Feb 10, 2022 door Dave Evans
Leestijd: 5 - 7 minuten

Vijf nieuwe zorgpaden die mogelijk worden door real-time data

vijf nieuwe

Ambulancediensten zoals we die nu kennen zijn ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog waren militairen gewend om gewonde patiënten op te halen en naar het ziekenhuis te brengen, waar ze door een arts konden worden onderzocht en verzorgd. Een ambulance deed aanvankelijk dan ook niet veel meer dan een patiënt zo snel mogelijk oppikken en afleveren bij het ziekenhuis.


De grootste verandering die in de afgelopen zeventig jaar heeft plaatsgevonden, is dat ambulancepersoneel steeds meer medische ondersteuning is gaan bieden. Een slimme technologie zoals Tempus ALS, die data zo goed als real-time kan delen met het ziekenhuis, openen een heel scala aan nieuwe mogelijkheden; dankzij ondersteuning op afstand kunnen ambulancemedewerkers meer support bieden dan ooit.


Dave Evans, Director bij Philips RDT, deelt vijf scenario’s die mogelijk zijn geworden dankzij het real-time delen van data.


Meteen naar het ziekenhuis…

Dankzij het delen van data kan een ECG op afstand beoordeeld worden door een cardioloog. Deze kan op basis van de beelden beslissen naar welk specialisatiecentrum de patiënt het beste kan worden gebracht. Dankzij real-time communicatie via de cloud wordt dus al tijdens de ambulancerit bepaald wat de beste bestemming is – en niet pas na aankomst in het ziekenhuis. RAV Hollands Midden heeft hier zelfs een speciaal protocol voor ontwikkeld.

Deel dit artikel

Dit is waarschijnlijk nog maar het begin van de nieuwe zorgpaden die het real-time delen van data gaat bieden. Meer weten? Klik voor meer informatie over Intellispace Corsium of neem contact op om verder te praten over de mogelijkheden.

Juist

…of juist niet naar het ziekenhuis

Het kunnen overleggen met en specialist op afstand voorkomt in sommige gevallen ook dat een patiënt naar het ziekenhuis hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt met chronische ademhalingsproblemen; ambulancemedewerkers kunnen op basis van vitale signalen met een specialist overleggen of een bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Ook is het mogelijk om verpleegkundigen van een afstand advies te geven over bepaalde medicatie waar alleen een arts over mag beslissen.

 

Cardioloog is al voorbereid op katherisatie

Bij een hartkatherisatie is het belangrijk dat een cardioloog de data van een patiënt kan inzien, om zo de beste behandeling te kiezen. Deze data kan al beschikbaar worden gesteld terwijl de patiënt nog niet in het ziekenhuis is; de cardioloog kan de data al bekijken in de hartcatherisatiekamer, terwijl de patiënt nog onderweg is. Dat scheelt tijd en biedt de mogelijkheid om de zorg voor patiënten aanzienlijk te verbeteren.

Data kan al beschikbaar worden gesteld terwijl de patiënt nog niet in het ziekenhuis is; de cardioloog kan de data al bekijken in de hartcatherisatiekamer, terwijl de patiënt nog onderweg is."

Dave Evans

Director Philips RDT

Juiste behandeling van beroerte

Ambulancemedewerkers die een patiënt binnen krijgen met een beroerte, moeten snel een beslissing nemen of de patiënt naar een specialistisch centrum moet worden gebracht. Bij een relatief kleine bloeding kan het ook volstaan om de patiënt naar de spoedeisende hulp te brengen voor het toedienen van medicijnen die het bloedstolsel op kunnen lossen. Soms is er echter een ingreep nodig om een verstopping in een groot bloedvat op te lossen. Nieuwe, innovatieve technologieën helpen ambulancemedewerkers om deze keuze te maken; met behulp van foto’s van het gezicht van een patiënt kan kunstmatige intelligentie op afstand ondersteuning bieden in het nemen van de beslissing.


Leren van data

Waar niet iedereen bij stil staat, is dat alle data die door ambulancemedewerkers wordt verzameld kunnen helpen om de dienstverlening te verbeteren. Sommige ambulancediensten hebben bijvoorbeeld het verdovingsmiddel dat ze gebruikten aangepast dankzij inzichten uit data. Hoe meer data er beschikbaar is over behandelingen in het verleden, des te beter de analyse die mogelijk is.

Zo Gebruise

Zo gebruikt de Kent Surrey Sussex Air Ambulance-service in Engeland de data die wordt gegenereerd om te leren van behandeling van patiënten met een hartstilstand. “We kunnen dankzij data in Intellispace Corsium kijken naar de trends”, aldus prof. Richard Lyon MBE, Associate Medical Director bij KSS HEMS. “Achteraf kunnen we terugkijken: wat was op een bepaald moment de toestand van de patiënt, wat hebben we gedaan, en wat gebeurde er vervolgens met de patiënt? Bij een hartstilstand is het maken van de juiste beslissing extreem belangrijk en data helpt ons daarbij.” 


Bekijk de volledige presentatie van prof. Richard Lyon tijdens Philips Live:

 

Prof. Richard Lyon over het beheersen van traumatische hartstilstanden 

Prof. Richard

Dit is waarschijnlijk nog maar het begin van de nieuwe zorgpaden die het real-time delen van data vanuit ambulances gaat bieden. Meer weten? Neem contact op om verder te praten over de mogelijkheden.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.