May 20, 2023 door Philips
Leestijd: 5 - 6 minuten


UMC Utrecht: “Dankzij de spectrale CT-straat zijn scans vaker in één keer goed en hoeven patiënten niet terug te komen”

umcu interview spectrale ct

UMC Utrecht kun je gerust een voorloper noemen op het gebied van spectrale CT. Zes jaar geleden nam het ziekenhuis als eerste ter wereld een spectrale CT-scanner van Philips in gebruik; sinds kort beschikt de radiologieafdeling zelfs over een heuse CT-straat met drie scanners.

 

Senior radiodiagnostisch laborant Marjan Hennipman en Radioloog Firdaus Mohamed Hoesein vertellen in deze video over hun ervaringen met spectrale CT.

Interview UMC Utrecht over Spectrale CT

Hogere werkdruk voor laboranten

Vanuit één bedieningsruimte kunnen laboranten samenwerken en drie spectrale CT-scanners bedienen. Dat aanbod is ook wel nodig om aan de toegenomen vraag te voldoen, vertelt Marjan: “CT-onderzoek heeft zijn waarde steeds meer bewezen. We doen steeds meer scans bij meer indicaties. Dat betekent dat we meer patiënten moeten scannen. Daarnaast zien we dat we ook nog wel eens aanvullende onderzoeken moeten doen. Alles bij elkaar betekent dat dus een hogere werkdruk voor ons als laboranten.”

laboranten

Het voordeel van spectrale CT is volgens Firdaus dat CT-scans vaker in één keer goed zijn. “Spectrale CT maakt gebruik van dual energy, waarbij je dus hoge energieën van lage energieën kunt scheiden. Als je iets ziet op de scan wat je niet goed begrijpt, en normaal een scan zou herhalen, kun je nu de spectrale data gebruiken en kijken of je er toch informatie uit kunt halen, waardoor de patiënt niet terug hoeft te komen.

 

Wat heel fijn is, is dat je eigenlijk altijd informatie hebt. Ik weet niet goed van tevoren wat ik op een scan kan verwachten. Het kan ook zo zijn dat de patiënt al op de afdeling ligt, en ik een afwijking zie waarbij ik met spectrale data beter kan differentiëren wat er aan de hand is. Bij longemboliescans deden wij weleens scans opnieuw. En dat hoeft nu echt veel minder.”

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op de Medisch Perspectief-blogs en ontvang maandelijks relevante artikelen over radiologie, eenvoudig via e-mail.

Lab

“Bloeding aantonen bij een hartpatiënt Ook voor hartpatiënten biedt spectrale CT voordeel: “Er was laatst een patiënt die was geopereerd aan zijn hartklep. De vraagstelling was of er een bloeding was. Ik zag op de scan iets zitten wat op een bloeding leek, maar het zou ook nog operatiemateriaal kunnen zijn. Door middel van de spectrale data heb ik kunnen aantonen dat het een bloeding was en geen operatiemateriaal. En de patiënt kon daardoor geopereerd worden, en die hoefde niet eerst terug te komen om een blanco scan te maken.”

 

Tenslotte draagt spectrale CT volgens Firdaus ook bij aan de duurzaamheidsambities van UMC Utrecht: “Door spectrale CT kunnen we duurzamer werken doordat we minder contrastmiddel hoeven te geven. Hiervoor hadden we protocollen waarbij we een vast getal aan contrastmiddel gaven aan patiënten. Met de spectrale CT kan dat omlaag.”

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.