zeer goede echoapparaten staan, die ook veelvuldig gebruikt worden. Maar de Lumify is handzaam. Het lijkt wel gemaakt voor deze toepassing. We hebben andere handheld echoapparaten geprobeerd maar die bevielen veel minder. Daarbij is de beeldkwaliteit heel goed – het helpt echt om snel tot een juiste diagnose te komen. En dat is bij dit werk natuurlijk van levensbelang.”

Gemiddelde leestijd: 
3 minuten

Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Blans haalt het voorbeeld aan van een patiënte die onlangs binnen kwam met een ernstige vergiftiging. “Haar bloeddruk ging plotseling omlaag en haar hart bleek minder goed te pompen. Gelukkig werd ook besloten met de Lumify een echo te maken van haar buik – daaruit bleek dat ze zwanger was. Dat is uiteraard van belang om mee te nemen bij het bepalen van vervolgstappen.”

Leren omgaan met echografie

Het SIT-team krijgt jaarlijks te maken met bijna 200 spoedoproepen. Blans heeft gemerkt dat niet alle arts-assistenten voldoende geschoold zijn in echografie om het als hulpmiddel in te kunnen zetten. Daarom organiseert Rijnstate een eigen cursus hiervoor, waarin ook de Lumify aan bod komt. “In Duitsland leren studenten geneeskunde met echografie om te gaan door op elkaar te oefenen. Dat zou in Nederland ook moeten gebeuren. Het leren omgaan met deze nieuwe technologie lijkt trager te gaan hier.” 

Arts-assistenten van het SIT-team worden aangemoedigd om de beelden die ze met de Lumify maken, op te slaan voor nabespreking. Blans: “Ik zie het als een verlengstuk van het lichamelijk onderzoek. Naast het opschrijven van wat je ziet, kun je het zo ook – deels – in beeld vastleggen. Dat is nuttig voor de bespreking achteraf. Lumify biedt hiervoor goede mogelijkheden.”

Ik zie het als een verlengstuk van het lichamelijk onderzoek. Naast het opschrijven van wat je ziet, kun je het zo ook – deels – in beeld vastleggen.”

Michiel Blans

Internist-intensivist, Rijnstate

Meerwaarde bewijzen

Blans en zijn collega’s op de afdeling zijn ervan overtuigd dat draagbare echografie meerwaarde heeft bij acute situaties. Om die overtuiging te staven met harde cijfers, zijn zij een wetenschappelijke studie gestart naar het gebruik van de Lumify. ““We zijn bij Rijnstate een echt Philips huis – alle apparatuur is van dit merk. Dat past goed bij ons, want we lopen graag voorop wat technologie betreft. Daarom liet onze contactpersoon bij Philips ons vorig jaar de Lumify zien: hij dacht dat het echt iets voor ons zou zijn. En dat bleek ook zo te zijn. Nu willen we graag te weten komen: helpt gebruik van de Lumify om tot betere diagnoses te komen en om meer zekerheid te hebben over gestelde diagnoses?”, aldus Blans. “De opzet van de studie is simpel: gedurende even weken mogen arts-assistenten de Lumify op de spoedkar inzetten, in oneven weken in principe niet tenzij het echt nodig is. Hoewel het te vroeg is om over resultaten te spreken, geven arts-assistenten nu al aan de Lumify te missen in de oneven weken.”

Mis het niet

Zelf kan Blans zich een werkleven zonder echografie niet voorstellen. De Lumify is wat hem betreft de toekomst daarin. “Ik zou alle collega’s willen oproepen: ga met echografie en de Lumify aan de slag. Je weet niet wat je mist!”

Lumify – app-based echografie

Wilt u weten wat Philips Lumify voor u als zorgprofessional kan betekenen?

Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.