Medisch Perspectief

Philips Medido

Hogere therapietrouw en efficiëntere zorg
 

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.
We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.
*
*
*

Final CEE consent
Hoe zorgen we ervoor dat we met het groeiend aantal chronische ziekten en de stijgende leeftijd de zorgkosten in de hand houden? Hoe kunnen we ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen? Vraagstukken die door de mogelijkheden van de techniek steeds dichter bij een antwoord komen. Eén antwoord is de Medido medicijndispenser: een slimme oplossing die therapietrouw bevordert en de thuiszorg ontlast, omdat die nu niet meerdere malen per dag langs hoeft te komen om de medicijninname te begeleiden.

De noodzaak

Naarmate mensen langer leven, komen ook chronische aandoeningen steeds vaker voor. Dit heeft een steeds grotere impact op het gezondheidszorgsysteem. Dat vraagt om oplossingen die medische zorg in de thuissituatie ondersteunen, waardoor ouderen en chronisch zieken een onafhankelijke levensstijl kunnen behouden zonder dat de zorgkosten uit de hand lopen.

 

Een belangrijke uitdaging is om ervoor te zorgen dat mensen hun medicijnen correct innemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat circa 50% van de medicatie voor chronische aandoeningen niet volgens recept wordt ingenomen¹. Dit heeft ingrijpende gevolgen: elk jaar zijn er in Nederland 19.000 vermijdbare ziekenhuisopnames van oudere mensen die hun medicijnen niet volgens voorschrift hebben ingenomen. Op jaarbasis is dit een extra financiële last van € 85 miljoen².

De oplossing

De Medido is een medicijndispenser die gevuld wordt met de medicijnrol van de apotheek. De thuiszorg plaatst de rol wekelijks in de dispenser. De innametijden van de cliënt die bij de medicijnrol horen, worden automatisch op afstand ingeladen. Zodra de cliënt zijn medicijnen moet innemen, klinkt er een alarm. Met één druk op de OK-knop komt de medicatie eruit. Als de cliënt deze er niet uitneemt, gaat er een alarm af naar de thuiszorg, die contact met de cliënt opneemt.
 

In principe kunnen alle apotheken de medicijnrol leveren voor de Medido. De verpakker maakt de print op het zakje geschikt voor de Medido en deelt de innametijden die erbij horen met Philips. Deze worden vervolgens automatisch in de dispenser geüpload. Ook medicatiewijzigingen die in de nieuwe weekrol zijn verwerkt, worden automatisch geüpload.

De opbrengst

Meer dan 50 thuiszorgorganisaties zetten de Medido inmiddels in. Iedere cliënt die bij de thuiszorg is aangesloten en een indicatie heeft voor medicatieaanreiking, dus bij de medicatie wordt geholpen door een verpleegkundige, kan de Medido krijgen. Daar zijn voor de cliënt geen extra kosten aan verbonden.
 

 

De opbrengsten van de Medido zijn divers. Een langere zelfstandigheid voor de client gaat hand in hand met een hogere therapietrouw en minder medicatiefouten. Daarnaast kunnen thuiszorgorganisaties hiermee hun directe zorgkosten per cliënt verlagen. Zij kunnen meer doen in minder tijd, bijvoorbeeld omdat zij het aantal zorgmomenten per cliënt per dag kunnen terugbrengen. Er zijn ook lagere indirecte kosten: door minder reistijd en flexibeler routes omdat de hulp niet meer exact op het medicatiemoment ergens hoeft te zijn.

Lees meer over Philips Medido
 

Verbreding doelgroep

Op dit moment wordt de Philips Medido vooral ingezet via de thuiszorg. De dispenser wordt namelijk vergoed via de thuiszorg als alternatief voor fysieke zorg. Maar de dispenser is uiteraard ook van toegevoegde waarde voor patiënten die geen thuiszorg hebben, maar wel aan een aandoening lijden die nauwgezette medicatietijden vereist. Bijvoorbeeld voor patiënten met de ziekte van Parkinson, waarbij vaste innamemomenten veel uitmaken voor de conditie van de patiënt, is de Medido een uitkomst.

1 Closing the Quality Gap Series: Medication Adherence Interventions: Comparative Effectiveness Hospitals Admissions
2 Related to Medication (HARM study), Division of Pharmacoepidemiology & Pharmacotherapy, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences, 2006