Slaap- en respiratoire zorg

Astma en kinderen

Slaap en ademhaling

Artikel

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Hoe je eer kunt behalen door de start van het nieuwe schooljaar voor kinderen met ademhalings aandoeningen makkelijker te maken

 

Haal de boeken en schriften maar tevoorschijn... De jaarlijkse overgangsrite van september is weer aangebroken. Weer naar school gaan zit vol belofte - maar misschien is het ook wel een beetje spannend - voor al die kinderen in het hele land. Dr. Lee-Chong Teofilo, Chief Medical Liaison bij Philips, grijpt de gelegenheid aan om al vooraf na te denken over hoe kinderen met alledaagse aandoeningen als astma, te maken krijgen met unieke uitdagingen - en wat we als ouders en verzorgers kunnen doen om hen te helpen.

September

September kan voor tieners een spannende en enerverende tijd zijn. De zomer komt tot een einde, een nieuw schooljaar gaat van start, met een nieuwe leraar en nieuwe klasgenoten. En door veel jeugd wordt weer vaker en intensiever gesport, bijvoorbeeld voetbal. Dat kan natuurlijk een beetje spannend zijn - de veranderingen, het 'nieuwe' en onbekende - maar kan ook een gevoel van nieuwe mogelijkheden geven, over hoe de directe toekomst eruit zou kunnen zien.

Middenin wat een stressvolle tijd kan zijn, kunnen kinderen die dagelijks met chronische aandoeningen, zoals astma, te maken hebben, extra last ervaren.  Ouders, artsen en anderen met de zorg voor onze jonge mensen, stellen zich de vraag: Hoe kunnen we onze kinderen holistisch ondersteunen? Hoe kunnen we niet alleen de beste therapeutische behandeling bieden, …maar onze kinderen ook in staat stellen om – lichamelijk en geestelijk – gezond, gelukkig en actief te leven?

 

In mijn klinische ervaring heb ik uit de eerste hand gezien wat de psychologische impact is op veelvoorkomende aandoeningen die vaak als onschuldig worden beschouwd, zoals astma. Vaak zijn dergelijke aandoeningen goed beheersbaar en zelfs vermijdbaar met medicatie en preventieve maatregelen. En toch blijven ze een negatief effect hebben op het welzijn van veel van onze kinderen.

Voetbal

Ik zeg niks nieuws, maar kinderen voelen zich niet graag ziek. Ze willen er ook niet ziek uitzien. Ze zijn sociaal bewust. Ze willen niet worden belemmerd of worden beperkt in hun favoriete activiteiten die zij hun leeftijdgenoten zien doen. In het algemeen willen ze (hopelijk) goed presteren in sport en op school, en geliefd zijn en deel uitmaken van een gemeenschap. Maar ze hebben ook een gevoel van eigenwaarde dat zich nog aan het ontwikkelen is en dat nog wat fragiel kan zijn. Ze kunnen gevoelig zijn voor hoe ze overkomen en zich heel erg van zichzelf bewust zijn en van dingen die buiten de ‘norm’ zouden kunnen vallen, zelfs zoiets simpels als zichzelf inhalatiemedicatie toedienen als anderen dat kunnen zien.

Wij volwassenen moeten proberen te begrijpen dat aandoeningen zoals astma veel impact kunnen hebben op het geestelijk welzijn en de ontwikkeling van onze kinderen. Daarom hebben zorgprofessionals de mogelijkheid om een nog groter verschil te maken in de zorg en begeleiding die ze ouders en hun kinderen met astma geven.

Hieronder vindt u enkele elementaire dingen die u kunt doen om de impact van chronische ademhalingsaandoeningen op het dagelijks leven van kinderen, op school en daarbuiten, te beperken.

Cirkel nummer 1

Kennis is essentieel. 

Moedig ouders van kinderen met astma aan om leerkrachten en schoolverpleegkundigen proactief te informeren. Hoewel er medicijnen zijn die astma onder controle kunnen houden, kunnen er exacerbaties en aanvallen optreden die acute of urgente interventie vereisen. Zorgverleners buitenshuis dienen hiervan op de hoogte te zijn, zodat ze zo nodig kunnen helpen.

Cirkel nummer 2

Zorg dat u nooit zonder de juiste hulpmiddelen van (en naar) huis gaat.

Het is belangrijk dat u altijd de juiste therapie bij de hand hebt. Inhalatoren moeten schoon en droog worden gehouden, vrij van stof en vuil. En je moet er vooral snel bij kunnen. Een praktische suggestie voor ouders: geef de inhalator van het kind gewoon in een doorzichtig lunchzakje mee naar school of speelafspraak.

Cirkel nummer 3

Geef een peptalk en zorg voor een plan.

Wij als volwassenen begrijpen dat het gebruik van therapie gewoon noodzaak is en dat niemand zich daarvoor hoeft te schamen. Ook kinderen hoeven zich niet voor hun inhalator te schamen, omdat behandeling volkomen normaal is.

 

Als het kind hier overduidelijk moeite mee heeft, moedig de ouders dan aan om samen met de schoolverpleegkundige, psycholoog en/of leerkrachten een plan op te stellen. Ga op school op zoek naar rustige plekken - en wijs ze aan als plaatsen om naartoe te gaan voor het toedienen van de inhalatietherapie van het kind. Als leerkrachten en schoolleiders weten dat het kind soms wat privacy nodig heeft, zal dit soepeler verlopen als er een verergering is - de medewerkers zullen het kind dan eerder helpen om naar een rustige plek te gaan, in plaats van vragen te stellen of het kind zelfs te berispen.

Cirkel nummer 4

Lichamelijke opvoeding.

Moedig ouders en hun kinderen aan om zich bewust te zijn van triggers die een astma-aanval kunnen veroorzaken. Roken moet koste wat kost worden vermeden. Wees u bewust van sterke geuren en geuren die problemen kunnen veroorzaken. En als het aantal pollen op een bepaalde dag bijzonder hoog is, moedig dan binnenactiviteiten aan wanneer dit echt niet anders kan. Onderzoek heeft aangetoond dat er een correlatie bestaat tussen obesitas en astma, dus moedig gezonde lichaamsbeweging aan, activiteiten zoals spelen op de speelplaats en georganiseerde sport. Ga dit niet helemaal uit de weg vanwege astma, maar werk samen met uw arts en professionals om op een gezonde en veilige manier juist wel te sporten.

Cirkel nummer 5

Wat niet weet, deert wel degelijk.

Astma totaal negeren is niet de juiste manier om hiermee om te gaan. Astma kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid als deze niet goed onder controle wordt gehouden en niet wordt behandeld. Het vergt samenwerking tussen artsen/clinici, schoolverpleegkundigen en ouders om productief en consistent om te gaan met de astma van het kind.

 

Goed gecontroleerde astma mag het plezier van de kinderjaren niet in de weg staan en mag de stressvolle kanten daarvan ook niet verergeren. Als volwassenen is het onze taak om ervoor te zorgen dat anderen inzicht krijgen in de astma van het kind en stappen ondernemen om die onder controle te houden en er goed mee om te gaan. Hierdoor hoeft het kind minder bezig te zijn met zijn of haar ziekte en kan het zich meer richten op de nieuwe en spannende ervaringen die hem of haar te wachten staan.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.