Nieuwscentrum

sep 01, 2021

UMC Utrecht opent nieuwe CT-straat om de diagnose bij patiënten te verbeteren en te versnellen


Radiologen krijgen meer informatie met spectrale CT-scans waardoor ze een betere diagnose voor patiënten kunnen afgeven

Door het wegnemen van een lint dat de bundel röntgenstraling symboliseert, heeft unithoofd Radiologie Marjan Hennipman de nieuwe CT-opstelling in het UMC Utrecht officieel in gebruik genomen. Met de installatie van twee hypermoderne spectrale CT-scanners beschikt het UMC Utrecht nu over drie spectrale CT-scanners. De detector in spectrale scanners bevat een extra laag, waardoor de bundel röntgenstralen meer gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Dat levert een betere beeldkwaliteit en dus meer informatie op. Voor patiënten betekent deze nieuwe methode dat ze korter in de scanner hoeven te verblijven en een betere diagnose krijgen. 

Marjan Hennipman, als unithoofd Radiologie verantwoordelijk voor alle CT-scanners: “Groot voordeel van deze nieuwe scanners is dat we met dezelfde hoeveelheid straling vele malen meer informatie uit de scans halen. Daarnaast hoeven scans minder vaak te worden overgedaan, wat voor patiënten ook een groot voordeel is.”

uEKO

Wereldwijd uniek met twee nieuwste spectrale CT-scanners van Philips

Het UMC Utrecht beschikt op dit moment als enige zorginstelling ter wereld over de twee nieuwste spectrale CT-scanners van Philips om patiënten te kunnen diagnosticeren. De aanschaf past in het beleid van het UMC Utrecht om gerichter te kunnen behandelen met behulp van betere beeldvorming. De nieuwe CT-scanners leveren bij elke scan spectrale beelden om de diagnose te helpen verbeteren. Zo kan het medisch team snel een betrouwbare diagnose en een effectief behandelplan voor de patiënt afgeven. Bovendien hoeft een patiënt minder lang in de scanner te liggen. Deze scans zijn binnen enkele seconden gemaakt. 

“Met behulp van spectrale informatie kan vaker een diagnose in één keer worden gesteld. Een bloedprop bijvoorbeeld kan makkelijker gevonden worden, de doorbloeding van organen kan afgeleid worden en ook informatie kan verkregen worden over de weefselsamenstelling van een mogelijk gezwel. Verder kan er in principe ook veel extra informatie worden verkregen over de algemene conditie van een patiënt zoals bijvoorbeeld de botdichtheid en de spierkwaliteit. Tenslotte willen we onderzoeken of deze methode ook duurzamer is door bijvoorbeeld minder contrast te gebruiken”, zegt professor Pim de Jong, medisch afdelingshoofd Radiologie bij UMC Utrecht. 

De CT-scanners kunnen ingezet worden voor complexe acute radiologie van alle organen, diagnostische oncologie en beeld gestuurde behandeling. Bovendien helpt het systeem om het aantal nieuwe en follow-up scans te verminderen.

We leveren niet alleen de nieuwste en meest geavanceerde technologie, maar werken ook samen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes en technologie voor diagnose.

Henk Valk

CEO, Philips Benelux

Samenwerking om precisie diagnose te realiseren

Het UMC Utrecht doet onderzoek naar innovatieve diagnose- en behandelmethoden om deze vervolgens snel te vertalen naar de patiëntenzorg, zodanig dat deze zorg aantoonbaar de beste resultaten levert. Op het gebied van radiologie en radiotherapie werken het UMC Utrecht en Philips al jaren samen aan nieuwe technieken en innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van MRI. Uitgangspunt daarbij is de patiëntuitkomsten, -ervaring, en het gebruiksgemak voor het zorgpersoneel te verbeteren. 

“Al vele jaren zetten we vanuit het UMC Utrecht in op zogenaamde image guided therapy”, zegt bestuurslid Anouk Vermeer die bij de opening aanwezig was. Opereren zonder snijden is voor ons een speerpunt. Zo’n vijfentwintig jaar geleden bedacht collega Jan Lagendijk, hoogleraar klinische fysica, hier de MR-Linac, een nauwkeuriger vorm van bestralen doordat de artsen beter zien waar de tumor zit. Samen met het bedrijfsleven, waaronder Philips, is dit idee verder ontwikkeld en zijn er vele nieuwe toepassingen bij gekomen.” 

“Samen met het UMC Utrecht werken we aan het verbeteren van patiëntenzorg”, zegt Henk Valk, CEO bij Philips Benelux. “We leveren niet alleen de nieuwste en meest geavanceerde technologie, maar werken ook samen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes en technologie voor diagnose. Het UMC Utrecht is een wereldwijd vooraanstaand academisch centrum waar we samen onderzoek verrichten die aan de basis staan van wereldwijde innovaties in de gezondheidszorg. Ik ben erg trots op de jarenlange en succesvolle samenwerking die we hebben met het UMC Utrecht.” 

Meer info over de CT-7500 is hier te vinden.

CT-7500

DIM-nummer: 18090-00076387
Datum: Augustus 2021

Over UMC Utrecht

UMC Utrecht behoort tot de grootste publieke gezondheidszorginstellingen in Nederland en is een internationaal leidende instelling op het gebied van gezondheidszorg, (bio)medisch opleidingen en wetenschappelijk onderzoek. UMC Utrecht wil attractief zijn voor werknemers, interessant voor talent, en een cultuur uitstralen van samenwerking, innovatie, duurzaamheid en de wil om te presteren. In een organisatie waarin de patiënt voorop staat, werken ruim 12.000 medewerkers aan het voorkómen van ziekte, verbetering van de zorg, ontwikkelen van innovatieve behandelmethoden; dit allemaal met kwaliteit en patiëntveiligheid als basisprincipes. Strategische onderzoeksprogramma’s zijn Brain, Child Health, Circulatory Health, Infection & Immunity, Personalized Cancer Care and Regenerative Medicine & Stem Cells. Voor meer informatie, ga naar www.umcutrecht.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Media assets

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2021/20210901-umc-utrecht-opent-nieuwe-ct-straat-om-de-diagnose-bij-patienten-te-verbeteren-en-te-versnellen.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.