February 28, 2023 door Philips
Leestijd: 2 - 3 minuten


Nieuwe spectrale CT-scanner biedt Isala meer mogelijkheden voor diagnose en wetenschappelijk onderzoek

Nieuwe spectrale CT-scanner biedt Isala meer mogelijkheden voor diagnose en wetenschappelijk onderzoek

In maart 2022 opende Isala haar nieuwgebouwde ziekenhuislocatie in Meppel. Dit nieuwe, moderne en duurzame ziekenhuis beschikt over de nieuwste spectrale CT-scanner (CT 7500) van Philips. Leo Kluijtmans (radioloog) en Jochen van Osch (klinisch fysicus) vertellen over hun eerste ervaringen met de spectrale CT-scanner en geven een inkijkje in het hele proces van aanschaf tot ingebruikname.

De meerwaarde van de spectrale informatie is al direct duidelijk, maar het uitzoeken en optimaal inzetten van alle spectrale mogelijkheden is een proces waarbij radiologen, klinisch fysici, laboranten, studenten en Philips applicatiespecialisten nauw met elkaar samenwerken.

De start van de inrichting en het ontwerp van een nieuw ziekenhuis is een lang proces. Er is door de radiologen een plan gemaakt welke apparatuur nodig is op de nieuwe ziekenhuislocatie. “De radiologen hebben gekeken: wat hebben we nodig, en vervolgens wat is al beschikbaar op andere locaties, en wat moeten we nieuw aanschaffen. We hebben gekozen om te investeren in een nieuwe CT-scanner en zijn ons gaan oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Philips heeft een partnerschap met Isala en zo kwamen we in aanraking met de spectrale CT-technologie”, vertelt Leo Kluijtmans, radioloog bij het Isala Ziekenhuis.

“Het mooie van de spectrale CT-technologie is dat deze altijd ‘aan staat’, waardoor je vooraf geen keuze hoeft te maken welke informatie je wilt acquireren, bij elke scan wordt deze additionele spectrale informatie automatisch verkregen zonder extra stralingsdosis voor de patiënt”, vult Jochen van Osch, klinisch fysicus aan over de keuze voor spectrale CT.

Video thumbnail spectral CT 7500

Nadat de keuze op de spectrale CT is gevallen begint voor het ziekenhuis en Philips een periode van installatie en ingebruikname. Hierbij is intensief samengewerkt met de projectmanager van Philips die de installatie begeleidt en daarnaast de applicatiespecialisten die de ingebruikname begeleiden en trainingen verzorgen voor de gebruikers.

“Het was een uitdaging voor het hele team om de nieuwe scanner te leren kennen. De gebruikers in Meppel waren niet gewend om met Philips apparatuur te werken. Bovendien stond de nieuwe scanner op de nieuwbouwlocatie waar nog geen patiëntenzorg werd verleend. Echter vanaf dag één na de opening moest de nieuwe scanner in gebruik worden genomen. De training vereiste veel flexibiliteit en inzet van al het personeel en de applicatiespecialisten van Philips, maar het is ons gelukt,” vertelt Leo.

Deel dit artikel

Nieuwe Philips Spectral CT 7500

De nieuwe Spectral CT 7500 is uw snelle, altijd actieve oplossing met lage stralingsdosering voor een nauwkeurige diagnose bij een breed scala aan patiënten.

“We zitten nu in een leercurve om de scanner optimaal te gebruiken. Deze technologie heeft veel nieuwe mogelijkheden. Samen met studenten van onder andere de studierichtingen technische Geneeskunde, Biomedische technologie, en Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken; en laboranten en de hulp van Philips werken we verder aan het leren kennen en optimaal inzetten van de spectrale technologie”, vervolgt Jochen over de ingebruikname. “Twee studenten zijn bijvoorbeeld net gestart met een afstudeerproject waarbij ze onderzoek doen naar nieuwe scanprotocollen voor differentiatie tussen bijnier-adenomen en -metastasen.”

Leo vult aan: “Je gaat vaak nog uit van een conventionele CT-scanner, maar een spectrale CT-scanner biedt veel meer informatie en die moet je gaan gebruiken. We beoordelen nu eerst de conventionele CT-beelden, en als we dan meer informatie nodig hebben schakelen we over op spectraal. Eigenlijk moeten we dit andersom gaan doen en beginnen met spectraal.”

De belofte van spectrale CT is om de diagnostische zekerheid te verbeteren, en het aantal follow-up scans en ander vervolgonderzoek te reduceren. Dit kan omdat de scanner meer informatie levert door de dual-detector technologie. Leo legt uit: “Een goed voorbeeld waar spectrale technologie waarde toevoegt, was een patiënt met een niercyste. Een collega vroeg mij om mee te kijken naar een scan. Het was op de conventionele CT-beelden lastig om te beoordelen of de patiënt een gewone cyste had of een tumor. Door middel van de spectrale CT-beelden kon ik deze collega helpen om de juiste diagnose te stellen zonder een nieuwe scan te maken. De Spectrale CT heeft ons bij deze patiënt tijd bespaard en geen extra onzekerheid gecreëerd bij de patiënt, omdat de informatie die we nodig hadden al aanwezig was in de scangegevens.”

Jochen vult aan dat de implementatie van nieuwe technologie een spannend en interessant verbeterproces is: “De nieuwe scanner heeft zoveel mogelijkheden om de zorg te verbeteren, een hele uitdaging om dit allemaal te leren kennen. Met de hulp van alle enthousiaste collega’s hebben we er alle vertrouwen in dat we heel veel waarde uit de scanner gaan halen.”

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.