Frans van Houten veranderde Philips in 'een medische wereldspeler', maar de transformatie naar een gezondheidstechnologiebedrijf is nog niet afgerond. Dat vertelt Frans van Houten in een interview in Elsevier.
De CEO gaat in het artikel in op de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de gezondheidszorg. "De crisis is een katalysator in de verandering van het zorgsysteem." Zorg op afstand, waarbij het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten ook buiten het ziekenhuis kan gebeuren, komt dichterbij. "Telehealth was tot voor kort een theoretisch concept. Het paste niet in het bedrijfsmodel van de ziekenhuizen of de verzekeraars." Als voorbeeld haalt hij Rijnstate aan, een ziekenhuis in Arnhem waarmee Philips samenwerkt aan een project waarbij patiënten draagbare sensoren op hun lichaam krijgen, zodat medische gegevens op afstand zijn uit te lezen en behandelkosten omlaag kunnen. "Als de arts de patiënt opbelt, heeft hij de gegevens al. Dan heb je niet alleen een goed gesprek, maar ook een gesprek dat is verankerd in medische data. Uiteindelijk worden het ziekenhuis én Philips beoordeeld op de uitkomsten, in plaats van dat wij alleen technologie leveren. Dat spreekt mij enorm aan. Waarom niet eerder? Misschien was de noodzaak niet groot genoeg. Door corona zien we de beperkingen van het traditionele systeem."
Als de arts de patiënt opbelt, heeft hij de gegevens al. Dan heb je niet alleen een goed gesprek, maar ook een gesprek dat is verankerd in medische data. Uiteindelijk worden het ziekenhuis én Philips beoordeeld op de uitkomsten, in plaats van dat wij alleen technologie leveren. Dat spreekt mij enorm aan.
Frans van Houten
CEO
In het interview vertelt Frans ook over de band tussen Philips en Nederland. "We hebben in Nederland twee heel grote fabrieken, in Drachten en Eindhoven. Vandaaruit beleveren we de hele wereld. De exportwaarde van onze fabrieken is meer dan 2 miljard euro. We doen bijna 40 procent van onze R&D in Nederland.” Ondanks de Nederlandse roots is het belangrijk om te kijken naar de lokale positie in belangrijke markten: "Het is belangrijk dat we in Amerika voldoende worden gezien als een Amerikaans bedrijf, dat we in China voldoende worden gezien als een Chinees bedrijf." Dat is volgens de CEO een kwestie van 'een verantwoorde balans hebben van omzet en activiteiten op een bepaalde locatie, en waar je belasting betaalt': "Je moet eigenlijk overal waar je verkoop hebt, bijdragen aan de maatschappelijke balans."
Je moet eigenlijk overal waar je verkoop hebt, bijdragen aan de maatschappelijke balans.
Frans van Houten
CEO
Frans hecht veel waarde aan de zelfstandigheid van Philips. "Ik vind het persoonlijk belangrijk. De beste manier om dat te garanderen, is goed presteren, als bedrijf vooroplopen. China is de snelst groeiende afzetmarkt, maar er komen ook nieuwe concurrenten vandaan. Dat betekent dat wij sneller moeten innoveren door verschillende disciplines te integreren: hardware, software, data, klinische kennis. Philips is nooit af. Bedrijven die te krampachtig vasthouden aan het verleden, verliezen relevantie en hebben uiteindelijk geen bestaansrecht meer."